Σε αιχμές κατά των εκπροσώπων των αρχών και, κυρίως, εναντίον της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κέρκυρας για την απαξίωση τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια να παραστεί εκπρόσωπός της στην εκδήλωση για την τιμή της πρώτης πανευρωπαϊκές εξέγερσης κατά των Ιταλών φασιστών που έγινε στην Κέρκυρα το Νοέμβρη του ΄41, εξέφρασε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας.
Ο Κ Ζερβόπουλος υπό την πλήρη αποδοχή των παρευισκόμενων, έκανε την παρατήρηση αυτή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατά την οποία η Φιλαρμονική Κορακιάνας “Σπύρος Σαμάρας” και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου αναβίωσαν το γεγονός στο Λιστόν με παρέλαση μαθητών να παιανίζει το ίδιο εμβατήριο που τραγούδησαν τότε οι μαθητές.
Νοέμβριος του 1941, λίγο μετά τη λιτανεία για το Πρωτοκύριακο, σε ανάμνηση του θαυματος της σωτηρίας του νησιού από την Πανώλη μερικούς αιώνες πριν, που αποδίδεται στον πολυούχο Σπυρίδωνα.
Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των -τότε- Εξαταξίων Γυμνασίων Αρρένων και Θηλέων, μετά τη Λιτανεία, δεν διαλύθηκαν. Έχοντας κρυμμένες μέσα στις στολές τους Ελληνικές Σημαίες, παρέλασαν εν σώματι, τραγουδώντας το “Κέρκυρα”.
Πρόκειται για την πρώτη στην Ευρώπη αντιστασιακή συγκέντρωση κατά των δυνάμεων κατοχής.
Τότε, τα πλήθη του κόσμου που παρακολουθούσαν τη λιτανεία ενώθηκαν ενθουσιασμένα με τους μαθητές και ακολούθησε σκληρή επέμβαση της ιταλικής κατοχικής αστυνομίας με πολύ ξύλο με ρόπαλα καθώς και πολλές συλλήψεις Κερκυραίων πολιτών αλλά και μαθητών.
Πολλά από τα παιδιά που συνελήφθησαν στάλθηκαν εξορία στους Οθωνούς.
Η αντίσταση του Πρωτοκύριακου ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη αντιφασιστική αντιστασιακή εκδήλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη και ήταν αυθόρμητη, δημόσια και παλλαϊκή.