Το νεότευκτο, πρωτοποριακό, θηριώδες και μεγαλειώδες Sun Princess ξεκινά τις θάλασσες με Ιόνιο!
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη άφιξη στην Κέρκυρα ενός νέου κρουαζιερόπλοιου, του μεγαλύτερου που πλέει στις θάλασσές μας, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι έτοιμο από το ναυπηγίο στην Ιταλία και αναμένεται να ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι σε 20 περίπου ημέρες!
Το πλοίο Sun Princess, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τον απίστευτο αριθμό των 5.189 τουριστών και θα διαθέτει 910 άτομα προσωπικό (!), ξεκινά πλόες με αρχή τη διαδρομή Αδριατική – Ελλάδα – Μεσόγειος, για να μεταφερθεί το χειμώνα στην Καραϊβική.
Το εν λόγω πλοίο θα προσεγγίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων την Κέρκυρα με αρχή τις 22 Μαρτίου, αρκετές φορές την Κέρκυρα στις εξής ημερομηνίες: 22/3, 10/4, 7/5, 28/5, 18/6, 9/7, 30/7, 20/8 και 10/9.
Στην παρθενική του προσέγγιση, αναμένεται να γίνει και μία μικρή τιμητική γιορτή από τον Οργανισμό Λιμένος.
Γιατί οι αναβολές
Στις 25 Ιανουαρίου, η Princess είχε ανακοινώσει ότι σε συνεννόηση με την Fincantieri αποφάσισαν να καθυστερήσουν την παράδοση του πλοίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αρχική 10ήμερη πρώτη του κρουαζιέρα που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τη Βαρκελώνη στις 8 Φεβρουαρίου.
Η Princess ανακοίνωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι το πλοίο χρειάζεται επιπλέον τεχνικές εργασίες για να εξασφαλιστεί μια εξαιρετική εμπειρία διακοπών. Ως εκ τούτου, ακυρώθηκε η κρουαζιέρα που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Το Sun Princess θα ξεκινήσει το πρώτο ταξίδι του από τη Ρώμη στα τέλη του Φλεβάρη.
Λίγα λόγια για το πλοίο
Το πλοίο Sun Princess της εταιρείας Princess Cruises, που παρέλαβε πρόσφατα ο ομίλος Carnival Corporation, είναι ένα εντυπωσιακό πλοίο κρουαζιέρας. Έχει μια χωρητικότητα για 4.300 επιβάτες, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ιταλία. Αυτό το πολυτελές πλοίο λειτουργεί με υγραέριο φυσικό (LNG), κάνοντάς το περιβαλλοντικά φιλικό.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Sun Princess έχει μήκος 330 μέτρα και πλάτος 38 μέτρα. Οι μηχανές του του επιτρέπουν να αναπτύσσει μια ταχύτητα έως και 22 κόμβους. Με την ποικιλία των επιβατηγών καμπίνων, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα θέατρα και τις πισίνες, το πλοίο προσφέρει μια πλούσια εμπειρία κρουαζιέρας για τους επιβάτες του.
Στο νεότευκτο πλοίο εύχομαι ΚΑΛΑ ΤΑΞΕΙΔΙΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.
Όμως ως διπλωματούχος Ναυπηγός και πρώην Διευθυντής Ναυπηγικού της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων προβληματίζομαι με τη συνεχή αύξηση της χωρητικότητας επιβαινόντων στα επιβατηγά πλοία που παρά την επίκληση επαρκών σύγχρονων σωστικών μέσων δεν παύει να αποτελεί ΥΒΡΗ με την σημασία που είχε η λέξη αυτή στην Αρχαία Ελληνική! Όποιος έχει παρακολουθήσει ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ, άνευ πανικού δοκιμές εκκενώσεως επιβαινόντων πλοίων μπορεί να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μου ακόμη και για τα προβαλλόμενα ως απολύτως αποτελεσματικά ΜΕS (= Marin Evacuation Systems) που αποτελούν ναυτική προσαρμογή των ”Γλιστρών” των επιβατηγών Αεροπλάνων. Ο Θεός να δώσει να μη τύχει τέτοια ανάγκη σε πλοία με χιλιάδες επιβαίνοντες….
Ένα ακόμη προβληματισμό μου δημιουργεί η εμφάνιση του πλοίου (και σχεδόν/όν όλων των σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων),που την προσομοιάζω με τοποθέτηση 1-2 οικοδομικών τετραγώνων υψηλών πολυκατοικιών επί αυτοκινούμενης φορτηγίδας (Μαούνας). Στις πλείστες Ευρωπαϊκές γλώσσες οι Ναυπηγοί φερόμαστε ως Αρχιτέκτονες ( Naval Architects, Architecte Naval, Archιtetto Navale).
Η Αρχιτεκτονική είναι ΄΄καλή τέχνη” και οι Αρχιτέκτονες εν πολλοίς Καλλιτέχνες. Όμως αν η εικόνα αυτών των τεράστιων πολυώροφων ”πλωτών πολυκατοικιών” μπορεί να ικανοποιεί ορισμένους συναδέλφους εμέ με προβληματίζει αν στις ξενόγλωσσες αποδόσεις της ειδικότητας μου πρέπει εφεξής να διατηρώ π.χ. το καλλιτεχνικό-πως Naval Architect ή να το αντικαταστήσω με το…πεζό Marine Constructor ή Marine Engineer!…