Δοκιμάστηκαν και η Κέρκυρα και τα ελληνικά αεροδρόμια τόσο όσον αφορά τις υποδομές τους όσο και των παρεχόμενων προς αυτά υπηρεσιών τη φετινή χρονιά…
«Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της αεροπορίας, πρέπει να λάβουν τολμηρές αποφάσεις για να εξασφαλίσουν επαρκή χωρητικότητα υποδομής, δήλωσε πριν μερικά 24ωρα ο γενικός διευθυντής της IΑΤΑ (παγκόσμια ένωση αερομεταφορέων) Willie Walsh, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για το άμεσο μέλλον…
Προσέθεσε δε, ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης αποτελεί προειδοποίηση ότι ίσως να πλησιάζουμε γρήγορα σε μια κρίση χωρητικότητας υποδομής που θα περιόριζε τη συνδεσιμότητα και τις επιλογές για επιβάτες και επιχειρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι (και) στην Κέρκυρα δεν ήταν λίγα φέτος τα προβλήματα σε πολλούς τομείς, όπως οι ουρές τουριστών που περίμεναν πτήσεις παρά την αύξηση της χωρητικότητας σε αίθουσες, το κυκλοφοριακό κομφούζιο με τα λεωφορεία να κλείνουν το δρόμο μπροστά από το terminal, τα παράπονα τουριστών στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.
Προειδοποιήσεις
Ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IΑΤΑ, δήλωσε: «Η αγορά των αεροπορικών ταξιδιών είναι καυτή και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν εξαιρετική δουλειά για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια.
«Τα κέρδη απόδοσης οδήγησαν τους συντελεστές φορτίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η αύξηση της χωρητικότητας κατά 6,5% δείχνει ανθεκτικότητα απέναντι σε επίμονα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις ελλείψεις υποδομής.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης αποτελεί προειδοποίηση ότι ίσως να πλησιάζουμε γρήγορα σε μια κρίση χωρητικότητας υποδομής που θα περιόριζε τη συνδεσιμότητα και τις επιλογές για επιβάτες και επιχειρήσεις.
«Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της αεροπορίας, πρέπει να λάβουν τολμηρές αποφάσεις για να εξασφαλίσουν επαρκή χωρητικότητα υποδομής.
«Και, στο μεταξύ, τόσο τα αεροδρόμια όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να κάνουν περισσότερα με τους πόρους που διαθέτουν αυτή τη στιγμή.
«Η βιομηχανία δεν έχει την πολυτέλεια να υποχρησιμοποιήσει την υποδομή του αεροδρομίου που έχουμε».
Αλματώδης αύξηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ):
Η συνολική ζήτηση, μετρούμενη σε χιλιόμετρα εσόδων επιβατών (RPK), αυξήθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.
Η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε 10,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, με τον συντελεστή φορτίου να αυξάνεται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,7%.
Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 9,1% από έτος σε έτος, με την IΑΤΑ να υπογραμμίζει ότι η γραμμή Ευρώπης-Ασίας ήταν μακράν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, αλλά «ακόμα είναι αισθητά κάτω από το ανώτατο όριο του 2019».
Χρονιά – ρεκόρ το 2024
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προβλέπει χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό το 2024, με την παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του κλάδου να φθάνει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων 2024 (EIR), ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών θα συνεισφέρει επιπλέον 770 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του, επισφραγίζοντας την παγκόσμια οικονομική δυναμική του, δημιουργώντας ένα στα 10 δολάρια παγκοσμίως.
Καθώς ο παγκόσμιος τομέας ξεπερνά την προ-πανδημική ευημερία του, το WTTC αναμένει ότι 142 χώρες από τις 185 που αναλύθηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα εθνικά ρεκόρ.
Σε συνεργασία με την Oxford Economic, το τελευταίο EIR του WTTC παρουσιάζει έναν κλάδο γεμάτο ευκαιρίες, που υποστηρίζει σχεδόν 348 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω των 13,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο του 2019.
Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών αναμένεται να προσεγγίσουν την κορυφή του 2019, φτάνοντας τα 1,89 τρισ. $, ενώ στα εσωτερικά ταξίδια προβλέπονται δαπάνες υψηλότερες από κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να φτάσουν τα $5,4 τρισ.
Τα Ταξίδια & ο Τουρισμός σε 10 χρόνια από τώρα
Κοιτάζοντας μπροστά, το WTTC προβλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την επόμενη δεκαετία, που χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη και απαράμιλλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Έως το 2034, ο κλάδος θα εισφέρει στην παγκόσμια οικονομία το εκπληκτικό ποσό των 16 τρισ. δολαρίων, που θα αποτελεί το 11,4% του συνολικού ΑΕΠ.
Αυτή η ακμάζουσα βιομηχανία πρόκειται επίσης να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε 449 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο τουρισμός θα απασχολεί το 12,2% του εργατικού δυναμικού, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του κλάδου στην παγκόσμια απασχόληση.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών, που αναλύθηκαν, να αναμένεται να ξεπεράσουν το υψηλό σημείο του 2019, όσον αφορά τη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών βρίσκεται μπροστά στην πιο μεταμορφωτική εποχή του μέχρι σήμερα, υποσχόμενος ευημερία, καινοτομία και σύνδεση σε μια κλίμακα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Με πληροφορίες από το TornosNews.gr, moneyandtourisn.gr