Τις θέσεις τους για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παρουσίασαν στην πρόσφατη συζήτηση για τη Στρατηγική Βιώσιμου Τουρισμού στα Ιόνια που διοργάνωση η Μονάδα Διαχείρισης του ΕΠΣΑ στην Κέρκυρα (αλλά και σε όλες τις έδρες των Π.Ε. των Ιονίων Νήσων) κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής και ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης που μαζί με την ομάδα του έχουν αναλάβει το έργο της εκπόνησης της μελέτης, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των απόψεων που καταγράφονται στις συναντήσεις εργασίας αλλά και το πόνημα από την ομάδα έργου η οποία και θα προχωρήσει στην διαμόρφωση του τελικού προτεινόμενου σεναρίου.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά δράσεων και πολιτικών ως προτάσεις, που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2021-2027» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το τελικό κείμενο της Στρατηγικής θα τεθεί εκ νέου σε διαδικτυακή διαβούλευση και αφού οριστικοποιηθεί θα παρουσιαστεί σε ειδική Ημερίδα, στις αρχές του β’ τριμήνου του 2024, μέσα στην Άνοιξη.
Το CorfuPress.com παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις που παρουσίασαν οι Γ. Τρεπεκλής και Στ. Πουλημένος, αλλά και τα βασικά στοιχεία των προτάσεων της επιτροπής όπως παρουσιάστηκαν δια στόματος του κ. Σπιλάνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Η αύξηση του τουρισμού κάνει δύσκολη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων
-Φτάνουν τα προβλήματα ήρθε κι η Fraport, λέει μπλοκάρω, θα κάνω επέκταση. Σωστά το κάνει γιατί αναπτύσσεται το αεροδρόμιο. Όμως εμείς δεν έχουμε δομές τέτοιες να υποδεχτούμε αυτή την ανάπτυξη
-Που είναι το νερό, το σημαντικότερο αγαθό και για εμάς που ζούμε εδώ και για τους επισκέπτες μας; Νερό δεν υπάρχει.
-Θα αρχίσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα διεκδίκησης για να βελτιώσουμε την ποιότητα και των μόνιμων κατοίκων.
Θετική η πρωτοβουλία της Περιφέρειας μας να προσεγγίσουμε και επιστημονικά τα προβλήματα.
Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζω ότι έχετε ξεκινήσει αυτό το διάλογο, τη διαδρομή σε όλο το Ιόνιο. Ο τελευταίος σταθμός σήμερα είναι η Κέρκυρα. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό διάλογο και αυτό που σήμερα, όπως και εσείς είπατε πρωτύτερα, θα πρέπει να ακούμε πρώτα και μετά να μιλάμε, ειδικά εμείς οι πολιτικοί. Σήμερα είναι η μέρα των φορέων και των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται με τον τουρισμό.
Ο δικός μας ρόλος είναι να στηρίξουμε το τουριστικό εισόδημα -και αυτό το στηρίζουμε φτιάχνοντας και οργανώνοντας σωστές υποδομές και ποιοτικές. Δυστυχώς το έχουμε πει, το λέμε επανειλημμένα. Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε εδώ και μερικά χρόνια. Ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία καλπάζει. Δυστυχώς εμείς με τις δημόσιες υποδομές υστερούμε.
Έτσι λοιπόν, αυτή η αύξηση του τουρισμού κάνει δύσκολη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε σήμερα. Να απευθυνθούμε όλοι μαζί στον ποιοτικότερο τουρισμό, στον ποιοτικότερο επισκέπτη. Και κυρίως κύριοι Δήμαρχοι και εμείς και η Πολιτεία να διαθέσουμε τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε να έχουμε τις σωστές υποδομές. Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας έχει πάει μπροστά. Κάθε χρόνο καινούργιες μονάδες δυναμικότητας, ποιοτικής. Όμως από το αεροδρόμιο δεν μπορεί να φύγει κανείς. Φτάνουν τα προβλήματα ήρθε κι η Fraport, τώρα λέει μπλοκάρω, θα κάνω επέκταση. Σωστά το κάνει γιατί αναπτύσσεται το αεροδρόμιο. Όμως εμείς δεν έχουμε δομές τέτοιες να υποδεχτούμε αυτή την ανάπτυξη, να μεγαλώσουν όλα. Ναι, αλλά μέχρι που; Στη Λευκάδα, στην Βόνιτσα έγινε μια μεγάλη παράκαμψη. Πολύ ωραίο, χρήσιμο, μας φέρνει πολύ κοντά και μας εξυπηρετεί και μας θαυμάζουμε. Όλα αυτά τα έργα όμως, έργα σοβαρής υποδομής τα τελευταία χρόνια στο νησί μας από το κεντρικό κράτος δεν έχoυν γίνει. Δεν μπορώ να καταγράψω κάτι.
Και που είναι το νερό, το σημαντικότερο αγαθό και για εμάς που ζούμε εδώ και για τους επισκέπτες μας; Νερό δεν υπάρχει. Τα φράγματα 20 χρόνια. Ο άξονας Βορρά-Νότου σχεδιασμένος από πολλά χρόνια, εδώ και μια εικοσαετία, όταν πάμε τώρα να τον εφαρμόσουμε, έχουν γίνει οικισμοί, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Όλα αυτά είναι προβλήματα που μας αγχώνουν όλους εμάς, την πολιτική ηγεσία του τόπου, τους συνεργάτες μας και βεβαίως που δικαιολογημένα οι φορείς και οι πολίτες οι οποίες ασχολούνται με τον τουρισμό γιατί είναι το μοναδικό μας εισόδημα, έχουν την αγωνία τους τι γίνεται και εμείς που πληρώνουμε στην κεντρική εξουσία, τι απολαμβάνουμε από αυτά; Από αυτές τις δαπάνες;
Δυστυχώς, όπως βλέπετε, ελάχιστα.
Είμαστε εδώ λοιπόν σε ένα διάλογο που ξεκινάει μαζί σας και χαιρόμαστε που η επιστήμη θα είναι οδηγός, θα λάβουμε τα σοβαρά συμπεράσματα και βεβαίως από κει και πέρα θα αρχίσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα διεκδίκησης για να βελτιώσουμε την ποιότητα και των μόνιμων κατοίκων. Εξάλλου όταν ένας κάτοικος περνάει καλά, θα περάσει καλά ο επισκέπτης τους. Το ανάποδο είναι δυσάρεστο για όλους μας.
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απορρίμματα: Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε επιβάρυνση επιχειρήσεων και κατοικιών
-Διερωτόμουν τι να κάνουμε τα σχέδια, την τουριστική προβολή, την ανάδειξη, τον εκσυγχρονισμό μονάδων, αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στα εργοστάσια που μας παίρνουν απέναντι τα σκουπίδια
-Το 80% των τακτικών εσόδων του Δήμου, πάνε στη μαύρη τρύπα των σκουπιδιών.
-Αιωνόβια ελαιόδεντρα ξεριζώνονται για να φυτευτεί στη θέση τους μπετόν. Υπάρχουν όρια; Υπάρχουν φραγμοί; Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα περιορίσουν αυτό το φαινόμενο;
-Αυτός ο τόπος προσφέρει προϊόντα της τάξης του 1% με 3% αυτών που καταναλώνουμε. Δεν έχουμε μια τοπική παραγωγή όπως έχει η Κρήτη, να τη διαθέσουμε στην τουριστική οικονομία.
Η θεματολογία της συνάντησης είναι για μας μια πρόκληση την οποία συναντάμε συχνά. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί τα τελευταία τους τελευταίους μήνες στο θέμα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και εξετάζοντας τις επιμέρους παραμέτρους αυτής της αυτού του όρου καταλήγουμε, και νομίζω ότι είναι κοινή αντίληψη αυτή, ότι βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς βιώσιμο προορισμό δεν μπορεί να υπάρξει.
Πρώτα πρέπει να υπάρξει βιώσιμος προορισμός. Και πολλά ζητήματα της βιωσιμότητας του προορισμού τα χειριζόμαστε στην Τοπική αυτοδιοίκηση.
Το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης, την ύδρευση ή την αποχέτευση, την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πρώτα απ’ όλα αυτά που είναι βασικοί όροι και προϋποθέσεις να τα έχουμε λύσει, να τα έχουμε αντιμετωπίσει σε επαρκή βαθμό για να μπορέσουμε να μιλάμε στη συνέχεια για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.
Διερωτόμουν, προχθές, σε μια συζήτηση σχετική, τι να κάνουμε τα σχέδια; Την προώθηση, την τουριστική προβολή, την ανάδειξη, τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών μονάδων, τις τουριστικές επενδύσεις. Εάν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στα εργοστάσια που μας παίρνουν απέναντι τα σκουπίδια. Στα Γιάννενα και στην Κοζάνη.
Και μας πούνε αφού δεν μπορείτε να πληρώσετε, κρατήστε τα στο νησί σας. Και τι θα κάνουμε; Επίσης αν εδώ που κρατάμε τώρα την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ΔΕΥΑΚ, θα σκάσει αυτή και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης. Τι νόημα θα έχει να συζητάμε όλα τα υπόλοιπα αν δεν έχουμε διασφαλίσει αυτά; Και σας λέω με πάσα ειλικρίνεια. Ότι δεν τα έχουμε διασφαλίσει, ότι εξακολουθούν να είναι μεγάλα ζητούμενα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, παρά τις επενδύσεις που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς. Παρά την προτεραιότητα που θέτουμε κατά καιρούς, κατά περιόδους. Στα θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και διαχείρισης των απορριμμάτων έχουμε μείνει δραματικά πίσω.
Η ΔΕΥΑΚ, ειδικά, διανύει την πιο δύσκολη περίοδο από συστάσεώς της. Θα σας πω για τη ΔΕΥΑΚ και ένα οικονομικό μέγεθος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χρωστάμε στη ΔΕΗ πάνω από 15.000.000 ευρώ.
Και ζητάμε να γίνει μια παροχή ρεύματος για να λειτουργήσει το αποχετευτικό δίκτυο στις εργατικές κατοικίες του Αη-Γιάννη στον βιολογικό του Σκάφωνα. Και δε γίνεται η σύνδεση εξαιτίας των υπέρογκων χρεών της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Για το δεύτερο να σας πω το τραγικό στοιχείο, δραματικό για τον τόπο, για τη λειτουργία και τις προοπτικές του Οργανισμού Αυτοδιοίκησης που λέγεται Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, με 67.000 πληθυσμό και με πολλές δεκάδες χιλιάδες τουριστικές κλίνες.
Το 80% των τακτικών εσόδων του Δήμου, πάνε στη μαύρη τρύπα των σκουπιδιών.
Και πιο συγκεκριμένα να σας πω ότι έχουμε έσοδα 12 εκατομμύρια ευρώ από τα δημοτικά τέλη και ξοδεύουμε 22. Δηλαδή έχουμε ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 10 εκατομμυρίων τον χρόνο.
Όταν λοιπόν συζητάμε για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, πρέπει απαραιτήτως να τα γνωρίζουμε αυτά τα κρίσιμα για τη ζωή του τόπου μεγέθη. Βεβαίως, είναι ευθύνη δική μας να αλλάξουμε, να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ, να μαζέψουμε το δίκτυο, να ελέγξουμε τις διαρροές, να περιορίσουμε τις δαπάνες, τις ενεργειακές, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, τα ηλιακά πάνελ και άλλες δυνατότητες που υπάρχουν. Βεβαίως πρέπει να αναδιοργανωθεί ο δήμος. Βεβαίως πρέπει να αυξήσουμε -ενδεχομένως- και τα τέλη καθαριότητας, τα οποία έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του 2007. Τα τέλη καθαριότητας που ισχύουν σήμερα έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του 2007, 17 χρόνια. Με τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στη ζωή μας, με τόση αύξηση του κόστους λειτουργίας της υπηρεσίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Να λάβουμε υπόψη μας λοιπόν, ότι θα έρθουν εξελίξεις στον τομέα αυτό, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων και των καταστημάτων και των τουριστικών μονάδων και των κατοικιών ακόμη ενόψει αυτής της δεινής πραγματικότητας την οποία βιώνουμε στον τόπο μας.
Έχω αναφερθεί και άλλες φορές σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις τουριστικές επενδύσεις και θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για δύο- τρία στοιχεία αυτής της προοπτικής.
Ξέρετε τι έχει συμβεί περιμετρικά στο νησί, κατά μήκος της ακτογραμμής και κοντά σε αυτήν; Ξέρετε την πυκνότητα της δόμησης που προκάλεσαν οι μικρές ή μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις; Ξέρετε τις δυσκολίες που εμείς, αντιμετωπίζουμε, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες στην προσβασιμότητα προς τις παραλίες.
Ξέρετε ότι η φυσιογνωμία του τοπίου αλλοιώνεται και μερικές φορές αλλοιώνεται δραματικά όταν προστίθεται μπετόν και αφαιρούνται δένδρα. Δέντρα αιώνων, αιωνόβια ελαιόδεντρα πολλών αιώνων, ελαιόδεντρα ξεριζώνονται για να φυτευτούν στη θέση τους μπετόν. Και τίθεται το ερώτημα μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε; Υπάρχουν όρια; Υπάρχουν φραγμοί; Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα περιορίσουν αυτό το φαινόμενο; Έχουμε βούληση πολιτική όσοι ασκούμε την όποια μικρή ή μεγαλύτερη εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο.
Να πούμε ότι μέχρι εδώ ήταν. Από εδώ και πέρα έχετε περιορισμούς ή να στρέψουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ανακαίνιση παλαιών τουριστικών μονάδων ή στην αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος της κερκυραϊκής ενδοχώρας που έχει τεράστιες δυνατότητες; Επίσης να πω άλλη μια παρατήρηση, την οποία είπα και σε άλλη ευκαιρία και προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιασμούς αρνητικούς και θετικούς. Είναι το θέμα της απασχόλησης και της δυνατότητας να εργαστεί κόσμος στις τουριστικές μονάδες, στις καινούργιες που δημιουργούνται. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε εξαντλήσει τη δυνατότητα να διαθέτουμε τα εργατικά χέρια που χρειάζεται ο τουριστικός τομέας και φέρνουμε κόσμο από την άλλη Ελλάδα.
Και επειδή και αυτό δεν φτάνει. Απευθυνόμαστε σε αγορές των Βαλκανίων και αυτό δεν φτάνει. Και τελευταία απευθυνόμαστε στις αγορές της Ασίας. Και επειδή αυτοί οι άνθρωποι έρχονται μαζικά εδώ, τους εγκαθιστούμε σε μονάδες που παίρνουν σιγά σιγά τη μορφή γκέτο.
Και επειδή τα γκέτο, η ιστορία έχει καταγράψει ότι δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να περάσει απαρατήρητο, καθώς μπορούν να γίνουν αιτία πολλών κακών.
Παρακαλώ να προσθέσετε και το στοιχείο αυτό στην έννοια της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος. Και κλείνω με άλλη μια παρατήρηση ότι αυτός ο τόπος προσφέρει στην τουριστική οικονομία προϊόντα που είναι της τάξης του 1% με 3% αυτών που καταναλώνουμε. Δεν έχουμε δηλαδή μια τοπική παραγωγή όπως έχει η Κρήτη, να τη διαθέσουμε στην τουριστική οικονομία. Έχουμε μικρή, ελάχιστη έως ασήμαντη. Κινδυνεύει να σβήσει τελείως η αγροτική παραγωγή στο νησί. Όλα εισάγονται. Προσωπικό να δουλέψουμε, να δουλέψει έχουμε ελάχιστο. Έχει εξαντληθεί, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και η φέρουσα ικανότητα του τόπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Έχουμε δει προορισμούς να παρακμάζουν, έχουμε διάφορα σημάδια στην Κέρκυρα
-Το θέμα της ικανοποίησης των κατοίκων, της ευζωίας των κατοίκων και της ευζωίας και ευεξίας των τουριστών πάνε χέρι χέρι
-Ο τουρισμός φέρνει μεγέθυνση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι φέρνει ανάπτυξη, οι επιστήμονες για χρόνια τώρα μιλάμε για τον κύκλο ζωής προϊόντος και προορισμού, δηλαδή τον κίνδυνο πτώσης
-Η Κέρκυρα, τα Ιόνια συνολικά βρίσκονται σε μία κρίσιμη φάση, μιας και βρίσκονται στην ωριμότητα. Θα ακολουθήσει η παρακμή ή θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες;
-Δεν μπορεί να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό, ο οποίος θα σχεδιάζεται ερήμην των εμπλεκόμενων. Δεν γίνεται. Και ποια τα εμπλεκόμενα μέρη; Εσείς…
Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό χωρίς βιώσιμους προορισμούς. Είναι αδιανόητο. Είναι αδύνατον να μιλάμε για ότι θα έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες αν δεν έχουμε ευχαριστημένους κατοίκους. Άρα το θέμα της ικανοποίησης των κατοίκων, της ευζωίας των κατοίκων και της ευζωίας και ευεξίας των τουριστών πάνε χέρι χέρι. Πρέπει λοιπόν ο σχεδιασμός μας να έχει αυτόν τον στόχο.
Τα περιγράψατε κύριε Δήμαρχε τα λεφτά. Τα ακούσαμε σε όλα τα νησιά, λιγότερο στην Ιθάκη, αλλά έντονα στα υπόλοιπα νησιά. Τα προβλήματα που ζείτε, οι κάτοικοι των νησιών στην καθημερινότητά σας.
Για να μετακινηθείτε να πάτε στην παραλία. Το θέμα του νερού, των σκουπιδιών το αναφέρατε. Δεν θα επανέλθω. Άρα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Σοβαρότατα, όχι απλώς για να κάνουμε τη διαπίστωση.. Μ’ ένα τέτοιο τρόπο, για να προετοιμάσουμε την πρόταση. Άρα καταγράφουμε και αξιολογούμε τα αποτελέσματα του τρέχοντος μοντέλου στον τουρισμό αλλά και στον προορισμό, όπως θα δείτε πολύ σύντομα στη μεθοδολογία και να δούμε ποιες είναι οι επιδράσεις του στον προορισμό και πώς μπορούμε αυτά να κάνουμε.
Ένα σχέδιο που θα κρατάει πραγματικά τον τουρισμό βιώσιμο και οικονομικά, αλλά θα έχει μια Κοινωνία που θα μπορεί να ζει με τους όρους που είπατε. Διότι ναι, παραδεχόμαστε ότι ο τουρισμός έδωσε πολλά. Δεν πρέπει να τα χάσουμε αυτά επειδή θα έχουμε κάνει λάθη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έδωσε πολλά και πρέπει να τα διατηρήσουμε. Άρα δεν πρέπει να περιορίσουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε και να δούμε διάφορα προβλήματα στη συνέχεια.
Παραδοχές και επισημάνσεις. Πως ξεκινάμε; Οι έννοιες που χρησιμοποιούμε πολλές φορές με διάφορους τρόπους και δεν συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού μιλάει και το λέει ξεκάθαρα. Ο τουρισμός φέρνει μεγέθυνση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι φέρνει ανάπτυξη. Φέρνει μεγέθυνση, δηλαδή φέρνει εισοδήματα, απασχόληση. Αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει σε παγκόσμιο επίπεδο -και κρατήστε το αυτό- ότι βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να μετεξελιχθούν σε κάτι το οποίο =στη συνέχεια θα τους επιτρέπει να ζουν καλύτερα.
Μεγέθυνση ναι. Ανάπτυξη όχι. Ταυτόχρονα εμείς οι επιστήμονες για χρόνια τώρα μιλάμε για τον κύκλο ζωής προϊόντος και προορισμού, δηλαδή τον κίνδυνο πτώσης και θα το δούμε στη συνέχεια που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους τόπους. Η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με τη φέρουσα ικανότητα.
Και τον υπερ τουρισμό. Η συζήτηση έχει ανοίξει σε πολλά μέτωπα και θα δείτε ότι και στα ερωτηματολόγια που στείλαμε στους φορείς αυτό επισημάνθηκε και αυτό μας επισημάνθηκε και στη συνάντηση των υπολοίπων νησιών. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Να αλλάξουμε σε όλα τα επίπεδα συμπεριφορές. Αυτά θέλουν χρόνο και θέληση. Δεν θα γίνουν αυτόματα, αλλά πρέπει να γίνουν. Πρώτα να τα συνειδητοποιήσετε και να δούμε πως οι ομάδες διαφορετικών συμφερόντων θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο. Προς αυτή την κατεύθυνση ένα σχέδιο.
Το οποίο θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση των θετικών οφελών, λειτουργώντας όμως μέσα στα όρια της φέρουσας ικανότητας του προορισμού. Και τα όρια της φέρουσας ικανότητας δεν είναι άλλα από τα φυσικά όρια και στα νησιά. Τα φυσικά όρια είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν έχουν ελαστικότητα. Δεν μπορούμε να πάμε σε κάποια ενδοχώρα. Εσείς βέβαια έχετε πάει στην ενδοχώρα πηγαίνοντας τα σκουπίδια σας εκεί, αλλά αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, όπως είπατε, και οικονομική επιβάρυνση.
Άρα πρέπει κανείς να δει τι θα κάνει. Λοιπόν, θα πρέπει όλοι να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε. Αποφεύγοντας να μπει ο προορισμός μας σε κρίση. Η Κέρκυρα, τα Ιόνια συνολικά και η Κέρκυρα ειδικότερα βρίσκονται σε μία κρίσιμη φάση, μιας και βρίσκονται, όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι επιστήμονες στην ωριμότητα. Την ωριμότητα, θα ακολουθήσει η παρακμή ή θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες; Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Έχουμε δει προορισμούς να παρακμάζουν. Γι αυτό έχουμε και διάφορα σημάδια στα οποία θα αναφερθούμε για την Κέρκυρα. Άρα θα πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο και να δούμε πως θα δουλέψουμε γι αυτό. Πρώτο κλειδί, μεθοδολογικό πλαίσιο.
Πως δουλεύουμε. Δεν δουλεύουμε απλώς μαζεύοντας δεδομένα, μαζεύουμε εστιασμένα δεδομένα.
Βασιζόμενοι στα δύο κρίσιμα μεγέθη: κλίνες και διανυκτερεύσεις, όχι αφίξεις, κλίνες και διανυκτερεύσεις που είναι η βάση και θα δείτε στη συνέχεια και μετά ποια είναι τα αποτελέσματα. Τουριστική δαπάνη, απασχόληση, κατανάλωση πόρων και παραγωγή αποβλήτων.
Και πως αυτά είναι το αποτύπωμα του τουρισμού στον τόπο και θέλουμε να δούμε αν το αποτύπωμα αυτό επηρεάζει και πως τον προορισμό. Η επίδραση στον προορισμό και στη φέρουσα ικανότητα του είναι κρίσιμα θέματα. Και τα δεδομένα μας πατάνε σ’ αυτό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πολλά πράγματα δεν υλοποιούνται γιατί κάποιος τα σχεδίασε σε ένα γραφείο, άλλα η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, οι δημοτικές αρχές δεν τα ενστερνίζονται και μένουν κενό γράμμα. Εδώ καλείστε με τη δικιά μας βοήθεια όσοι διευκολύνονται στην κουβέντα αυτή, να πείτε τι είναι αυτό που θέλετε να συμμετέχετε και να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κοινωνική αποδοχή, με ενίσχυση της ενημέρωσης, με καλύτερη λήψη αποφάσεων, πρακτικά με ενίσχυση της δημοκρατίας.
Αυτό είναι η διαβούλευση. Χρειαζόμαστε λοιπόν -και είναι πολύ κρίσιμο και εδώ-, κάνοντας πάλι μια παρένθεση, η τελευταία συνάντηση του δικτύου του Παγκόσμιου Δικτύου Παρατηρητηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είχε αφιέρωμα στη διαβούλευση και στη διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό, ο οποίος θα σχεδιάζεται ερήμην των εμπλεκόμενων. Δεν γίνεται. Και ποια τα εμπλεκόμενα μέρη; Εσείς… Άρα πρέπει να εμπλακείτε σε όλες τις φάσεις της μελέτης, στην περιγραφή της κατάστασης και τη διατύπωση των προβλημάτων.
Στη διάχυση της πληροφόρησης που θα είναι σήμερα πάλι. Και τρίτον και κυριότερο, στη συμμετοχή στη διαμόρφωση του οράματος, των στρατηγικών και των επιχειρησιακών στόχων.Η πρόκληση για μας αυτής της μελέτης δεν είναι να κάνουμε μια μελέτη. Είναι να κάνουμε μια μελέτη που θα τροφοδοτήσει τη διαχειριστική αρχή να προκηρύξει δράσεις της. Αυτές οι δράσεις για να ξεκλειδώσουν και να αρχίσουν να λειτουργούν πρέπει να βασίζονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο.