Ποσότητα 1000 κυβικών ανά ημέρα αναμένεται να δώσει η μονάδα αφαλάτωσης που κατασκευάζεται στο λιμάνι της Λευκίμμης και θα τεθεί σε λειτουργία σε μία με δύο εβδομάδες.
Αυτή είναι και η βασική βραχυπρόθεσμη λύση που έχουν προκρίνει τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με το δήμο νότιας Κέρκυρας για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκιμμαίων, το οποίο φέτος τόσο ταλαιπωρήθηκε από την έλλειψη νερού και τις γεωτρήσεις που στέρευαν.
Την υπό κατασκευή μονάδα που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του λιμανιού και αποτελείται από δεξαμενή και δύο κοντέινερ με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα φίλτρα, επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του υπουργείου νησιωτικής πολιτικής συνοδεία του βουλευτή Κέρκυρας και υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα. Το κλιμάκιο συνόδευσε ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης και στελέχη της δημοτικής αρχής, ενώ αμέσως μετά μετέβησαν στην τεχνητή λίμνη Μοσχόπουλου η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή για τους μήνες που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να γίνουν εργασίες για την συλλογή και επεξεργασία του νερού την περίοδο των βροχοπτώσεων το χειμώνα.
Χαρτογράφηση αναγκών
“Έχουμε εντολή να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες ανά νησί και να ιεραρχήσουμε σε δύο επίπεδα τις άμεσες λύσεις, για τα έτη 2024 και 2025 ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά προβλήματα λειψυδρίας στις περιοχές που φέτος διαπιστώθηκαν, έχοντας βέβαια και έναν χειμώνα ανομβρίας ή αρκετούς χειμώνες ανομβρίας”, τόνισε ο γ.γ. του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης. “Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση ανομβρίας και λειψυδρίας, για το λόγο αυτό, έχουμε ιεραρχήσει την άμεση λύση που δρομολογήσαμε σε λιγότερο από ένα μήνα, με την έκτακτη και ταχύτατη αδειοδότηση της μονάδας αφαλάτωσης, την εγκατάσταση και τις συνεργασίες που έχουμε με τον Δήμο της Νότιας Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, προχωρά η μελέτη και η πλήρης αδειοδότηση και λειτουργία διυλιστηρίου για την αξιοποίηση των υδάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ταμιευτήρες όπως της Λίμνης Μοσχόπουλου”.
“Η παρουσία μας εδώ έχει να κάνει με σημειακές παρεμβάσεις, να καλύψει δηλαδή έκτακτες ανάγκες του τόπου. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα εγκατασταθεί μια προσωρινή μονάδα αφαλάτωσης που θα καλύψει τις ανάγκες της Νότιας Κέρκυρας για κάποιους μήνες. Κάναμε μία αυτοψία στις εγκαταστάσεις και επίσης, πήγαμε και σε δομές ύδρευσης όπως είναι η λίμνη Μοσχόπουλου όπου εξετάσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης και του ύδατος που βρίσκεται εκεί”, δήλωσε από την πλευρά του ο Στ. Γκίκας.
Έργα στη λίμνη Μοσχόπουλου
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης, η δημοτική αρχή εξετάζει και την περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών στο Γαρδίκι, προσθέτοντας πάντως ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί χρηματοδότηση και να γίνουν εκτεταμένα έργα τόσο στο δίκτυο ύδρευσης από το οποίο χάνεται τεράστια ποσότητα νερού, όσο και στο δίκτυο αποχέτευσης.
“Ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας του σταθμού αφαλάτωσης που την επόμενη εβδομάδα, πιστεύω μέχρι το τέλος της, θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του. Θα μας δώσει μια ποσότητα της τάξης περίπου των χιλίων κυβικών την ημέρα, μια ποσότητα η οποία μπορεί να βοηθήσει. Δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα μας βοηθήσει ουσιαστικά. Παράλληλα, εξετάσαμε το ενδεχόμενο το να έχουμε νερό και από τη λίμνη Μοσχόπουλου, από την τεχνητή λίμνη που έχουμε εδώ πέρα και τις δυνατότητες μέσω ενός ταχυδιυλιστηρίου, το οποίο θα μπορέσει με τη λειτουργία του να μας δώσει μια έξτρα βοήθεια τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένας χώρος ο οποίος θα μπορεί να συλλέγεται νερό το χειμώνα και θα μπορούμε να το αξιολογούμε εμείς σε περιπτώσεις κρίσης και ζήτησης μεγάλης την εποχή κυρίως της τουριστικής περιόδου και τους μήνες αιχμής, κυρίως Αύγουστο και Ιούλιο, να βοηθήσει ουσιαστικά”.
Συλλογή και επιφανειακών νερών
Τόσο ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας όσο και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κουτουλάκης, τόνισαν ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις παρεμβάσεις και λύσεις από μικρά και άνυδρα νησιά του Αιγαίου, θα μεταφερθεί και σε νησιά όπως η Κέρκυρα, ενώ οι λύσεις αυτές αφορούν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ούτως ώστε να μην υπάρχει έλλειψη νερού τα έτη 2024, 2025 και 2026.
“Αυτό το οποίο συζητήσαμε ενδελεχώς και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά (το βλέπουμε και σε όλα τα νησιά) είναι ότι πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη ιεραρχημένη για έργα όχι μόνο γεωτρήσεων αλλά και συλλογής και επιφανειακών νερών. Άλλωστε, το ζήτημα του νερού αποτελεί και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ζήτημα κλιματικής αλλαγής, είναι όμως και ζήτημα αλλαγής τρόπου σκέψης και διαχείρισης των πραγμάτων”, ανέφερε ο κ. Κουτουλάκης.
Για τις πηγές του Γαρδικίου
Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Β. Χειμαριώτης δήλωσε πως συζήτησε με το κυβερνητικό κλιμάκιο το πως μπορεί να γίνει μια μελέτη όπου θα ενώσει τις πηγές με αυτές του Νεοχωρίου στον Δήμο Κορισσίων, ούτως ώστε να δώσει μεγάλες ποσότητες νερού: “Παράλληλα, εξετάσαμε και το ενδεχόμενο με κάποιες γεωλογικές μελέτες που θα γίνουν να έχουμε και νέες πηγές. Συζητήσαμε επίσης για το δίκτυο ύδρευσης και είναι επιτακτική η ανάγκη μελετών. Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια αντικατάστασης δικτύου στο Περιβόλι, τους Αργυράδες και στον Άη Γιώργη, αλλά αυτό σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε. Όπως επίσης, πέρα από το δίκτυο ύδρευσης, υπάρχει και το αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο και αυτό χρήζει αντικατάστασης”.