Σε εξειδίκευση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η παρουσίαση έγινε από την Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσία της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου.
Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που έγινε στα γραφεία του ΕΟΤ, παρουσία Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών. Παρουσιάστηκαν τα έργα που, όπως ειπώθηκε, στοχεύουν σε πιο ποιοτική και σύγχρονη επικοινωνιακά πληροφόρηση των επισκεπτών αλλά και στην ενίσχυση της προβολής των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
«Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των προορισμών, κεντρικό μας στόχο αποτελεί η προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων επικοινωνίας», τόνισε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη,
Τα έργα
Ψηφιακός Τουριστικός Χάρτης, με περιεχόμενο που θα παρέχεται σε 6 γλώσσες και θα αφορά στο τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής
Δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας που θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη η οποία θα επιτρέπει στους προορισμούς και στους ενδιαφερόμενους φορείς να εκτελέσουν μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική προώθησης.
Ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης των τουριστών, που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη της υφιστάμενης επίσημης διαδικτυακής πύλης για τον ελληνικό τουρισμό: visitgreece.gr, με χρήση Τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης 2ης γενιάς
Ειδικές μορφές τουρισμού
Για τον Ιαματικό Τουρισμό προβλέπεται σύμβαση για τη «Δημιουργία εφαρμογής υποστήριξης επισκέπτη ευεξίας» που θα πληροφορεί τους επισκέπτες και θα αναδεικνύει τις περιοχές και τα σχετικά σημεία ενδιαφέροντος.
Έχει προβλεφθεί σύμβαση για δημιουργία «Ψηφιακής Πλατφόρμας προσέλκυσης Ψηφιακών Νομάδων», που στοχεύει στην ανάδειξη περιοχών της χώρας ως προορισμών για εργαζόμενους – Ψηφιακούς Νομάδες.
Επιπλέον, εντός του τρίτου τριμήνου του 2024, θα δημοσιευτεί η διακήρυξη για τις ψηφιακές πλατφόρμες προβολής του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού, θαλασσίου και καταδυτικού τουρισμού.
Rebranding
Η Ο. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις δράσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος με Διακήρυξη που θα αφορά σε “Τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας – Rebranding”: «Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών μεταβολών στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό τοπίο, αλλά και περίοδο σημαντικών ευκαιριών για τον ελληνικό τουρισμό. Το ζήτημα της προώθησης και προβολής δεν εξαντλείται. Είμαστε σε επαφή με τις Περιφέρειες και για τη φετινή χρονιά και σχεδιάζουμε ένα πιο εξελιγμένο πλαίσιο και με πιο έντονη ψηφιακή παρουσία για την επόμενη χρονιά. Συνεργαζόμαστε για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στοχεύουμε συνολικά στην περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης που διακρίνεται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε από την περιοχή μας η αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας Αιμιλία Μόσχου.