Και την Κέρκυρα, όπως την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, επηρεάζει στη χώρα μας η χρεοκοπία τιυ κολοσσού τουριστικού φορέα FTI Touristik, με τα μηνύματα πάντως -όπως τουλάχιστον λένε γνώστες της αγοράς στο νησί- να είναι ισχυρά για μια τέτοια εξέλιξη από τις αρχές της Άνοιξης…
Στην Κέρκυρα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετήσια διακίνηση 30-40 χιλιάδων τουριστών για το 2024, κάτι που δεν αποτελεί μεγάλο νούμερο… Ο FTI διακινούσε κυρίως Γερμανούς τουρίστες αλλά και Βρετανούς μέσω θυγατρικών.
Είναι χαρακτηριστικό πως η προγραμματισμένη φετινή δραστηριότητα προς την Κέρκυρα ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή του 2023, με τον τουρ οπερέιτορ να κλείνει λιγότερα τσάρτερ και ξενοδοχειακές κλίνες σε σχέση με πέρυσι.
Ο όμιλος κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας αίτηση αφερεγγυότητας ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες θυγατρικές του εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία που διαχειρίζεται ξενοδοχεία. Οι πτήσεις που αφορούν την FTI αναστέλλονται από αύριο, Τρίτη, ενώ για τους τουρίστες που ήδη είναι σε προορισμούς, θα υπάρξει πρόνοια για πτήσεις επιστροφής.
Οι επιπτώσεις
Η βασική επίπτωση, επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της σαιζόν, δεν είναι οφειλές προς τους ξενοδόχους και τα τουριστικά γραφεία αλλά, κυρίως, στα κενά που δημιουργούνται όσον αφγορά τις κρατήσεις της υπόλοιπης περιόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές οφειλές από τη δραστηριότητα του 2023, καθώς οι υποχρεώσεις εξοφλήθηκαν μέσα στο χειμώνα.
Μία μεσοπρόθεσμη επίπτωση, όμως, και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική, είναι ότι λιγοστεύουν οι μεγάλοι τουριστικοί οπερέιτορ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις που θα πιέζουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά κέρδους των ντόπιων επχιχειρήσεων του κλάδου, λόγω περιορισμού των εναλλακτικών…
Το ιστορικό της πτώχευσης
Αρχικά, η εταιρεία φάνταζε ασφαλής, καθώς έλαβε 595 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα κονσόρτσιουμ με επικεφαλής τον αμερικανικό επενδυτή Certares είχε σχεδιάσει να αποκτήσει τον ομίλο FTI έναν ευρώ, επενδύοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές έπρεπε να συμφωνήσουν στη συμφωνία.
Ωστόσο, πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Επιπλέον, αρκετοί προμηθεΖητήθηκε άμεση πληρωμή από αρκετούς προμηθευτές. Αυτό δημιούργησε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε να καλυφθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον επενδυτή. Το “Handelsblatt” ανέφερε ότι υπήρχε ξαφνικό χρηματοδοτικό κενό ύψους εκατομμυρίων στην FTI. Η κυβέρνηση αρνήθηκε πρόσθετη βοήθεια για την εταιρεία κατά το Σαββατοκύριακο.
Τώρα θα επέμβει το νεοσύστατο γερμανικό Ταμείο Ασφάλισης Ταξιδιών. Έχει ως σκοπό την αποζημίωση προκαταβολών πελατών, τη μεταφορά τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί και την παροχή καταλύματος μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο ομίλος FTI, με περίπου 11.000 υπαλλήλους, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Αυτή είναι μια μεγάλη κρίση για την ταξιδιωτική βιομηχανία. Πέρυσι, η εταιρεία, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία μετά τη TUI και την DER Touristik, ανακάμπτει χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Κατά το οικονομικό έτος 2022/2023, η εταιρεία είδε αύξηση των πωλήσεων κατά 10%, φτάνοντας τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, και είχε κέρδος σε χαμηλά διψήφια εκατομμύρια.
Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι αριθμοί κρατήσεων ήταν πολύ χαμηλότεροι από το αναμενόμενο. Επιπλέον, αρκετοί προμηθευτές απαίτησαν άμεση πληρωμή. Αυτό δημιούργησε μια αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επένδυσης. Το “Handelsblatt” ανέφερε ότι υπήρξε μια ξαφνική ρήξη στη ρευστότητα ύψους εκατομμυρίων στην FTI. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επιπλέον βοήθεια για την εταιρεία κατά το Σαββατοκύριακο.
Το πρόσφατα δημιουργημένο Γερμανικό Ταμείο Ασφάλισης Ταξιδιών θα αναλάβει τώρα την υπόθεση. Έχει ως σκοπό την επιστροφή των προπληρωμένων ποσών των πελατών, τη μεταφορά των τουριστών που έχουν παγιδευτεί και τη φιλοξενία τους μέχρι να μπορέσουν να ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα τους.
Η ομάδα FTI, με περίπου 11.000 υπαλλήλους, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Είναι μια σοβαρή κρίση για την ταξιδιωτική βιομηχανία. Πέρυσι, η εταιρεία, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία μετά την TUI και την DER Touristik, ανακάμπτει λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Η ριβιέρα του ΑΗ ΓΟΡΔΗ εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή χρονιά η καλύτερη της δεκαετίας,,
Αυτό οφείλεται στο άψογο service των ξενοδοχείων-καταλυμάτων, οι προσιτές τιμές και η
γαλάζια σημαία ,,