Η Μπιενάλε των Παξών, με θέμα MANIFESTO OF MEMORY, διαρκεί έως τις 6.10.2024 και συμπεριλαμβάνει έργα 117 καλλιτεχνών από 36 χώρες, προσφέροντας ένα ποικιλόμορφο και πλούσιο μωσαϊκό εικαστικών προτάσεων.
SOLD by The Krank: «Πωλήθηκε», μια ηχηρή εγκατάσταση-δήλωση για την εμπορευματοποίηση της φύσης. Αυτό είναι ένα μόνο από τα έργα που εκτίθενται ή δημιουργήθηκαν σε φυσικούς χώρους σε όλη την έκταση των Παξών, στο πλαίσιο της φετινης Μπιενάλε του νησιού που θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας περισσότερους από 70 καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου, πολλοί από τους οποίους εκθέτουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
H φετινή Μπιενάλε των Παξών, με τίτλο «Manifesto of Memory” (Μανιφέστο Μνήμης), διερευνά την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του ελαιόδεντρου και των εννοιολογικών εμπλοκών του με τις έννοιες της φθοράς και της εξαφάνισης. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να φωτίσει την επιτακτική
ανάγκη διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργώντας ως μια υπενθύμιση ότι κανένα στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόσβλητο από τη φθορά του χρόνου και των περιστάσεων. Την επιμέλεια της φετινής Μπιενάλε έχει ο Vasilis The Krank ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Marina Tomacelli Filomarino.
Sold
Ο Έλληνας εικαστικός The Krank δημιούργησε μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες πέτρες, και σχολιάζει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και του αιγιαλού.
Στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε των Παξών, ο The Krank παρουσίασε το “SOLD”, ένα εντυπωσιακό παράδειγμα land art που μεταμορφώνει το φυσικό περιβάλλον σε μια δυναμική εικαστική δήλωση. Η τοποθέτηση της λέξης “SOLD” στο έδαφος, θυμίζει τη σφραγίδα που χρησιμοποιούν οι real estate εταιρείες για την κοινοποίηση μιας αγοραπωλησίας και λειτουργεί παρεμβατικά ως καλλιτεχνική διαμαρτυρία.
Το έργο δημιουργήθηκε στην παραλία Αυλάκι στους Παξούς, αποκλειστικά με σκουρόχρωμες πέτρες που υπήρχαν διασκορπισμένες. Οι πέτρες έχουν τοποθετηθεί με ακρίβεια για να σχηματίσουν τη λέξη “SOLD”, μόλις μερικά μέτρα μακριά από ένα γιγαντιαίο εργοτάξιο όπου ανεγείρεται μια πολυτελής βίλα. Η σημερινή εικόνα του κατεστραμμένου φυσικού τοπίου, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του SOLD στη μικρή παραλία, εντείνει τον κριτικό διάλογο που επιδιώκει ο καλλιτέχνης να προκαλέσει.
Το “SOLD” καλεί τον θεατή να αναλογιστεί την αξία της φύσης και την ανάγκη για την προστασία της από την υπερεκμετάλλευση και την οικοδομική ανάπτυξη. Μέσα από αυτήν την απλή, αλλά ισχυρή οπτική δήλωση, ο The Krank θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει τη φωνή του σε έναν ευρύτερο διάλογο για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σημείωμα του επιμελητή της Bienale, Vasilis The Krank
Στον ελληνικό πολιτιστικό λόγο, η ελιά αναδεικνύεται σε σύμβολο με βαθιά σημασία. Η εισαγωγή της στους Παξούς από τους αρχαίους Έλληνες και στη συνέχεια από τους Βενετούς πριν από περίπου τέσσερις αιώνες σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στην πολιτιστική αφήγηση και εικόνα του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των ελαιόδεντρων στους Παξούς αποκλίνει σημαντικά από την εικόνα του δέντρου που έχουμε στην μνήμη μας, η οποία χαρακτηρίζεται από πανύψηλο ανάστημα που φτάνει τα πέντε μέτρα, τραχιά μορφολογία και ανεμπόδιστη ανάπτυξη χωρίς ανθρωπογενή παρέμβαση. Λειτουργώντας ως έμβλημα σθένους και ανθεκτικότητας, το ελαιόδεντρο ενσαρκώνει την αντοχή σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη ικανότητα αναγέννησης μετά από περιόδους αντιξοότητας.
Στα παραδοσιακά πλαίσια, χρησιμεύει συχνά ως μεταφορά για την πνευματική ανάπτυξη, τη διανοητική διαφώτιση και τη φιλοσοφική οξυδέρκεια, υπογραμμίζοντας έτσι την εγγενή αξία που αποδίδεται στη διαρκή εξέλιξη και την ενδοσκοπική εξερεύνηση.
Σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου, μια πρόσφατη έξαρση της Xylella, ενός βακτηρίου παθογόνου για τα ελαιόδεντρα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, οδηγώντας στην καταστροφή εκατομυρίων δέντρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά τα σεβάσμια ελαιόδεντρα, που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο αφανισμού, διαφωτίζοντας έτσι την επισφαλή φύση του οικοσυστήματος και την επικίνδυνη πιθανότητα διάδοσης του παθογόνου βακτηρίου σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ένα τέτοιο σενάριο υπογραμμίζει τόσο την ευπάθεια που ενυπάρχει στα οικολογικά συστήματα όσο και τον απτό κίνδυνο που συνδέεται με τη διάβρωση αυτής της εμβληματικής εικόνας της ειρήνης και της ευημερίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα Μπιενάλε των Παξών διερευνά την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του ελαιόδεντρου και των εννοιολογικών εμπλοκών του με τις έννοιες της φθοράς και της εξαφάνισης. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να φωτίσει την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργώντας ως μια υπενθύμιση ότι κανένα στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόσβλητο από τη φθορά του χρόνου και των περιστάσεων.
Περιοχή: Οζιά
A NEW FRAGMENTED MEMORY by Dimitra Zervou
installation
Κατσιμάτικα:
MORE THAN WATER, MORE THAN RAIN, I NEED ELECTRICITY
by Athina Koumparouli
installation
Πρασσές
SOLD by The Krank
installation
Γάιος
Έκθεση από τους Chloe Akrithaki, Athanasia Tsopanargia, Virginia Gianni
Μαγαζιά
BONDS OF KINDNESS by Carolina Amaya
installation
Κουρτέικα
Έκθεση από την Alexandra Masmanidi
Καγκάτικα
9,17 METERS OF REUSED MEMORY by Dimitris Kontodimos
installation
metal sheets, spray paint
2024
Μαστοράτικα
SKIN by Dionisis Christofillogiannis
Installation
Λάκκα
Έκθεση: Kafeneio To Ariston, Ioanna Limniou