Χαρακτηριστικά σονέτα του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο, τα οποία μελοποιήθηκαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 ετών από τον θάνατό του, δεσπόζουν στο πρόγραμμα της ιστορικής συναυλίας «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω…”», που θα δοθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στο κέντρο της Αθήνας.
Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, οργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα σονέτα του Κων. Θεοτόκη (1872-1923) και άλλες μελωδίες συνυφασμένες με τη ζωή και το έργο του.
Η εκδήλωση στον «Παρνασσό» (Πλατεία Καρύτση 8, πλησίον των σταθμών του Μετρό Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα) θα αρχίσει στις 20:00 ακριβώς, με μελωδία του Μπετόβεν πάνω σε ποίηση του Γκαίτε, όπως τη μετέφρασε το 1915 ο Κερκυραίος λογοτέχνης, καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία η μετάφρασή του «να τραγουδιστεί κατά τη μουσική του Μπετόβεν».
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Περικλής Παγκράτης, θα απευθύνει χαιρετισμό – καλωσόρισμα. Με κείμενο με τον τίτλο «”Τραγούδα, ψάλε”, η μουσική και η ποίηση στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη», η Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει το σήμα για την ερμηνεία του πρώτου σονέτου της βραδιάς.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει 12 μουσικές συνθέσεις. Ο διαπρεπής μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός θα διευθύνει δωδεκαμελή ορχήστρα, αποτελούμενη από κορυφαίους μουσικούς μεγάλων μουσικών συνόλων της Αθήνας.
Βασικός σολίστ είναι ο ερμηνευτής Παναγιώτης Πράτσος, βαρύτονος της κρατικής Όπερας της Βιέννης.
Επίσης, η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδη θα ερμηνεύσει τραγούδια, με σολίστ στο πιάνο την Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη.
Παρουσιάζει το πρόγραμμα και συμμετέχει σε μουσική σύνθεση, σε ρόλο αφηγητή, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παγιατάκη.
Η μελοποίηση σειράς σονέτων του πρωτοπόρου συγγραφέα και εισηγητή κοινωνικών αξιών, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, είναι καρπός εργασίας των αρχιμουσικών Άλκη Μπαλτά, Σπύρου Μαυρόπουλου και Σπύρου Προσωπάρη για την ιστορική αυτή συναυλία. Οι ίδιοι συνέθεσαν και συναφείς μελωδίες, εμπνευσμένες από τις λογοτεχνικές δημιουργίες και τη ζωή του Ντίνου, όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, Θεοτόκη.
Θα παρουσιαστούν στη συναυλία, κατά σειρά, οι εξής συνθέσεις τους:
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 33 (γνωστό ως 33ο): «Σαν η ψυχή μου ανέλπιδα λιγώνει…» (πρώτος στίχος).
* Εμβατήριο «Κωνσταντίνος Θεοτόκης», σε μεταγραφή για ειδικό μουσικό σύνολο, αφιερωμένο στη Φιλαρμονική του γενέθλιου χωριού του λογοτέχνη (Φιλαρμονική Καρουσάδων Κέρκυρας).
* Μελωδία «Θέλω ν’ αφήσω…», σε μεταγραφή για βαρύτονο και για δωδεκαμελές μουσικό σύνολο, συνδεδεμένη με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές των λογοτεχνικών έργων «Η τιμή και το χρήμα» και «Σκλάβοι στα δεσμά τους».
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 22: «Τόσες φορές ομπρός σου σαν καλάμι…».
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 11: «Μες του Άρη την αντάρα αψύ δρολάπι…».
* Μελωδία «Κερκυραϊκή Σουίτα», για σύνολο πνευστών, σε διασκευή αφιερωμένη στον Θεοτόκη.
* Μελωδία «Ικεσία», σε μεταγραφή για πνευστά, εμπνευσμένη από νεανικούς στίχους του Θεοτόκη για την ιστορική πύλη Πόρτα Ριάλα της Κέρκυρας, που «ερρίχτηκε το 1893».
* Μελωδία «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη», με την οποία μελωδίες γνωστές στην Κέρκυρα, όπως εκείνη της «Ξανθούλας» σε ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, συνδυάζονται με επιλεγμένα αποσπάσματα από διηγήματα και μυθιστορήματα του Θεοτόκη και με απόψεις του για τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του και την πρόοδο της κοινωνίας.
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 48: «Λύπες, πάθια, αμαρτίες…».
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 32: «Βάφει τη μάνα γη ποτάμι το αίμα…».
* Σονέτο Κων. Θεοτόκη 45: «Σηκώθη τ’ άγιο δίκιο της να λάβει…».
Η είσοδος του κοινού στη συναυλία, την οποία υποστηρίζουν και οι οργανώσεις των Κερκυραίων της Αττικής, είναι ελεύθερη.