Αποκάλυψη δήμαρχου Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένου για τη μονάδα αποσκλήρυνσης και αφαλάτωσης
Στην αποκάλυψη ότι δεν προχώρησε η μονάδα αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στη Χρυσηίδα λόγω έλλειψης χρημάτων, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τα εξασφαλισμένα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έργα στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, έκανε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος.
Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο την έγκριση της πρότασης κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και το έργο είχε δημοπρατηθεί και υπήρξε ανάδοχος, δεν συμβασιοποιήθηκε ποτέ επειδή οι πόροι εξαφανίστηκαν προκειμένου να καλυφθούν τότε “τρύπες” λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα στις πόλεις και τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Οι πόροι αυτοί δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και έπρεπε να περάσει η πόλη της Κέρκυρας ένα δραματικό καλοκαίρι για να φτάσει να κηρύσσεται σε έκτακτη ανάγκη προκειμένου να βρεθούν άρον – άρον χρήματα για να (ξανα)ξεκινήσει τώρα η διαδικασία μελέτης, προκήρυξης και κατασκευής που θα πάρει επιπλέον χρόνο…
Ο κ. Πουλημένος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Δημοπρατήθηκαν με προϋπολογισμό 22 εκατομμύρια ευρώ το έργο της αποσκλήρυνσης και αφαλάτωσης στη Χρυσηίδα, με πρόβλεψη ότι το νερό το οποίο θα πήγαινε για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα προερχόταν από τις πηγές Ραρκτούρου στο Βιρό και τις πηγές της Χρυσηίδας. Ενώ δημοπρατήθηκε και ενώ αναδείχτηκε ο ανάδοχος (η εταιρεία Κωνσταντινίδη), δεν είχε τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει στη συμβασιοποίησή του. Η χρηματοδότηση δεν υπήρχε, διότι όλα τα χρήματα από ανάλογα έργα πήγαν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν στη Θεσσαλία με τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η περιφέρεια αυτή της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ επρόκειτο λοιπόν να συμβασιοποιηθεί, αυτό δεν έγινε λόγω έλλειψης των πόρων”!
Ιδιωτική αφαλάτωση για τους ιδιοκτήτες πισίνας
Η υπερβολική κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών ακόμα και στις παραλιακές ζώνες, τη στιγμή που τα χωριά δεν έχουν νερό στα σπίτια τους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρούς περιορισμούς στο ποιος θα έχει δικαίωμα να γεμίσει την πισίνα του με νερό του δικτύου κατά τον Στ. Πουλημένο.
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζομένων να γεμίζουν τις πισίνες αυτές, οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά σε ένα καθεστώς ασυδοσίας: θα πρέπει να αγοράσουν και να λειτουργήσουν δικές τους μικρές μονάδες αφαλάτωσης με τις οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτές!
“Δεν είναι δυνατόν κάθε τουριστική μονάδα φτιάχνει και 50 μπανγκαλόους και μπροστά σε κάθε μπανγκαλόου να έχουμε και μια πισίνα. Κάθε διαμέρισμα έχει την πισίνα του. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Εάν συνεχίσουμε αυτές αυτού του είδους τις επιλογές περνάμε σε ένα καθεστώς ασυδοσίας. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Υπολογίζεται ότι έχουμε πάνω από 2.500 πισίνες στο νησί και ο ρυθμός αύξησης είναι τέτοιος που προκαλεί από μόνος του δέος. Πρέπει να υπάρξει περιορισμός. Οι τουριστικές επιχειρήσεις που είναι δίπλα στη θάλασσα να αντλούν νερό από τη θάλασσα για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω μικρών εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Ήδη το ξενοδοχείο που είναι στον Άη Γιώργη και το οποίο αυτή τη χρονιά ανακατασκευάζεται, πρόκειται να λειτουργήσει την επόμενη περίοδο και έχει πάρει ειδοποίηση από εμάς ότι δεν πρόκειται να έχει νερό διότι δεν υπάρχει νερό. Και ότι θα πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν να εξασφαλίσουν νερό μέσω μιας μικρής μονάδας αποσκλήρυνσης που θα καλύπτει τις ανάγκες”, τόνισε ο κ. Πουλημένος.
Για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία
Αυτά είναι τα έργα που ζητά ο Δήμος Κ. Κέρκυρας
4,5εκ ευρώ για γεωτρήσεις, δίκτυα και αφαλάτωση
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το εφιαλτικό καλοκαίρι
Τη χρηματοδότηση επειγόντων έργων αντιμετώπισης του πρωτόγνωρου φαινομένου της λειψυδρίας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού μας, ζητά από τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος.
Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε μετά από σχετική συνεννόηση με στελέχη του Υπουργείου, στα οποία περιγράφηκε η κατάσταση στον Δήμο και σ’ ολόκληρο το νησί, που βρέθηκε φέτος μπροστά στο οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας χωρίς εναλλακτική λύση. Και τούτο καθώς, οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες από όλες τις κυβερνήσεις για τα έργα της ύδρευσης της Κέρκυρας (έργο φραγμάτων) που δεν υλοποιήθηκαν, είχαν σαν συνέπεια να μείνουν στάσιμες οι υποδομές ύδρευσης και να καταλήξουμε στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την εκτέλεση απολύτως αναγκαίων έργων.
Για τον προσδιορισμό των έργων αυτών συγκλήθηκε στο Μαράσλειο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου, με τη συμμετοχή του Προέδρου Αχιλλέα Μάζη και στελεχών της Διαδημοτικής ΕΥΑ Κέρκυρας, που συνοψίζονται στα εξής:
Α΄ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ – ΔΙΚΤΥΑ
1.Για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (υδραγωγείο πόλης)
Ανόρυξη τριών (3) νέων γεωτρήσεων στην περιοχή των πηγών Χρυσίδας
Ανόρυξη δύο (2) νέων γεωτρήσεων στην περιοχή «Κακότραφος» Γουβιών
Ανόρυξη μιας (1) γεώτρησης και αξιοποίηση τριών υφιστάμενων γεωτρήσεων στην περιοχή «Σγόμπου».
Σύνδεση γεωτρήσεων με τα υφιστάμενα δίκτυα παροχής ρεύματος και ύδρευσης
Αντικατάσταση των παλαιών διάτρητων τμημάτων κεντρικών αγωγών του υδραγωγείου της πόλης της Κέρκυρας
Προϋπολογισμός: 1.600.000Ευρώ
2.Για την Δημ. Ενότητα Αχιλλείων (υδραγωγεία παραλιακών ζωνών και ενδοχώρας)
Ανόρυξη μίας (1) γεώτρησης στην περιοχή «Ζούγρα» και μίας (1) στα Πικουλάτικα για την ενίσχυση του υδραγωγείου Περάματος και Γαστουρίου (Αχίλλειο).
Ανόρυξη μίας (1) γεώτρησης στην περιοχή «Άγ. Αθανάσιος» για την ενίσχυση του υδραγωγείου Κάτω Γαρούνα – Αγ. Γορδίου.
Ανόρυξη μίας (1) γεώτρησης στην περιοχή Άγιοι Δέκα για την ενίσχυση των υδραγωγείων των κοινοτήτων Αγ. Δέκα και Σταυρού.
Σύνδεση γεωτρήσεων με τα υφιστάμενα δίκτυα παροχής ρεύματος και ύδρευσης
Αντικατάσταση των παλαιών διάτρητων τμημάτων κεντρικών αγωγών του υδραγωγείου της Κοινότητας Γαστουρίου.
Προϋπολογισμός: 1.100.000Ευρώ
Β΄ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ
Προμήθεια ή μίσθωση δύο (2) μονάδων αφαλάτωσης δυναμικότητας 2000 m3/ημέρα, για την ενίσχυση του υδραγωγείου της πόλης της Κέρκυρας και
Προμήθεια ή μίσθωση δύο (2) μονάδων δυναμικότητας 2000 m3/ημέρα, για τις παραλιακές τουριστικές περιοχές Περάματος και Αγίου Γορδίου της Δημοτικής Ενότητας Αχιλλείων προς ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων.
Προϋπολογισμός: Προμήθεια 8.000.000Ευρώ / Μίσθωση 1.800.000Ευρώ
Από τη ΔιαδΕΥΑΚ θα αποσταλούν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον αναλυτικό προϋπολογισμό των απολύτως αναγκαίων παρεμβάσεων, οι οποίες αναφέρονται στην ύδρευση μόνιμου πληθυσμού 55.000 κατοίκων, που υπερτριπλασιάζονται κατά την θερινή περίοδο