Επιμέλεια: Νικόλαος Βλάχος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ιδιωτικού ερασιτεχνικού μετεωρολογικού σταθμού Πετάλειας, διακρίνεται από το Ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται την επομένη εβδομάδα (13-14 Νοεμβρίου) στα βορειοδυτικά της γαλλοιταλικής χερσονήσου και της Κορσικής, της Σαρδηνίας, με το γράμμα (L) στο κέντρο του, καθώς είναι μια «Ψυχρή Λίμνη», (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) θα επηρεάζει βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας της Ιταλίας, ενώ ο αντικυκλώνας με το γράμμα (Η) στο κέντρο του, καλύπτει σχεδόν όλη της Μεγάλης Βρετάνιας να περιορίζονται σαν στεφάνι περιφερειακά του αντικυκλώνα.
Με αυτό το δεδομένο, απ’ ότι φαίνεται ο τοίχος υψήλων πιέσεων δείχνει να γκρεμίζεται και να έρχονται οι πολυπόθητες βροχές στην δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Ιόνιου από την μεθεπόμενη Τέταρτη ή την Πέμπτη 13-14 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» στην Ιταλία που θα προκαλέσει καιρικές συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα. Για ότι νεότερο στοιχείο θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες μέρες.
Τι είναι η “Ψυχρή Λίμνη”
Όπως αναφέρει το meteo.gr, για την «Ψυχρή Λίμνη», αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου “Cold pool”, δηλαδή μια πιο ακριβής μετάφραση θα ήταν «Ψυχρή Πισίνα».
Για τον ίδιο όρο υπάρχει και δεύτερη ονομασία ως «Cold drop» ή «Ψυχρή Σταγόνα». Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φυσικό φαινόμενο και τι διαφορά έχει με τις «Ψυχρές Λίμνες ή Πισίνες» κοντά στο έδαφος;
Ως «Ψυχρή Λίμνη» στη Μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία «αστάθειας», δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ύψος.
Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.