Ομόφωνη στάση της Αυτοδιοίκησης Κύκλοι Περιφέρειας και Δήμων: Σκοπιμότητα στην επιλογή της ημέρας, που συμπίπτει με το συνέδριο για τον τουρισμό. Το Υπουργείο καλεί σε ευρεία σύσκεψη.. στο Γυμναστικό. Προηγούνται Δικηγόροι, Λογιστές και ΤΕΕ που συσκέπτονται δύο ώρες πριν για να έχουν κοινό μέτωπο για το Κτηματολόγιο!
Γυρίζουν την πλάτη στον Κυρανάκη και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Περιφερειάρχης και δήμαρχοι και δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση να συμμετάσχουν σε ημερίδα (!) που ανακοινώθηκε μολις χθες (!) ότι διοργανωνεται στην Κέρκυρα με θέμα το… εφικτό της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το τέλος Νοεμβρίου.
Τρεπεκλής, Πουλημένος, Χειμαριώτης και Μαχειμάρης συμφώνησαν να μην παραστούν και, αντίθετα, να δώσουν το παρών τους στην προγραμματισμένη ημερίδα για το βιώσιμο τουρισμό που θα γίνει το πρωί στην Περιφέρεια.
Αντίθετα, συμφωνήθηκε οι επιστημονικοί φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος, Λογιστές, Συμβολαιογράφοι, ΤΕΕ κλπ.) να παραστούν για να επισημάνουν για άλλη μια φορά στον Υφυπουργό το λάθος της κυβέρνησης να μη δίνει παράταση επιμένοντας ότι στην Κέρκυρα του κατακερματισμένου κλήρου είναι φυσιολογικό και πρέπον η προθεσμία για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης να μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες, την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας παιδεύονται 6 και 7 χρόνια και δεν έχουν τελειώσει ακόμα…
Τρεπεκλής: Να έρθει αν ανακοινώσει παράταση!
Νωρίτερα χθες, λάβρος ήταν ο Περιφερειάρχης κατά του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κατηγορεί για άστοχη επίσκεψη. Αφήνει αιχμές για το timing που συμπίπτει με τη μεγάλη ημερίδα για τον τουρισμό που συνδιοργανώνεται από την ΠΙΝ στην Κέρκυρα με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενω κάνει λόγο για εγωϊστικές συμπεριφορές απέναντι σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους πολίτες.
Ο κ. Τρεπεκλής στις δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι η σωστή προσέγγιση στη δημιουργία του Κτηματολογίου είναι η ποιότητα στο αποτέλεσμα: “Αυτά δεν γίνονται με βιασύνη και με προχειρότητα. Και πέρα από το χρόνο -επειδή δεν μπορούν οι μηχανικοί και οι δικηγόροι συμβολαιογράφοι να ανταποκριθούν-, είναι και το κόστος”.
Προανήγγειλε ότι δεν θα πάει στη συγκέντρωση που διοργανώνει ο Κυρανάκης, αλλά μόνο αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, αφού θα πρέπει να είναι στην ημερίδα. Κατηγόρησε τον Υφυπουργό ότι στέλνει τελεσίγραφα για την επίσκεψή του, χωρίς συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να έρθει το Σάββατο, τη Δευτέρα ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα: “Οι δήμαρχοι πρέπει να είναι στο συνέδριο. Μας αναγκάζει \να λειτουργήσουμε με προβληματική παρουσία στο συνέδριο. Διότι βεβαίως το Κτηματολόγιο απασχολεί όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και εμείς έχουμε οργανώσει αυτή την ημερίδα και δεν μπορούνε να την ακυρώσουν γιατί έτσι αποφάσισε ο κύριος Κυρανάκης!”
Πουλημένος: Το θέμα είναι πολιτικό
Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην παραστούμε στην ημερίδα που προβλέπεται να γίνει με την παρουσία του υφυπουργού του κυρίου Κυρανάκη για το θέμα του Κτηματολογίου, καθώς το θέμα το εξαντλήσαμε στην επικοινωνία που είχαμε με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, όπου αναφέρθηκαν και οι προθέσεις του Υπουργού. Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, ότι είναι πρωτίστως πολιτικό, το οποίο καλείται να λύσει η κυβέρνηση και καλείται να απαντήσει, η οποία καλείται να απαντήσει στο αίτημα το κερκυραϊκό αίτημα για την παράταση των προθεσμιών κατάθεσης δηλώσεων του Κτηματολογίου. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Κάθε άλλη επιλογή είναι μεσοβέζικη και θα οδηγήσει σε περισσότερες, σε περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να επιλύσει.
Χειμαριώτης: Απαξιώνουμε αυτή τη συμπεριφορά
Είναι μια κοινή απόφαση διαμαρτυρίας και αντίστασης σε αυτά που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει με το ζόρι μέσα σε ένα μήνα να κάνουμε όλο το κτηματολόγιο της Κέρκυρας μια κτηματογράφηση η οποία είναι αδύνατη να γίνει. Ειδικοί που ασχολούνται με αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς συζητάμε και ζητάμε. Μια παράταση τουλάχιστον ενός χρόνου για να μπορέσει να έχει τη δυνατότητα ο κερκυραϊκός λαός να δηλώσει τα κτήματά του, τα οποία βέβαια έχουν και πολύ μεγάλη αξία και ίσως ευελπιστούν ότι κάποιοι από αυτούς που δεν θα δηλώσουν θα είναι μια καλή ευκαιρία αργότερα όλα αυτά να τα πάρει ένα document και να μπορέσει να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κάτοικοι της Κέρκυρας μας. Γι αυτό και εμείς σε μια διαδικασία διαμαρτυρίας απαξιώνουμε την όλη συμπεριφορά που μας έχουν προσδώσει και εμείς δεν θέλουμε να διευκολύνουμε μια κατάσταση η οποία στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα καταστεί προβληματική για τους πολίτες της Κέρκυρας. Είναι βέβαιο ότι αργότερα θα χρειαστεί ο πολίτης να πληρώσει σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, σε οπουδήποτε και σε περίπτωση που υπάρχουν και ενστάσεις επί του προβλήματος του οικοπέδου του, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και δικαστικούς αγώνες.
Μαχειμάρης: Μήπως θέλουν η περιουσία του κόσμου να πάει στα χέρια κάποιων funds;
Ενώ σε άλλες περιοχές (Κυκλάδες, Ηλεία, Κρήτη) το Κτηματολόγιο συντάσσεται πάνω από 6 χρόνια, ό,τι δεν έγινε 6 χρόνια σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει εμείς το κάνουμε σε 6 μήνες. Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι μια συνειδητή επιλογή κάποιων εχόντων και κατεχόντων των πραγμάτων, έτσι ώστε ο μικρός τεμαχισμένο κλήρος της Κέρκυρας να περιέλθει στα χέρια κάποιων funds. Έτσι ώστε πολύ γρήγορα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να τα ξεπουλήσουν τα αδήλωτα οικόπεδα. Για άλλη μια φορά διακρίνεται η αδιαλλαξία της κυβερνήσεως να θεωρούν τους Κερκυραίους ως αποικιοκράτες, ως μια αποικία και να υποτιμάνε και να υποβαθμίζουν την συνείδηση, το ενδιαφέρον και την αγωνία των πολιτών.
Γ. Κοντός: Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να παραστεί για να ακουστεί ο αντίλογος
Οι εκπρόσωποι, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν για συγκεκριμένους λόγους που σας εκθέσαμε, να μην παραστούν σε σύσκεψη στην αυριανή. Εξάλλου ότι έχουν πει το έχουν πει και εγγράφως, όπως και εμείς. Η επιστημονική κοινότητα όμως, κατά τη γνώμη μας πρέπει να παραστεί, διότι πρέπει να ακουστεί και ο αντίθετος λόγος. Δεν μπορεί να αφήνονται υπονοούμενα ότι παραπληροφορούν την κερκυραϊκή κοινωνία. Η Κέρκυρα έχει κάνει έναν άθλο, διότι το 22% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, περίπου της κτηματογράφησης μέσα σε έντεκα μήνες, όταν περιοχές κλείσανε χθες, άλλες στην υπόλοιπη Ελλάδα με 65% κτηματογράφηση, έξι χρόνια κτηματογράφησης, η Κέρκυρα έχει κάνει έναν άθλο. Να μην παρεξηγηθεί η στάση μας. Εμείς προτρέπουμε όλους τους πολίτες αυτές τις 30 μέρες να πάνε και να κτηματογράφησης όσο περισσότερο μπορούνε. 30 μέρες όμως είναι ένα χρονικό διάστημα πεπερασμένο.
30 ημέρες είναι 30 μέρες. Αυτό το 22% πόσο αντικειμενικά μπορεί να πάει; Το 30% στην καλύτερη περίπτωση μένει ένα 70% του τόπου. Κτηματογράφηση του τι θα γίνει με αυτά τα ακίνητα.
Το 70% του κόσμου θα πάει στα δικαστήρια την επόμενη μέρα. Τα ακίνητα αυτά θα μείνουν εκτός συναλλαγής. Δεν θα μπορεί κανείς να πουλήσει, να αγοράσει, δεν θα είναι δηλωμένα. Το πρόβλημα κύριοι είναι τεράστιο. Πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε μια λύση.
Εμείς θα τα πούμε αυτά και θα είμαστε εδώ να δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε, αν θα πάρουμε. Και στο κάτω κάτω ποιος θα αναλάβει και το κόστος από όλη αυτή την ιστορία.