Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας.
Αναλυτικά:
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ν.5056/2023 κατήργησε τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ). Ως ημερομηνία αυτοδίκαιης διάλυσης τους ορίστηκε η λήξη του σχολικού έτους (2023 – 2024), δηλαδή η 30η – 06 – 2024.
Σε κάθε δήμο υπήρχε μία σχολική επιτροπή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μία για την Δευτεροβάθμια. Στις Σχολικές Επιτροπές συμμετέχουν διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι της αντίστοιχης ένωσης γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων. Οι αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών είναι κυρίως η κατανομή της τακτικής επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών σε κάθε σχολική μονάδα, προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες (πληρωμή λογαριασμών, αναλώσιμων, τεχνικές εργασίες μικρής κλίμακας κ.α). Αυτή η επιχορήγηση μειώθηκε κατά περίπου 50% από το 2010 μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων αυξάνονται λόγω παλαιότητας αλλά και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, κλπ.
Οι σχολικές επιτροπές μπορούσαν να ασκούν έλεγχο στην κατανομή της χρηματοδότησης σε κάθε σχολείο αλλά και να κάνουν άμεσες παρεμβάσεις για καθημερινά τεχνικά προβλήματα. Είναι ένας θεσμός που εξασφαλίζει μία υποτυπώδη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και ελέγχου της κατανομής των δαπανών προς όφελος των σχολείων, όπου ο κάθε εκπρόσωπος μπορούσε να έχει άποψη και γνώμη για την κατανομή των δαπανών σύμφωνα με τις ανάγκες. Επιπλέον σε κάθε Δήμο έχει θεσμοθετηθεί και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όπου συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο, εκπρόσωποι της ένωσης γονέων, διευθυντές/ντριες σχολείων και εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ, η οποία έπαιζε στην ουσία συμβουλευτικό ρόλο αλλά αποτελούσε ένα όργανο υποτυπώδους ελέγχου σε θέματα που αφορούσαν την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, την επισκευή και συντήρησή αλλά και το έργο των σχολικών επιτροπών. Στην ουσία η κυβέρνηση με την κατάργηση και των Σχολικών Επιτροπών και της Επιτροπής Παιδείας έρχονται τώρα να καταργήσουν κάθε χαραμάδα κινηματικής παρέμβασης και πίεσης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών στην κατανομή των δαπανών στα σχολεία, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στον Δήμο. Επιταχύνεται μ’ αυτόν τον τρόπο η προώθηση της αποκέντρωσης των λειτουργιών και των ευθυνών όσον αφορά τις σχολικές μονάδες.
Με το προηγούμενο σύστημα διαχείρισης, τα λεφτά που δικαιούταν κάθε σχολείο προέκυπταν από μία συνάρτηση, η οποία προσμετρούσε παράγοντες όπως το μέγεθος της σχολικής μονάδας, ο αριθμός των μαθητών και η παλαιότητα του κτηρίου. Με το νέο καθεστώς χάνεται αυτή δυνατότητα προσμέτρησης των ποιοτικών στοιχείων κάθε σχολείου, ενώ προστίθενται σε αυτό περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς για την λήψη πόρων, με ανώτερο όριο τα 500 ευρώ, πρέπει να υπάρχει εγκριτική απόφαση του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου, κωλυσιεργώντας τις διαδικασίες.
Η κυβέρνηση, που μειώνει με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση των σχολείων, επιδιώκει να πετάξει την ευθύνη από πάνω της με το βλέμμα στραμμένο στην αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας, που ο Διευθυντής για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες είτε θα απευθύνεται στους γονείς που και πάλι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή και σε χορηγούς, όπως προβλέπεται πλέον και σε νόμο της προηγούμενης Υπ. Παιδείας (ν. 4692/2020 που θεσμοθετεί την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα).
Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας, για άλλη μια φορά, καταγγέλλει τον αρνητικό χαρακτήρα αυτής της αναδιάρθρωσης. Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων και των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (εξαιρούνται οι Δήμοι που έχουν πάνω από 100 σχολικές μονάδες) είναι ένα ακόμα βήμα για την επιβολή της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας του σχολείου.
Εναντιωνόμαστε στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών Παιδείας από την σκοπιά της στόχευσης και των επιδιώξεων που έχει η κυβέρνηση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Διεκδικούμε τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.
Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να αναλάβει αγώνα για την επαναφορά των σχολικών επιτροπών και των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας των Δήμων.
Καλούμε τους Δήμους της περιοχής ευθύνης του σωματείου μας (Βόρειας, Νότιας Κέρκυρας, Παξών) καθώς και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων να συνταχθούν μαζί μας στη διεκδίκηση του παραπάνω αιτήματος.