Στις 27 Σεπτεμβρίου, στη Νάπολη της Ιταλίας και στην έδρα του Ιστορικού Ωδείου «San Pietro a Majella», θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ της «Φ. Ε. Μάντζαρος» και του ιταλικού Ωδείου, υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Αδελφοποίησης.
Το γεγονός αυτό θα λαμπρύνει ακόμα περισσότερο, πανηγυρική συναυλία Τμήματος της Μπάντας της «ΦΕΜ» υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Σωκράτη Άνθη και του Συνόλου Ξυλίνων πνευστών της «ΦΕΜ», υπό την Δ/νση του αν. Αρχιμουσικού κ. Σπύρου Ρουβά.
Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην υπέροχη, επίσημη Αίθουσα «SCARLATTI» του Ωδείου, με έργα Ν.Χ. Μάντζαρου και λοιπών Συνθετών της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας & Αδελφοποίησης θα υπογράψουν, για λογαριασμό του Ωδείου «San Pietro a Majella», ο Γενικός Διευθυντής του Συνθέτης και Μαέστρος κ. Gaetano Panariello και για λογαριασμό της «Φ.Ε. Μάντζαρος», ο Πρόεδρος της κ. Ιωάννης Τριβιζάς. Ενώ αυτό, πέρα από την αδελφοποίηση των δυο ιστορικών Ιδρυμάτων, θα προβλέπει συνεργασία σε επίπεδο σπουδών, επιμόρφωσης, υποτροφιών, προγραμμάτων, ιστορικής έρευνας που αφορά πρόσωπα και ιστορικά αρχεία, ανταλλαγή μουσικών, επιστημόνων και καθηγητών, κοινές εκδηλώσεις σε Κέρκυρα και Νάπολη, σεμινάρια, τρόπους σύνδεσης και ανάπτυξης των σχέσεων της Κέρκυρας και της Νάπολης και πολλά άλλα.
Με το Ωδείο «San Pietro a Majella» της Νάπολης και με τον τότε Διευθυντή του Niccolò Antonio Zingarelli, συνδέθηκε ο εθνικός μας Συνθέτης Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νάπολη (το διάστημα 1825 – 1826), σε ώριμη ηλικία, για να μελετήσει τις τάσεις Σύνθεσης στην Ιταλία και την Ευρώπη, μιας και η Νάπολη και το Ωδείο «San Pietro a Majella» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαμόρφωσης των τάσεων της σύνθεσης την εποχή εκείνη, με παρουσία τεράστιων προσωπικοτήτων του είδους. Μάλιστα ο Ν.Χ. Μάντζαρος ανέπτυξε αδελφική φιλία με τον τότε Διευθυντή του Ωδείου Μαέστρο και Συνθέτη Nicolo Antonio Zingarelli, ο οποίος εκτίμησε τις φοβερές ικανότητες του, ώστε, όπως είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, να του προτείνει να τον διαδεχτεί στην Διεύθυνση του Ωδείου «San Pietro a Majella», πρόταση όμως, την οποίαν ο Μάντζαρος δεν απεδέχθη και ακολούθως επέστρεψε στην Κέρκυρα.
Στον αδελφικό του φίλο Zingarelli μάλιστα, ο Μάντζαρος αφιέρωσε τις περίφημες 12 Φούγκες που συνέθεσε επί τούτου, οι οποίες φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη του «San Pietro a Majella», καταγεγραμμένες και καταλογοποιημένες. Η 1η από αυτές θα παιανιστεί, τιμής ένεκεν, από την «ΦΕΜ», στην Συναυλία της 27ης Σεπτεμβρίου.
Το Ωδείο «San Pietro a Majella» αποτελεί έναν τεράστιο μουσικό και εκπαιδευτικό θεσμό και με αυτό συνδέθηκαν, είτε ως μαθητές, είτε ως απόφοιτοι, είτε ως στελέχη του, είτε ως καθηγητές του, είτε ως συνεργαζόμενοι, τεράστιες προσωπικότητες της Μουσικής, της Σύνθεσης και της Όπερας, όπως οι: Niccolò Antonio Zingarelli (Δντης του Ωδείου), Alessandro και Domenico Scarlatti, Giovanni Battista Pergolesi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti (Δντης του Ωδείου), Saverio Mercadante, Ruggero Leoncavallo, Riccardo Muti και πολλοί άλλοι.
Επίσης, εκτός της σύνδεσης του Ν.Χ. Μάντζαρου με το Ωδείο «San Pietro a Majella» και τον Zingarelli, εκεί μαθήτευσαν ή συνδέθηκαν με αυτό οι περισσότεροι από τους συνθέτες της Επτανησιακής Σχολής, και ενδεικτικά οι Ξύνδας, Σαμάρας, Καρρέρ, Ροδοθέατος, Δουκάκης, Γκρεκ, Ανδρώνης, Λαυράγκας, Παδοβάνης κ.α., κάποιες απο τις συνθέσεις των οποίων θα ακουστούν στην συναυλία που θα πραγματοποιήσει η «ΦΕΜ» στη Νάπολη.
Το Ωδείο «San Pietro a Majella» επίσης διαθέτει Μουσείο, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες μουσικές βιβλιοθήκες του κόσμου (πιστεύεται ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη).
Αυτό το σημαντικό οδοιπορικό «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν.Χ. ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ» στη Νάπολη, είναι ένα γεγονός υψηλής σημασίας και υψηλού συμβολισμού, που ανοίγει νέους ορίζοντες και για την Κέρκυρα και για την Φιλαρμονική μας.
Η «ΦΕΜ», που έχει την τιμή να φέρει το όνομα του εθνικού μας Συνθέτη, με την αδελφοποίηση και με τη συνεργασία που θα αναπτύξει σε λίγες μέρες, με έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους μουσικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς παγκοσμίως, θα αποτελέσει σήμερα τη γέφυρα της σύνδεσης με ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του Ν.Χ. Μάντζαρου, καθώς επίσης και τη γέφυρα ανάπτυξης νέων σχέσεων μεταξύ της Κέρκυρας και της Νάπολης, δύο πόλεων που είναι ώρα να ανακαλύψουν τα πολλά κοινά πρόσωπα και πράγματα που τις συνδέουν.
Μπράβο στη “Μάντζαρος”, και ας μην έχει καμία σχέση με τον Μάντζαρο, παρά μόνο στο όνομα! Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν την χάρη και την άμεση σχέση με τον Μάντζαρο, πέρα από ένα μουσείο, δεν ενδιαφέρονται. Στη Νάπολη θα παιχτεί και η μάρτσια τριοφάλε του Μανέντε ή μόνο εκείνη του Σωτήρη Κρητικού;