Με αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από την Παλλάδα, εκεί όπου εδρεύουν τα γραφεία του Κτηματολογίου Κέρκυρας, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σήμερα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Κέρκυρας διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στην κτηματογράφηση.
Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, το παρών τους έδωσαν οι εκπρόσωποι των μηχανικών, του Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των λογιστών, των τουριστικών πρακτόρων, των ενοικιαζομένων καταλυμάτων, των αυτοκινητιστών λεοφωρείων, της εστίασης.
Επίσης, το παρών τους έδωσαν οι πρώην δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου και Σωτήρης Μικάλεφ, αλλά όχι κάποιος εκ των νυν δημάρχων…
Γιάννης Κοντός, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Καλέσαμε αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων για να δείξουμε την αντίθεσή μας στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ευήκοον ους όσον αφορά το ζήτημα της κτηματογράφησης. Αυτό που χρειάζεται η Κέρκυρα και αυτό το οποίο απαιτούμε εδώ, με τους εκπροσώπους των φορέων που είχαν την καλοσύνη σήμερα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, είναι χρόνος. Αυτό είναι το αίτημα. Οτιδήποτε άλλο λέμε, είναι λεπτομέρεια. Η Κέρκυρα έδειξε ότι μέχρι στιγμής είχε μεγάλη προσέλευση στην κτηματογράφηση. Η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε, ανησύχησε, πίεσε, έτρεξε στο Κτηματολόγιο. Έχουμε φτάσει περίπου σε ένα 30%, που σημαίνει ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Πρέπει όμως να ανταποκριθεί και η πολιτεία. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι είτε με τυπικό είτε με άτυπο τρόπο, χρόνο.
Γιώργος Νίνος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
Πέραν των άλλων, θέσαμε στον Υπουργό Κ. Κυρανάκη το πολύ μεγάλο ζήτημα του οικονομικού κόστους που αντιμετωπίζει ο Κερκυραίος πολίτης. Και λέω Κερκυραίος πολίτης, γιατί αυτό το κόστος δεν το αντιμετωπίζει κανείς άλλος πολίτης της χώρας μας λόγω της διασποράς και της μικρο ιδιοκτησίας. Είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας και πέραν των άλλων θα πρέπει εκτός από τον χρόνο που θα πρέπει να βρει ο πολίτης και για να καθαρίσει το χτήμα του, αλλά και για να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες να δαπανήσει και ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο σε πάρα πολλές των περιπτώσεων δεν είναι διαθέσιμο. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να ληφθεί υπόψιν για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο Κερκυραίος πολίτης.
Βασίλης Καλούδης, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Ασχοληθήκαμε πάρα πολύ με το θέμα του Κτηματολογίου. Στείλαμε 4 επιστολές στην κυβέρνηση. Πήραμε μόνο υποσχέσεις. Τίποτα άλλο εκτός από υποσχέσεις… Πιστεύουμε και είμαστε μαζί με όλους τους Κερκυραίους ότι θα πρέπει να δοθεί μία παράταση ακόμα, τουλάχιστον έξι μηνών. Γιατί το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και η πυροσβεστική απαγόρευε να μπούμε μέσα στα κτήματα μας λόγω κινδύνου φωτιάς.
Περικλής Κατσαρός, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων
Σαν Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων τα είπαμε στον υπουργό Κυρανάκη στον ερχομό του εδώ. Ήταν αδιάλλακτος, όπως είδατε και εσείς. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Προσπαθούν και συνάδελφοι όλων των κλάδων για να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δύσκολο, πολύ δύσκολο και και γραφειοκρατικά – πρακτικά αδύνατο. Αυτό που λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε είναι ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο, λόγω της δικής του καθυστέρησης, να μας δώσει την ανάλογη προθεσμία και την αναβολή, θα πρέπει να το κάνει τώρα και χωρίς πολλές κουβέντες. Δεν έχουμε χρόνο να σπαταλάμε διότι έχουμε και άλλες δουλειές για να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.
Κώστας Μουζακίτης, πρόεδρος Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου
Οι προθεσμίες που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς για να μπορέσουν οι Κερκυραίοι πολίτες να φέρουν εις πέρας όλη αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται παράταση ή κάποια άλλη μορφή λύσης, διότι η αγορά ακινήτων θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αντιμετωπίσουν πάρα πολλά προβλήματα και γενικότερα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όλο το σύστημα της κτηματογράφησης.
Δημήτρης Διαβάτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων
Είμαστε όλοι οι φορείς μαζί για να ζητήσουμε το αυτονόητο. Μία παράταση στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα το οποίο μας δώσανε για να δηλώσουμε τις περιουσίες μας, να σώσουμε την περιουσία μας και να μην μπλοκάρει όλη η Κέρκυρα οικονομικά.
H ανακοίνωση του ΔΣΚ
Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας, υλοποιώντας απόφαση της ΓΣ μας, παραστήκαμε κάτω από το Κτηματολογικό Γραφείο ΙΝ, στην «Παλλάδα», για να διαμαρτυρηθούμε για το μείζον ζήτημα της Κτηματογράφησης.
Την πρωτοβουλία στήριξε ικανός αριθμός συναδέλφων Δικηγόρων, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.
Συμπαραστάτες της προσπάθειας και παρόντες στην διαμαρτυρία ήταν επίσης αρκετοί κοινωνικοί φορείς και συγκεκριμένα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων, οι εκπρόσωποι των Συνδυασμών του Βασίλη Καλούδη και του Κώστα Μουζακίτη από το Επιμελητήριο Κέρκυρας κ.α.
Την πρωτοβουλία χαιρέτισε με επιστολή του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Μπιάγκης, τον οποίον και ευχαριστούμε.
Κλείνοντας την οδό Ιωάννου Θεοτόκη και κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ, όλοι ζητήσαμε τα αυτονόητα: Χρόνο, ποιοτικό έργο και λύσεις.
Η προθεσμία της κτηματογράφησης λήγει σε 10 μέρες και η στάση της Πολιτείας παραμένει αμετακίνητη, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο.
Το πρόβλημα όμως είναι τεράστιο και δεν δικαιούται κανείς να κάνει ότι δεν το βλέπει.
Η Κέρκυρα κατάφερε να φτάσει μέσα σε 11,5 μήνες ένα 30% των δηλώσεων, ποσοστό ρεκόρ για τόσο λίγο χρόνο και μοναδικό σε όλους του Νομούς της Ελλάδος.
Ο κόσμος αυτός αξίζει ενός μεγάλου σεβασμού και ζητά ΧΡΟΝΟ!
Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα.
Ζητούμε η κοινωνία να είναι σύμμαχος μας.