Άγνωστες είναι οι συνέπειες που θα έχει όσον αφορά την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην κρουαζιέρα η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει υποχρεωτικό τέλος ανά επιβάτη, που θα πρέπει να καταβάλλουν από το 2025 οι εταιρίες κρουαζιέρας. Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις ειναι αρνητικές με εκπροσωπους του κλάδου να κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό και μεγάλη επιβάρυνση, την ώρα που οι δήμοι που φιλοξενούν λιμένες που δέχονται κρουαζιερόπλοια να πανηγυρίζουν για τα έσοδα που θα αποκτήσουν.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μέσω της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Μέρος του τέλους αυτού θα κατευθυνθεί στη βελτίωση τουριστικών υποδομών και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε, μάλιστα, ότι το τέλος θα επιβληθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, το 2025, παρά τις αντιδράσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας.
Τι κερδίζει ο Δήμος Κέρκυρας
Μόνο αμελητέο δεν είναι το έσοδο για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, το οποίο με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μπορεί να φτάσει και το 1,1-1,3 εκ. ευρώ το χρόνο, αν θεωρήσουμε ότι μέσα σε μία σαιζόν θα καταφτάσουν 800-900 χιλιάδες τουρίστες και το τέλος θα είναι 5 ευρώ τους περισσότερους μήνες και 3 ευρώ στα άκρα της σαιζόν.
Τι προβλέπει η διάταξη
Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται (και) στο λιμάνι της Κέρκυρας, 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 40% (3 ευρώ) για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% (1 ευρώ) τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Το τέλος θα είναι αυξημένο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού.
Αναμένονται αντιδράσεις
Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα επίσημη αντίδραση από τις εταιρίες του κλάδου, ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν στο συνέδριο κρουαζιέρας Seatrade Med 2024 και με την φημολογία για την επιβολή του τέλους να υπάρχει έντονη, τα στελέχη τους είχαν υποστηρίξει ότι ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμο, πως δεν έχουν αντίρρηση για αυξήσεις αρκεί αυτές να μην θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία τους αλλά και την καλή φήμη που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στον κλάδο και πως το τέλος δεν θα πρέπει να προβάλλει την εικόνα ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην χώρα μπορεί να αλλάζει μέσα σε ένα πρωί.
Έκαναν λόγο για παντελή έλλειψη διαλλόγου με τους εκπροσώπους του κλάδου και για απουσία έγκαιρης ενημέρωσης ώστε να προγραμματίζουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους αλλά και τις τιμές τους.
Άλλες ρυθμίσεις
Το υπουργείο Τουρισμού προχωρά και σε ένα σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για τη διαχείριση της κρουαζιέρας που εδράζεται σε πέντε άξονες:
- Περαιτέρω ανάπτυξη home porting.
- Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο για το berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
- Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.
- Κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
- Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, που θα συμβάλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.
τα χρήματα αυτά όλοι ξέρουμε ότι θα τα φάνε μεταξύ τους, υπουργοί δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες…οι πολίτες δεν θα δούνε καμία διαφορά στον τόπο τους…εάν δεν θέλανε τα φάνε θα δημιουργούσαμε ένα ενιαίο ταμείο που θα ελεγχοτανε τα χρήματα που πάνε και με ακρίβεια…όλα τα λιμάνια αλλά και οι γύρω περιοχές έχουν ελειψεις που κανένας δήμαρχος και κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν θα ασχοληθει….γιατί απλά ο Έλληνας πολιτικός και δημοτικός παράγων δεν αγαπάει τον τόπο του!!!Εξακριβωμένο!!!!