Ομιλία “Μουσειακές διαδρομές και «παιδαγωγικές» παρεμβάσεις” με τον Κώστα Σουέρεφ.
Περίληψη ομιλίας
Προβληματισμοί, διλήμματα και ερωτήματα υπήρξαν μόνιμοι συνοδοί σε στάσεις ανάμεσα σε διαδρομές, κοινωνικές ως επί το πλείστον, οι οποίες περιλάμβαναν Μουσεία, μνημεία και αρχαίους χώρους, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και πέρασμα από τη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γιάννενα, είκοσι χρόνια πριν από το τέλος του 20ού και είκοσι χρόνια του 21ου αιώνα.
Προτείνω μουσειολογικές και μουσειογραφικές επιλογές και πειραματισμούς, «παιδαγωγικές» παρεμβάσεις και πρακτικές, που είχαν στόχο την ανάδειξη «πολιτιστικών κοιτασμάτων», την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση θεμάτων, τα οποία αφορούν στη βαθύτερη γνωριμία με την πραγματικότητα και τις τεκμηριώσεις της. Ποικίλες μορφές αμοιβαίας επικοινωνίας, με ειδικές και ευρύτερες ομάδες πολιτών προκάλεσαν διαλόγους, προέτρεψαν σε σκέψεις, προσέγγισαν σύγχρονες θεωρίες της μουσειακής επιστήμης.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στις 18:00, στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72.
Ο ομιλητής
Ο Κώστας Σουέρεφ σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι. Πήρε μεταπτυχιακά διπλώματα στην αρχαία φιλολογία από τη Scuola Normale Superiore και αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Διδάκτορας Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Πρότεινε και υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη το θεωρητικό τμήμα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καλειδοσκόπιο 1995» με θέμα «Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια, μια προσέγγιση μέσα από τα κόμικς». Δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας και ως καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε από το 1985 ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην ΙΣΤ ́ Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως Προϊστάμενος Διεύθυνσης στην ΚΘ ́ Εφορεία Αρχαιοτήτων, την ΙΒ ́ Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων από το 2020.