To BBC είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Μεγάλης Βρετανίας, πρότυπο για ανάλογα δίκτυα και καύχημα των Άγγλων ως το μεγαλύτερο δίκτυο μεταδόσεων σε όλο τον κόσμο! Εκπέμπει σε 28 γλώσσες σε πολλά μέρη του κόσμου· ο τομέας παρακολούθησης της ακροαματικότητας του, σε παρελθούσα μέτρηση, έδειξε ότι σε μια εβδομάδα είχε 188 εκατομμύρια ακροατές!
Με περίπου 22.000 εργαζόμενους σε διάφορες ειδικότητες καταγράφει, συνθέτει, διαμορφώνει και τελικά μεταδίδει ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά τα παγκόσμια γεγονότα σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη! Σύνηθες φαινόμενο, ΜΜΕ με τέτοιο κύρος να έχουν τη «δυνατότητα» της σμίκρυνσης ή αντίθετα της μεγέθυνσης ή ακόμα και της αποσιώπησης ενός σημαντικού γεγονότος.
Όμως όλα έχουν τα όρια τους, ακόμα και η πλέον περίτεχνη κοπτοραπτική ειδήσεων για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που εξελίσσεται κυρίως στη Γάζα. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του BBC κατηγορούν τον «εργοδότη» τους ότι παρέχει ευνοϊκή κάλυψη προς το Ισραήλ και το καλούν να «δεσμευτεί εκ νέου για δικαιοσύνη, ακρίβεια και αμεροληψία» σχετικά με τις αναφορές του για τη Γάζα!
Αυτό με μια επιστολή που δόθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο του BBC, Τιμ Ντέιβι, υπογεγραμμένη από 230 μέλη μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 101 ανώνυμων υπαλλήλων του BBC. Άλλοι υπογράφοντες είναι ο ιστορικός William Dalrymple, η Dr Catherine Happer, ανώτερη λέκτορας κοινωνιολογίας και διευθύντρια ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η Rizwana Hamid, η διευθύντρια στο Center for Media Monitoring και ο ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός John Nicolson.
Αυτοί που υπογράφουν καλούν το BBC να επαναλαμβάνει ότι το Ισραήλ δεν παρέχει πρόσβαση σε εξωτερικούς δημοσιογράφους στη Γάζα, καθιστώντας σαφές ότι έτσι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τους όποιους ισραηλινούς ισχυρισμούς. Επιπλέον ζητά να γίνεται σαφές στους τίτλους ότι το Ισραήλ είναι ο δράστης και να παρατίθεται το ιστορικό πλαίσιο της σύγκρουσης πριν από τον Οκτώβριο του 2023.
Είναι ξεκάθαρο πως αυτοί που διαμαρτύρονται απαιτούν τη μετάδοση των γεγονότων όπως ακριβώς αυτά συμβαίνουν. Το ερώτημα είναι εάν το «σύστημα» επιτρέπει να εκπέμπονται «ολόκληρες αλήθειες» από κεραίες ΜΜΕ κρατικές ή ολιγαρχών, οι οποίες δε θα διαμορφώνουν την επιθυμητή εικόνα ενός Ισραήλ που κυνηγάει τρομοκράτες της Χαμάς προκειμένου να απελευθερώσει τους απαχθέντες από αυτούς ομήρους.
Ποτέ ένας σοβαρός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός όπως το BBC δε θα χρησιμοποιούσε ψευδείς ειδήσεις, όταν η μισή αλήθεια επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα. Εξ άλλου δεν είναι δυνατόν, λόγω «περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου», να ενημερώνει πως η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τους σιωνιστές δεν είναι τωρινό γεγονός, αλλά έχει ξεκινήσει και πριν ακόμα από το 1948.
Στα παραδείγματα που αναφέρονται από τους εργαζόμενους ως παραπλανητικοί τίτλοι (μισές αλήθειες) είναι και η δολοφονία ενός εξάχρονου κοριτσιού που πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Ο τίτλος με τον οποίο μεταδόθηκε από το BBC ήταν: «Η Χίντ Ρατζάμπ, 6 ετών, βρέθηκε νεκρή στη Γάζα μέρες μετά από καλέσματα για βοήθεια». Ένας από αυτούς που υπέγραψε την επιστολή είπε σχετικά: «Αυτό δεν ήταν πράξη του Θεού. Ο δράστης της δολοφονίας ήταν το Ισραήλ, θα έπρεπε στον τίτλο να ήταν ξεκάθαρο ότι η Χίντ Ρατζάμπ δολοφονήθηκε».
Η μισή αλήθεια, που είναι ένα ολόκληρο ψέμα, προστατεύει αφ’ ενός την «εγκυρότητα» του μέσου και παράλληλα θολώνει την εικόνα με έναν τίτλο που αποφεύγει να παρουσιάσει τον δράστη-δολοφόνο ιδιαίτερα όταν αυτός είναι το Ισραήλ…