Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο της δράσης “Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου”
Την εποχή της νεωτερικοτητας η δημιουργία ιδιωτικών συλλογών εδράζεται στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενός ατόμου σχετικά με το καλλιτεχνικό, ιστορικό και γενικότερα πολιτιστικό γίγνεσθαι ενός τόπου. Οι κανόνες που ακολουθούνται για τη διαμόρφωση, φροντίδα και ανάδειξη της προσωπικής συλλογής είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν και την επιμέλεια των μουσειακών συλλόγων. Το κοινό της Κέρκυρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για αυτά τα ζητήματα καθώς και για το όραμα που διακρίνει την προσπάθεια του συλλέκτη με τους Σπύρο Γαούτση, Ερευνητή και Συλλέκτη, και Γιώργο Σουρτζίνο, Συγγραφέα και Συλλέκτη, σε μια εκδήλωση που οργανώνει το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 19:00, στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72.
Σύντομα βιογραφικά των ομιλητών
Ο Γιώργος Σουρτζίνος γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα, όπου τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της εποχής. Από μαθητής είχε ιδιαίτερο συλλεκτικό ενδιαφέρον για τα κερκυραϊκά χαρακτικά. Σήμερα η συλλογή του αριθμεί 300 αυθεντικά χαρακτικά από το 1486 έως 1962 με κερκυραϊκά θέματα. Η συλλογή αυτή ήταν το κίνητρο να ασχοληθεί με την έρευνα και τη συγγραφή πέντε βιβλίων σχετικά με την τοπική ιστορία και λαογραφία.
Ο Σπύρος Γαούτσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1973 και εργάζεται ως Αρχιγραμματέας και Αρχειοφύλακας στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας, Ζακύνθου & Κεφαλληνίας. Με σπουδές στη γαλλική γλώσσα, στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στη συντήρηση έργων τέχνης είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων ενώ το 1999 εξελέγη το νεότερο μέλος και ο πρώτος Έλληνας στην Ποντιφική Ακαδημία για την προβολή και διάσωση της εκκλησιαστικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Υπηρετεί ως Πρόξενος της Δημοκρατίας της Μάλτας στην Κέρκυρα, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαιδευτική κατάσταση και στις εκκλησιαστικές σχέσεις στον Ιόνιο χώρο, κυρίως τον 19ο αι. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η έκδοση πέντε αυτοτελών έργων και τριάντα και πλέον δημοσιευμάτων, κυρίως σε Πρακτικά Συνεδρίων και Επετηρίδες. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του αναλώνεται στον εμπλουτισμό μίας προσωπικής συλλογής παλαιών εκδόσεων, χαρακτικών, χαρτών, φωτογραφιών, μεταλλίων, ιστορικών χειρόγραφων, κειμηλίων, σχετικών με την κερκυραϊκή ιστορία, μέρος των οποίων έχει κατά διαστήματα εκτεθεί σε Μουσεία, Πινακοθήκες, εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και στη Βουλή των Ελλήνων.