Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και η Ιονική Ακαδημία 1808 διοργανώνουν διάλεξη του Ακαδημαϊκού – Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge Αθανασίου Φωκά, με θέμα: «Το συνεχές ασυνείδητων και συνειδητών διεργασιών και μεταναπαραστάσεις: από τον Μαλέβιτζ στην τεχνητή νοημοσύνη».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίων, Πρόεδρο της Ιονικής Ακαδημίας 1808, Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube:
https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety
Επίσης, θα διατίθεται το νέο βιβλίο του κ. Φωκά: Μονοπάτια Κατανόησης.
Σύντομη παρουσίαση του θέματος:
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της οπτικής αντίληψης, θα τονιστεί ότι ασυνείδητες διαδικασίες και συνειδητές εμπειρίες αποτελούν ένα συνεχές. Πολλοί από τους εξελικτικούς μας προγόνους έχουν συνείδηση. Γιατί τότε διαφέρουμε από αυτούς ποιοτικά και όχι ποσοτικά; Παρουσιάζεται η άποψη ότι αυτό οφείλεται στην εγγενή μας προδιάθεση να κατασκευάζουμε μεταναπαραστάσεις. Ως παραδείγματα θα αναφερθούν πίνακες του Μαλέβιτζ και η τεχνητή νοημοσύνη.
Σύντομα βιογραφικό του κ. Αθανασίου Φωκά:
Ο Ακαδημαϊκός κ. Αθανάσιος Φωκάς αποφοίτησε πρώτος από την Αεροναυπηγική του Imperial College και μετά απέκτησε Διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Caltech. Παρόλο που αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Miami, και αφού άρχισε ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο Stanford, αποφάσισε να επιστρέψει στα Μαθηματικά. Το 1995 ανέλαβε την έδρα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 την έδρα Μη Γραμμικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge. Το 2015, το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφορνίας τον ανακήρυξε επισκέπτη καθηγητή.
Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Naylor που είναι το πιο σημαντικό βραβείο για τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τη Μαθηματική Φυσική στο Ηνωμένο Βασίλειο (ο τελευταίος βραβευθείς πριν από τον Φωκά ήταν ο Steven Hawking). Έχει βραβευθεί με το Αριστείο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προσφάτως του απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών το Μετάλλιο Πασκάλ στα Μαθηματικά. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μέθοδος Φωκά «είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για τη λύση των μερικών διαφορικών εξισώσεων από την εποχή των Fourier, Laplace και Cauchy». Πριν μερικούς μήνες του απονεμήθηκε το βραβείο Kruskal του SIAM που είναι η σημαντικότερη διάκριση στον τομέα της μη γραμμικής επιστήμης.
Το 2004 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (είναι ο πρώτος κάτοχος έδρας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών). Είναι επίσης μέλος και των τριών Ακαδημιών της Ευρώπης, δηλαδή, της Academia Europaea, της European Academy of Sciences, και της European Academy of Sciences and Arts. Είναι Επίτιμο Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας.
Είναι εταίρος του Ιδρύματος Guggenheim, του American Institute of Biomedical Engineering,της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, και της Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας οκτώ Πανεπιστημίων, είναι επίτιμος δημότης του Δήμου Δελφών και του Δήμου Οινουσών, και έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης του Ελληνισμού.
Είναι μέλος του κολεγίου Clare Hall, στο Cambridge, το οποίο προσφάτως ανακοίνωσε τα ακόλουθα: «Στον κατάλογο των διαπρεπέστερων μαθηματικών του κόσμου, με βάση τον αντίκτυπο των ερευνητικών τους εργασιών (και συγκεκριμένα του λεγομένου h-index), o καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατατάχθηκε πρώτος μεταξύ όλων των μαθηματικών που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στα δυο τμήματα του Πανεπιστημίου του Cambridge που ασχολούνται με τα Μαθηματικά, δηλαδή του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, στο οποίο ανήκει ο καθηγητής Φωκάς, και το τμήμα Αγνών Μαθηματικών και Θεωρητικής Στατιστικής».
Το ερευνητικό έργο του Αθανασίου Φωκά καλύπτει ένα αξιοσημείωτα ευρύ φάσμα περιοχών των μαθηματικών, της φυσικής, της ιατρικής και της βιολογίας. Επίσης έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα περιοδικά εργασίες που αφορούν τη Φιλοσοφία και τις Τέχνες. Ο διάσημος μαθηματικός και βιολόγος Israel Gelfand έχει γράψει ότι «ο Φωκάς είναι σπάνιο παράδειγμα επιστήμονα του στυλ της Αναγέννησης». Συνεπές με αυτό τον χαρακτηρισμό είναι το εντυπωσιακό σε εύρος και βάθος βιβλίο του, Μονοπάτια Κατανόησης.