Η θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 την παράσταση “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν” του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Το εργο ξεκίνησε με ένα σύντομο χορευτικό δρώμενο, που συμπύκνωνε το περιεχόμενο του έργου. Έπειτα η εισαγωγή του έργου έγινε
με τη Βαγκ, τη νερουλού να εισάγει το κοινό στην ιστορία – θαυμάσια η μαθήτρια Μελίνα Καινούργιου, η οποία με το λαμπερό βλέμμα και τη σβελτάδα στην κίνηση της γέμισε τη σκηνή με την παρουσία της. Η Βαγκ υποδέχεται στο Σετσουάν μια τριάδα θεών, που υποδύθηκαν ο Χαράλαμπος Μακρής, η Σταματία Δουκάκη και η Μαριαλένα Σαϊτά, οι οποίοι ελάφρυναν το κλίμα με το χιούμορ τους, αλλά και την αποστασιοποιημένη στάση τους.
Η Πελαγία Μίτροβιτς στο διπλό ρόλο της Σεν Τε- Σουιτά εντυπωσίασε με την ικανότητα της να μεταμορφώνεται από δοτική και καλόκαρδη γυναίκα σε έναν ψυχρό και παγερό άνδρα, που υπολογίζει τα χρήματα και το κέρδος αδιαφορώντας για τους ανθρώπους. Η Φαίδρα Ανυφαντή -Τυχηρού κατάφερε να ενσαρκώσει με πειστικότητα τόσο το ρόλο του αστυφύλακα, όσο και του άνεργου. Η ίδια, με ρυθμό, αλλά και με τη βοήθεια των υπόλοιπων μαθητών- ηθοποιών απήγγειλε με πάθος το τραγούδι των ανίσχυρων θεών προβληματιζοντας βαθιά το κοινό.
Από τις χαρακτηριστικές σκηνές του έργου, οι δυο πόρνες [ Κυβέλη Κουλούρη και Έφη Παπά] που περιτριγυρίζουν τον αεροπόρο κι ύστερα ορμούν στη Σεν Τε – γιατί αν το κίνητρο του κακού είναι το συμφέρον, δύο από τις κινητήριες δυνάμεις του είναι το χρήμα και η λαγνεία. Κάτι που έχει εφαρμογή και στην περίπτωση του Γιανγκ Σουν, του αεροπόρου: πειστικός ως ρομαντικός αεροπόρος αλλά και υστερόβουλος καρδιοκατακτητής, ο Σπύρος Μηλιορίζος κατάφερε αβίαστα να προβάλλει ένα πρόσωπο συμπαθές ή αντιπαθές, ανάλογα με τα γυρίσματα του ρόλου. Η πρώτη γνωριμία Σεν Τε και Σουν παρουσιάστηκε στο ημίφως με τους δυο ήρωες να στέκονται στο παγκάκι και να πλαισιώνονται από το χορό της Έφης Παπά, αλλά και από τη συνοδεία πιάνου από τη Μαρία Παληκύρα σε μια ονειρική σκηνή. Η Έφη Παπά τραγούδησε επίσης χωρίς μουσική, ενώ υποδύθηκε και το ρόλο της μητέρας του Σουν, αλλά και της νύφης μίας πενταμελούς οικογένειας, που δρα παρασιτικά και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με καθε τρόπο τη Σεν Τε. Την οικογένεια συμπλήρωσαν η Μαριτίνα Περατικού και ο Λουκάς Μήλιος, που με το χιούμορ τους και το αυθάδικο ύφος τους κατέδειξαν το ανήθικο πρόσωπο της εκμετάλλευσης. Μαζί τους στο ρόλο της ανιψιάς η Μαριαλένα Σαϊτά, αλλά και ο μικρός Ρομπέρτο Πολίτης. Ο Λουκάς Μήλιος με τον ρόλο του πλούσιου μπαρμπέρη Σου Φου, δίνει λύση στη Σεν Τε όταν χρειαστεί – είτε άγριος και άδικος απέναντι στη νερουλού, είτε πράος και σαγηνεμένος σαν αντικρίζει τη Σεν Τε.
Η Κυβέλη Κουλούρη στο ρόλο της χήρας Σιν ανέδειξε τον χαρακτήρα της δυσαρεστημένης πρώην ιδιοκτήτριας του καταστήματος, που απαιτεί από τη Σεν Τε να της δώσει αρκετό ρύζι για να ταΐσει την οικογένειά της κάθε μέρα. Ο ξυλουργός Λιν Το, Χαράλαμπος Μακρής, που εγκατέστησε τα ράφια στο κατάστημα για τον τελευταίο ιδιοκτήτη έρχεται να τα πάρει εκτός αν η Σεν Τε του δώσει ένα τεράστιο ποσό πιέζοντας κι αυτός την καλόκαρδη Σεν Τε.
Η ιδιοκτήτρια Μι Τσου, άλλη μια περίπτωση συμφεροντολόγου ανθρώπου, ηθική όσο της επιτρέπει η οικονομική της άνεση, ανήθικη κάθε που της δίνεται η ευκαιρία και το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενσαρκώθηκε από τη μαθήτρια Αναστασία Πολίτη. Τέλος, η Σταματία Δουκάκη στο ρόλο της γριάς πωλήτριας έρχεται σαν από μηχανής θεός να βοηθήσει τη Σεν Τε. Με γλυκύτητα και απαλές κινήσεις η μαθήτρια Σταματία Δουκάκη κατόρθωσε να παρουσιάσει κι αυτόν το ρόλο. Η Εύα Κατσούρη με το φλάουτό της δημιούργησε μια γαλήνια στιγμή μετά από ενα έντονο ξέσπασμα της ηρωίδας Σεν Τε που μιλώντας στο κοινό το παρακινεί να αντιδράσει στην κάθε λογής αδικία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της θεατρικής ομάδας του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας με την καθοδήγηση της φιλόλογου Άντζελας Γεωργοτά εργάστηκαν με μεράκι όλο το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι την ημέρα της παράστασης θέλοντας να επιτύχουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως να αναδείξουν το θέμα του έργου: «Πώς μπορείς να είσαι καλός, όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;» ρωτά η Σεν Τε τους θεούς, που την επικρίνουν, επειδή είναι πόρνη. Το καλό και το κακό για τον Μπρεχτ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν καλοί, όταν οι συνθήκες και η ανάγκη τους πιέζουν. Όπως σε όλη τη δραματουργία του Μπρεχτ, το τέλος παραμένει ανοιχτό και η φαινομενική αφηγηματική καθαρότητα εγείρει σύνθετα ερωτήματα, που στόχο έχουν ν’ αφυπνίσουν την κριτική συνείδηση του κοινού.