Τέσσερα περιφερειακά λιμάνια, που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, εξασφάλισαν χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Connecting Europe Facility» (CEF) για την ανάπτυξη υποδομών cold ironing και την εκπόνηση σχετικών μελετών.
Η πρόταση που υποβλήθηκε στο CEF για τους τέσσερις Οργανισμούς Λιμένων με την ονομασία “DECOMPRESS” (DEcarbonizing the Greek COMPREhensive PortS), αποσκοπεί στη μετατροπή τους σε πιο “πράσινα” και τεχνολογικά προηγμένα λιμάνια με την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Κομβικό ρόλο στην υποβολή της πρότασης διαδραμάτισε ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ο οποίος συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης, ESG και Κλιματικής Αλλαγής του ΤΑΙΠΕΔ οργάνωσε τη συμμετοχή στην εν λόγω πρωτοβουλία και άλλων τριών Οργανισμών Λιμένων του Ταμείου και συγκεκριμένα της Ραφήνας, της Καβάλας και της Κέρκυρας.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι, που προέρχονται από την τελευταία πρόσκληση του φακέλου Ταμείου Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης II, θα διατεθούν εντός της επόμενης τετραετίας για την κατασκευή τεσσάρων θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων σε τέσσερις θέσεις εξυπηρέτησης ακτοπλοΐας του λιμένα Ραφήνας και την εκπόνηση τεχνικών μελετών για εννέα θέσεις ηλεκτροδότησης στον λιμένα Λαυρίου, 11 θέσεις στον λιμένα Κέρκυρας και εννέα στον λιμένα Καβάλας.
Εταίροι της πρότασης είναι τα τέσσερα λιμάνια, το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΕΜΠ και οι εταιρείες Protasis, Hydrus και Gates.
Η εξασφάλιση πόρων από το CEF ενισχύει τον εθνικό στόχο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των ελληνικών λιμένων καθώς η χώρα μας έχει πλέον πρόσβαση σε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα συμβάλλει στη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Δέσμης Μέτρων Προσαρμογής 55% (“Fit for 55”) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, οι ευρωπαϊκοί λιμένες είναι υποχρεωμένοι έως το τέλος της δεκαετίας να αναπτύξουν υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ξηράς στα ελλιμενιζόμενα πλοία.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως στρατηγικό πυλώνα της Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης τη μετάβαση των λιμένων στην κλιματική ουδετερότητα και έχει δρομολογήσει και πραγματοποιήσει σειρά δράσεων προκειμένου να αποτελέσουν τα λιμάνια έναν ισχυρό πυλώνα της Γαλάζιας Οικονομίας της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση των δράσεων του Ταμείου είναι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τον μετασχηματισμό του λιμένα Λαυρίου σε ένα πρότυπο βιώσιμο λιμάνι, με απώτερο στόχο να συμβάλλει ευρύτερα στον ολιστικό μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής.
Να και μια πολύ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ είδηση. Η ηλεκτροδότηση από τη ξηρά (γνωστή διεθνώς COLD IRONING),δηλ. από τον ΔΕΔΗΕ, των πλοίων που παραμένουν στο λιμένα ΙΔΙΩΣ των τερατώδων κρουαζιερόπλοιων που παράγουν από θερμικές ηλεκτρομηχανές και καταναλίσκουν χιλιάδες kwh επί 8-10 ώρες το καθένα κάθε φορά θα περιορίζει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ το ανθρακικό αποτύπωμα στο ΚερκυραΪκή περιβάλλον.
Επομένως πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ απο εδώ και μπρος οι Κερκυραϊκές Αρχές να επαγρυπνούν επιδιώκοντας την ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ των διαδικασιών για ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ανακοινώσεων.
Εν τω μεταξύ το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ πρέπει να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ τη γνωστοποίηση στις εταιρείες θαλάσσιων κρουαζιερών ότι από μια ημερομηνία και πέρα τα λιμάνια που θα παρέχουν ηλεκτροδότηση από τη ξηρά (ο ΟΛΚΕ για τη Κέρκυρα) είτε ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ πλοία χωρίς εξοπλισμό ηλεκτροδότησης από τη ξηρά είτε θα τους επιβάλλουν σοβαρό ΠΡΟΣΤΙΜΟ-κλιμακούμενο ως πλήρη απαγόρευση κατάπλου σε περίπτωση υποτροπής .
Για αγγλομαθείς ενδιαφερομένους παραθέτω LINK όπου μπορούν να διαβάσουν μια κατατοπιστική Διατριβή επί πτυχίω του Θεόδωρου Παπουτσογλου στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο περί του COLD IRONING.
LINK : https://1drv.ms/b/s!AmUGRMAOL-xklCwLekhySP0sl6hb?e=3XHwmf