Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον θάνατο του Ιάσονα Δεπούντη, κερκυραίου δημιουργού, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης.
Ο Ιάσων Δεπούντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1919. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1944. Από τότε μέχρι και τον θάνατό του, το 2008, παρακολούθησε, επηρεάστηκε και ανταποκρίθηκε στα κύρια λογοτεχνικά και επιστημονικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, φοίτησε στην Σχολή Προσαλέντη στην Κέρκυρα, σπούδασε Συνταγματικό Δίκαιο, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία στην Αθήνα, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Αθήνα και το Παρίσι και Μοντέρνα Μαθηματικά στη Ζυρίχη.
Από την Ελλάδα αυτοεξορίστηκε το 1969, στα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας ήδη καθιερωθεί στα γράμματα του τόπου. Εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου συνέχισε να εκδίδει, να μεταφράζει και να παρουσιάζει έργο πρωτοποριακό και έντονα αντισυμβατικό. Από τη δεκαετία του 1980, έζησε ανάμεσα στην Ζυρίχη, την Αθήνα και την Κέρκυρα.
Συνδέθηκε φιλικά και πνευματικά με τους Μιχάλη Κατσαρό, Νίκο Καρούζο, Νίκο Σπάνια, Νικόλαο Βεντούρα, Αλέξανδρο Αργυρίου, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ιάννη Ξενάκη.
Η Πολιτιστική Εταιρία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας συνδιοργανώνουν την έκθεση με θέμα «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία – Ιάσων Δεπούντης (1919-2008)».
Η έκθεση παρακολουθεί το πολυσχιδές έργο του ποιητή, εισάγοντας θέματα και μοτίβα, όπως αυτά εξελίσσονται μέσα στην πορεία του χρόνου. Αναδεικνύει μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σχέση του με τον κερκυραίο χαράκτη Νικόλαο Βεντούρα και τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.
Σημαντικό μέρος της έκθεσης εστιάζει στη ζωή και το έργο του Ιάσονα Δεπούντη στην Ελβετία, ως παιδαγωγού και διευθυντή του Ελληνικού Σπιτιού στο χωριό Πεσταλότσι (Kinderdorf Pestalozzi), ως ερευνητή, μεταφραστή και συγγραφέα.
Επίσης περιλαμβάνει σειρά από κολάζ και «μετακείμενα» της τελευταίας περιόδου του: «Ποίηση να καταργείς την ποίηση, όταν το τίποτα εισβάλλει στο κενό δημιουργώντας Σύμπαν…».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα .
Αποτελεί διευρυμένη μορφή παλαιότερων παρουσιάσεων, το 2016 στην Αίθουσα Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας και το 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Εκθεσιακοί χώροι: Ναός Αγίου Γεωργίου και Αλευραποθήκες Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρες επίσκεψης 08:00-20:00
Εγκαίνια: 10 Ιουλίου 2024, 7:30 μ.μ.