Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις τοπικών θεσμικών παραγόντων (περιφερειάρχη, βουλευτών, δημάρχων, προέδρου ΔΣΚ, Επιμελητηρίου κ.λ.π.), οι ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου, οι συνεντεύξεις και η αποστολή επιστολών για την παράταση της κτηματογράφησης είναι μεν χρήσιμα, αλλά δεν επιφέρουν τα αναγκαία αποτελέσματα.
Κι αυτό γιατί οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι αντιμετωπίζουν με ωμότητα και αδιαφορία τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως λ.χ. την ακρίβεια, την αδυναμία εξεύρεσης στέγης για τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους, τη φτωχοποίησή τους, τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, τη διαρκή υποβάθμιση του κράτους δικαίου (λ.χ. παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, υποκλοπές, υπόθεση Πύλου, εγκληματική τραγωδία των Τεμπών) κ.ά.
Δεδομένου ότι διαθέτουν μιντιακή υπεροπλία, εκείνο που γνωρίζουν πολύ καλά είναι η διαρκής επικοινωνιακού χαραχτήρα κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ο επηρεασμός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης και η απόσπαση της προσοχής της σε δευτερευούσης σημασίας θέματα. Κι όλα αυτά προκειμένου να περάσουν τις πολιτικές τους επιλογές σύμφωνα με τους στόχους της οικονομικής ολιγαρχίας και τα συμφέροντα των ημετέρων.
Στα πλαίσια αυτά, όπως βιώνουμε τελευταία όλοι οι κερκυραίοι, υπάρχει μια ναρκισσιστική, εμμονική, σκληρή και αβάσιμη άρνηση παράτασης του χρόνου υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης, που λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2024. Κι αυτό παρά τον υπαρκτό κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας σε ακίνητα των κερκυραίων πολιτών και κυρίως στην κατακερματισμένη μικρή αγροτική περιουσία.
Τούτο προέκυψε ξεκάθαρα κι από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοέμβρη στην Κέρκυρα μεταξύ του αρμόδιου υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και πλήθους εκπροσώπων φορέων και συμπολιτών. Πολλοί εξ΄αυτών μάλιστα είναι κομματικά και πολιτικά εντός ή πλησίον του κόμματος της Ν.Δ.
Αυτό που ενδεχομένως, μπορεί να προβληματίσει και να πιέσει αποτελεσματικά τους σημερινούς κυβερνώντες είναι το μεγάλο πολιτικό κόστος.
Για να συμβεί αυτό όμως απαιτείται έντονη και τεράστια προβολή και δημοσιότητα της σκληρής στάσης, των αδικιών, των ασύμμετρων προσβολών και της προκλητικής αδιαφορίας για ζητήματα που απασχολούν την ελλαδική περιφέρεια!
Προς τούτο, όσον αφορά το ζήτημα παράτασης της κτηματογράφησης στην Κέρκυρα, θεωρώ, ότι απαιτούνται επιπλέον οι εξής παρεμβάσεις:
1)Επίσκεψη της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων φορέων όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Κέρκυρας κ. ά. στον πρωθυπουργό.
2) Συνεντεύξεις και Ανακοινώσεις σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, που θα υπογραμμίζεται η αυταρχική και παράνομη αδικία που λαμβάνει χώρα στην Κέρκυρα για τη κτηματογράφηση, με αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη.
3) Ενημέρωση όλων των προέδρων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου της αντιπολίτευσης στη Βουλή με αίτημα να θέσουν το ζήτημα στο Κοινοβούλιο.
4)Αν ούτε έτσι επιτευχθεί η απαραίτητη παράταση κτηματογράφησης, απαιτείται η ενημέρωση των ευρωβουλευτών και η υποβολή αιτήματος να θέσουν το πρόβλημα στο Ευρωκοινοβούλιο και στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. για την καταπάτηση της ίσης μεταχείρισης και του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, σε βάρος του κερκυραϊκού λαού.
5) Τη νομική έρευνα σε συνεργασία των φορέων για τη νόμιμη και αποτελεσματική Προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια λόγω εμφανούς παραβίασης, μεταξύ άλλων, των άρθρων 4 παρ. 1 και 17 παρ.1 του Συντάγματος (άνιση μεταχείριση, προσβολή της ατομικής ιδιοκτησίας) , ώστε να εκδοθεί απόφαση υποχρέωσης των κυβερνητικών οργάνων να παρατείνουν την Κτηματογράφηση, όπως έχει συμβεί σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας.
6) Σχετική αναφορά-καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη.
7) Εν τέλει να δρομολογηθεί και η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για την επίτευξη του στόχου της παράτασης της κτηματογράφησης στην Κέρκυρα, απαιτείται ηχηρή και πιεστική αντίδραση.