Στροφή προς τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές για την προβολή των Ιονίων, χωρίς πάντως να ενισχύονται δράσεις και ανοίγματα και σε άλλες αγορές, δείχνει το σχέδιο για την τουριστική προβολή που κατέθεσε ο νέος Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής και συζητήθηκε χωρίς πολλές διαφωνίες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού το απόγευμα της Παρασκευής.
Πάντως, όσα αποφασίστηκαν δεν αποτελούν το στρατηγικό σχεδιασμό για την Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτό θέλει προετοιμασία αλλά και διάλογο με φορείς, αντιπολίτευση, εργαζόμενους, πολίτες. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός απαιτεί μελέτη και δεν θα την κάνει το πολιτικό όργανο το οποίο θα ακούσει εισηγήσεις, θα ακούσει τους μελετητές και όλοι μαζί θα χαράξουν τη νέα πολιτική: “Δεν είναι πολιτική μιας παράταξης. Μιλάμε για την ανάπτυξη και την τουριστική σωστή προβολή. Θα ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις, τις οποίες θα μπολιάσουμε έτσι ώστε ομόφωνα γιατί δεν μας χωρίζει κάτι να έχουμε κοινό στόχο για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, ακόμα και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τώρα πιάνει το στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Άρα λοιπόν, είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την εισήγηση, όλα θα εξελιχθούν. Και βέβαια λάθη θα υπάρχουν και στην προβολή και στη διαχείριση. Εδώ είμαστε ανοιχτά τα αυτιά μας να ακούσουμε και να τα διορθώσουμε”.
Κατά τον Περιφερειάρχη, ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ψηφιακή προβολή, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις χρηματοδοτήσεις: “Το ένα σκέλος είναι ότι ακολουθούμε ακριβώς τις εκθέσεις του ΕΟΤ, δηλαδή το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ. Και ο δεύτερος -γι αυτό βγαίνουμε έξω από τα περίπτερα του ΕΟΤ-, για να δώσουμε το δικό μας στίγμα και τη διαφορετικότητα. Γιατί σε ορισμένα σημεία αλλάζουμε εμείς σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές”.
“Να μην αφήνουμε τις παραδοσιακές αγορές”
Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι δεν πρέπει να αποχωριστούμε τις παραδοσιακές αγορές: “Ναι στις νέες, ναι σε νέους προσανατολισμούς, αλλά όπως ξέρετε, όταν αποστασιοποιήθηκαν από τους Βρετανούς και στραφήκαμε προς τη Ρωσία, είχαμε αρνητικά αποτελέσματα. Βασιζόμαστε λοιπόν στη βρετανική αγορά, τη γερμανική, την Πολωνία, ανερχόμενες δυνάμεις, σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Γαλλία. Αυτή είναι η βάση μας και δεν πρέπει να φύγουμε από εκεί. Κάτι που θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια”
Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε: “Εμείς έχουμε το θαλάσσιο τουρισμό που τα επόμενα χρόνια θέλουμε να τον ενισχύσουμε και να τον προβάλουμε γιατί είναι το όπλο μας που κάνει διαφοροποίηση. Ήδη υποχωρεί το Αιγαίο και ενισχύεται το Ιόνιο”.
Βολές κατά Κράτσα για τη σύμβαση με το Παν. Αιγαίου
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε αναθέσει τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εμείς διαφωνήσαμε γιατί έχουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το δικό μας Πανεπιστήμιο και υπάρχει μια μελέτη η οποία το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση.
Έχει γίνει σε περίπου 4.000 δείγματα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα. Στη συνέχεια, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, χωρίς να μας χρεώσει ούτε ούτε ένα ευρώ, ολοκληρώνει μια μελέτη η οποία θα είναι στη διάθεσή μας ώστε εμείς να υιοθετήσουμε τα συμπεράσματα και την επιστημονική και τεχνοκρατική δουλειά την οποία θα κάνουν τα πανεπιστήμια και εμείς θα βάλουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα μαζί με τους επιχειρηματίες.
Και με εργαζόμενους, και με εργατικά κέντρα
Ήδη ξεκινήσαμε τον διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, όπου συναντηθήκαμε με όλους τους φορείς. Το έχουμε πει προεκλογικά, θα συναντηθούμε και με τους εργαζόμενους, θα συναντηθούμε και με τα Εργατικά Κέντρα, με όλους όσοι εμπλέκονται στην τουριστική διαχείριση και στην τουριστική οικονομία, έτσι ώστε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για να δούμε πως θα κινηθούμε την επόμενη πενταετία.
Διεκδικεί λεφτά από το ΥΠΕΞ
Μόλις σήμερα κάναμε ένα αίτημα για μια συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου κι εκεί μιλάνε για τη συνοχή και τη στρατηγική των διπλωματικών σχέσεων επιχειρήσεων και πόλεων και, κατ επέκταση, περιφερειών. Το πρόγραμμα αυτό ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε βεβαίως θα αφορά αποστολές όπου έχουν σχέση με αδελφοποιήσεις ή εκπροσωπείται η Περιφέρεια.
“Δεν μπορείς να κάνεις σωστή προβολή από φτωχά ταμεία”
Τέλος, ο κ. Τρεπεκλής απαντώντας σε παρατήρηση του Θ. Γαλιατσάτου, ανέφερε ότι η παρατήρηση πως δεν διεκδικήθηκαν και αξιοποιήθηκαν κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι σωστή: “Είναι γεγονός ότι κανείς δεν άγγιξε αυτή την διαχείριση με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εξαιρεθεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία η Περιφέρειά μας. Αυτό με την Επιτροπή Παρακολούθησης και με την παρουσία τη δικιά μου θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, διότι πραγματικά από φτωχά ταμεία δεν μπορείς να κάνεις σωστή και ποιοτική τουριστική προβολή”
Ρόδη Κράτσα:
Να αναζητηθεί προσωπικό για προβολή από τον ιδιωτικό τομέα
Η πρακτική θα δείξει την αναπροσαρμογή που χρειάζεται, αλλά ούτως ή άλλως τα ποσά που χρειάζονται δεν μπορεί να τα διαθέσουν. Οι πόροι πού θα βρεθούν; Και δεύτερον, το προσωπικό. Διότι δυστυχώς το προσωπικό της των υπαλλήλων της Διεύθυνσης και των μελών της ομάδας έργου είναι προσωπικό από υπηρεσίες οι οποίες στις οποίες “αιμορραγούν” όταν φεύγουνε, να πάνε μια εβδομάδα για μια έκθεση.
Μπορεί όμως να ενταχθεί στο κόστος της παρουσίας μας στο εξωτερικό με προσωπικό που θα είναι θα το φέρει ένας πάροχος, πρέπει να γίνει μια καλή καταγραφή, το είχαμε ξεκινήσει και εμείς. Να ξεφύγουμε από τους ίδιους και τους ομοίους, οι οποίοι είναι αυτοί οι οποίοι πάντα θα πρέπει να στηρίξουν μια τουριστική έκθεση και θα λείπουν μια βδομάδα από μια καίρια υπηρεσία. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε μία θεσμική συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο σημαντικές εκθέσεις που λείπουν από τον πίνακα σήμερα. Είναι η έκθεση του αραβικού κόσμου στο Ντουμπάι και κάτι το οποίο εμείς ανοίξαμε αυτές τις επαφές και πιστεύω ότι αξίζει να επενδύσουμε στη συνέχισή τους και στην ενδυνάμωση τους. Διότι το Ντουμπάι δεν είναι μόνο το Ντουμπάι, ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ντουμπάι είναι ένα hub για όλη την περιοχή και κυρίως ενδιαφέρει την Ινδία. Οπότε υπάρχει ένα πεδίο δράσης αρκετά ευρύ για την περιοχή και νομίζω ότι έστω και στον ενδεικτικό πίνακα θα έπρεπε να υπάρχει η έκθεση αυτή του αραβικού κόσμου.
Η άλλη έκθεση, η οποία λείπει και νομίζω ότι είναι εκ παραδρομής, είναι έκθεση την οποία η περιφερειακή μας αρχή πήγε για πρώτη φορά, η έκθεση κοινού στη Γαλλία. Άκουσα και την εισηγήτρια και τον κύριο Περιφερειάρχη που αναφέρθηκαν στη Γαλλία ως προορισμό μεταξύ των παραδοσιακών, των δυνατών και των αναπτυσσόμενων προορισμών.
Θεωρώ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι έχουμε πια τη μελέτη, αυτή που έγινε από το Υπουργείο Αιγαίου. Έγινε από το Υπουργείο Αιγαίου, διότι δεν υπήρχε πρόταση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην πρόσκληση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες υλοποίησης έργων και μελετών από το Πανεπιστήμιο μας.
Θ. Γαλιατσάτος:
Βολές κατά Κράτσα, πίστωση χρόνου σε Τρεπεκλή
Θέλω να ευχαριστήσω και την κυρία Κράτσα για το ωραίο μάθημα που μας έκανε. Η αλήθεια είναι ότι και ως υπεύθυνη του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε περισσότερο να αισθάνεται την ανάγκη ενός απολογισμού, παρά το να μας λέει σήμερα πως θα λύσουμε προβλήματα τα οποία εκκρεμούν.
Αισθανόμαστε ότι πρέπει να δώσουμε το χρόνο στη νέα περιφερειακή αρχή να οργανώσει αυτή τη συζήτηση. Καλύτερα να μας παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις πάνω σε καίρια θέματα, όπως φαίνονται στους βασικούς άξονες που διαβάστηκαν.
Το μεγάλο θέμα που το έθεσε και ο κύριος Περιφερειάρχης και που είναι και ζητούμενο, είναι η χρηματοδότηση όλης αυτής της προσπάθειας. Αν δεν εξασφαλίσει η νέα Περιφερειακή αρχή τη χρηματοδότηση με πόρους του ΕΣΠΑ, θα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην πορεία.
Α. Μπαλού:
Ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι μονοκαλλιέργεια
Δεν αφορίζουμε την τουριστική οικονομία σαν έναν κλάδο ανάπτυξης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, ότι γύρω του αναπτύσσεται ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων εστίαση, εμπορικά καταστήματα, ψυχαγωγία, ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων που απασχολείται σε αυτό. Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούμε με το χαρακτήρα να είναι μονοκαλλιέργεια, με την έννοια της βιομηχανίας, όπως λένε, σε βάρος όλων των άλλων κλάδων παραγωγής της χώρας μας. Με ότι συνέπεια έχει αυτό με τις εξελίξεις που έχουμε κάθε φορά. Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι παρατηρούμε και την ανάπτυξη, την τεράστια και τους τζίρους. Όμως από την άλλη πλευρά αυτό δεν μεταφράζεται ούτε σε καλύτερους μισθούς, ούτε σε καλύτερη όρους εργασίας, καλύτερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους, ούτε στο δικαίωμα του κόσμου να κάνει διακοπές, ούτε να κερδίζει ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεται. Επίσης δεν συνάδει με το επίπεδο υποδομών των νησιών μας.
Μ. Δρυ:
Να κάνουμε καλύτερα περίπτερα
Εμείς επί της αρχής συμφωνούμε στην εισήγηση. Θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια πράγματα με βάση αυτά που είδαμε και στην έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο. Εκεί ήμασταν ο φτωχός συγγενής, γιατί ήμασταν μέρος ενός περιπτέρου το οποίο το είχε οργανώσει η Ελλάδα, το οποίο ήταν άοσμο, άγευστο, άχρωμο, ψυχρό. Δεν σε προκαλούσε και προσκαλούσε να μείνεις εκεί, να κρατήσει τον επισκέπτη. Η Ιταλία ή η Κρήτη, ήταν εκεί μέρη τα οποία έχουν ήδη ένα brand name και τα οποία προσπαθούσαν να κρατήσουν τον επισκέπτη. Έκαναν κάποια βιωματικά σεμινάρια, είτε αυτά είχαν να κάνουν με μαγειρική, είτε είχαν να κάνουν με τον πολιτισμό. Είχαν φέρει κάποια σωματεία όπως κάνουν εκτός Ευρώπης, κάποια περίπτερα πολύ σημαντικά.
Ν. Χειρδάρης (αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόρειας Κέρκυρας):
Να κάνουμε “task force” την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής
Έχοντας μια μικρή εμπειρία και συμμετέχοντας σε πολλές συσκέψεις τουριστικών φορέων και όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς μου σαν αντιπρόεδρος του μαιευτηρίου, αλλά και σαν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τις διαπιστώσεις. Διαπιστώσεις είναι καλές να γίνονται για να καταλάβουμε μόνο ποιοι είμαστε και που είμαστε. Όμως εμείς είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε το μέλλον και αυτό θα γίνει άμα καταλάβουμε που θέλουμε να πάμε και πως θέλουμε να πάμε. Πρέπει να υπάρχει η επιβεβλημένη συνεργασία της Περιφερειακής αρχής με τους ΟΤΑ του πρώτου βαθμού, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπήρχε έλλειψη σε αυτή τη συνεργασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα Επιμελητήρια, τα οποία δυστυχώς είναι απενεργοποιημένα. Πρέπει να στοχεύσουμε στην τουριστική εκπαίδευση, η οποία είναι μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσω περιφερειακών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Πρέπει να αγγίξουμε και την απασχόληση που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής που θα φτιάξετε πρέπει να είναι μια task force η οποία και επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα διαχειριστεί πολύ πολύ σοβαρά θέματα και θα προωθήσει με τον αρμόζοντα τρόπο την τουριστική προβολή.
Θέλω να αναφέρω ότι πρέπει να σηκώσετε το θέμα κλεισίματος του Υποθηκοφυλακείου Μέσης Καστελανων 15/2/2024
Μέσω Κτηματολογίου και επομένως αναγκών των Πολιτών ,είναι απαράδεκτο.
Τι θα γίνει από το κλείσιμο και μετά;
Πως θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες;
Τι θα γίνουν οι 3 υπάλληλοι που εργάζονται εκει;
Κλείσιμο χωρίς σχέδιο ,χωρίς μεταβατική περίοδο.
Με εκτίμηση
Νανα Λεισου
Παρακολουθώ ανελλιπώς την ιστοσελίδα σας ,είτε είμαι Αθηνα είτε είμαι Κερκυρα
Μιλώντας με τοπικούς παράγοντες ,κατάλαβα ότι κανεις δεν ήξερε το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Μέσης
Εγώ το αντιλήφθηκα γιατί ζήτησα κάποια έγγραφα
Οι υπάλληλοι με πολυ!! φιλότιμο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες μέχρι να κλείσουν
Κάντε την έρευνα σας και δημοσιεύστε παρακαλω το θέμα