Το “πράσινο φως” του υπουργείου Πολιτισμού έλαβε μεταξύ άλλων περιοχών η θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων για να στηθεί εκεί ένα θαλάσσιο πάρκο ανεμογεννητριών! Επρόκειτο για την τυπική έγκριση ή μη που προβλέπεται να δώσει από πλευράς του για τη δική του αρμοδιότητα το ΥΠΠΟ, ωστόσο, δημοσιεύματα του ειδικού οικονομικού και τεχνικού Τύπου αλλά και η εφημερίδα “Καθημερινή” υποστήριζαν μόλις προ μηνός ότι για μία σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων και λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών (αλλά και της μικρής απόδοσης και σχέσης κόστους σχετικά με το γενικότερο σχεδιασμό), τα Διαπόντια “κόπηκαν” από το πρόγραμμα!
Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και το έφερε στη δημοσιότητα η ειδική ιστοσελίδα ypodomes.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων , βάζοντας φρένο μόνο για τη θαλάσσια περιοχή Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
Για τις εγκρίσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίει ότι «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία».
Στον πάγο ή… ολοταχώς;
Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου, σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Καθημερινή” αλλά και ιστοσελίδες όπως το newmoney.gr υποστήριζαν ότι η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ) προχωρά στον επανασχεδιασμό των περιοχών και πρόκειται να θέσει εκτός σχεδιασμού (μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου) τα ∆ιαπόντια Νησιά στο Ιόνιο μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο περιοχές βορειοανατολικώς της Κρήτης (Κρήτη 2α και Κρήτη 2β) για τις οποίες το ΥΠΠΟ γνωμοδότησε αρνητικά, πρόκειται να βγουν από την πρώτη φάση ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος καθώς το ΥΠΕΝ επιδίωξε αρχικά να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από ξενοδόχους, δήμους και Περιφέρεια Κρήτης με τη συρρίκνωση και παράλληλη μετατόπιση των δύο οικοπέδων σε απόσταση που δεν υπήρχε οπτική όχληση χωρίς επιτυχία…
Μπαράζ αντιδράσεων από Αυτοδιοίκηση, τουριστικούς φορείς, αντιπολίτευση
Από πέρυσι, όταν και ανακοινώθηκε το σχέδιο, έχουν εκδοθεί αποφάσεις, ψηφίσματα και αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών αλλά και επαγγελματικών φορέων της Κέρκυρας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας σε συνεδριασή του αποφάσισε, όπως χαακτηριστικά αναφέρει, να πει ένα ηχηρό ομόφωνο ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Διαπόντια, στο σχέδιο νόμου που αφορά στη φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που προβλέπει την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης
Οι τουριστικοί φορείς θρωρούν ότι η απόφαση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην προαποφασισμένη θέση θα αποτελέσει τουριστική ταφόπλακα για τα τρία ακριτικά μας νησιά .
Αντίθετη στην εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά είναι και η επιτροπή Μικρών Νησιών της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας.
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: Ομόφωνο ΟΧΙ σε ανεμογεννήτριες, φορολογικό και ν/σ για ψυχική υγεία
Οι φορείς του τουρισμού κατά των ανεμογεννητριών στα Διαπόντια
Πρεπει να πουλανε ρευμα στην Αλβανια που αναπτυσσεται και η Κερκυρα ειναι το καταλληλοτερο σημειο για ενα οικολογικο ανοσιουργημα για ενα αρπακολλατζηδικο μπαχαλεμα, για μια αρπαχτη για τα κλασικα αρπαχτηκα των ευρωπαϊκων επιδοτησεων. Ολα τα δεχομαστε, ελατε!