Το καρναβάλι της Κέρκυρας έχει δύο όψεις, αυτή της βενετσιάνικης αύρας και την άλλη, της σάτιρας η οποία έχει προέλευση από τα βάθη της ιστορίας και τις ρίζες της στις διονυσιακές λατρείες!
Μία από τις ομάδες που ξεχωρίζουν είναι η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού με τους κουκουγέρους της αλλά και το κρασοδικείο που, από το 2010, δικάζει και αθωώνει κάθε προτελευταία Παρασκευή των Αποκριών!
Στα χωριά της περιφέρειας της Κέρκυρας, ήταν παράδοση να στήνονται υπαίθρια λαϊκά δικαστήρια τα οποία δίκαζαν τα… άπλυτα γνωστών και μη, με τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά, τις κερκυραϊκές εκφράσεις αλλά και την προέλευση από την ιταλική κομέντια ντελ΄ άρτε. Η Ομάδα Σατιρικού Καρναβαλιού, με πλούσια δράση από το 1979, αποφάσισε πριν από 15 χρόνια ακριβώς να αναβιώσει το έθιμο αυτό με τη μορφή… κρασοδικείου.
Οι κεντρικοί ήρωες του Mικτού Oρκωτού Κρασοδικείου, ο Πρόεδρος, ο Εισαγγελέας, οι Βασιλικοί Χωροφύλακες αλλά και οι μεγαλοπρεπείς Βλάχοι που φορούν την τοπική κερκυραϊκή ενδυμασία, έχοντας δίπλα τους την επιτροπή της των κουκουγέρων, φέτος δίκασαν εκτάκτως τη… δολοφονία της Βασίλισσας, η οποία αποδείχθηκε.. fake!
Συνέντευξη: Ανδρέας Στίνης
Από πότε υπάρχει το κρασοδικείο;
Το δικό μας κρασοδικείο; Αυτό που που ξεκίνησε προσπαθώντας να να να να βγάλει στη φόρα παλιές μνήμες η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού; Το κρασοδικείο είναι από το 2010. Αυτό που γνωρίζω από γραπτά κείμενα και από προφορικές μαρτυρίες είναι ότι καρναβαλικά δικαστήρια υπήρχαν πάρα πολλά χρόνια στην κερκυραϊκή ύπαιθρο και γύρω στη δεκαετία του 80 στο χωριό Κουσπάδες, οργανώθηκε και ονομάστηκε το δικαστήριο εκείνο Μικτό Ορκωτό Κρασοδικείο από τον καθηγητή Νίκο Πλασκασοβίτη, με τον οποίο έχουμε και επαφές και ο οποίος αγωνιά για την πιστή αναπαράσταση αυτού του δρώμενου. Δυστυχώς εμείς, δεν έχουμε τα ερεθίσματα του τότε και είναι αδύνατον να πετύχουμε όλο το τελετουργικό. Όμως η προσπάθειά μας είναι πάντα επίμονη, διότι έχουμε τη σπίθα της αποκριάτικης γιορτής και πιστεύουμε πως κάθε χρόνο, με τη βοήθεια φίλων και τη δική μας και τη δική μας επιμονή, θα προσπαθήσουμε να το πλησιάσουμε.
Πόσος κόσμος συμμετέχει σε αυτό το δρώμενο και ποιος γράφει τα κείμενα;
Δεν είναι ένα κείμενο που γράφεται από κάποιον. Όμως έχουμε την τύχη τα τελευταία χρόνια να έχουμε ένα εμπνευσμένο άτομο στην παρέα, ο οποίος ναι μεν ξεκινάει το σκελετό, αλλά η ομάδα συνθέτει το τελικό σενάριο.
Κάτι σαν τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ δηλαδή.
Όλοι μαζί και ο καθένας βάζει ένα λιθαράκι και εκεί βοηθάει και το… κρασί!
Ναι λοιπόν και άλλη χρησιμότητα του Κρασοδικείου.
Δεν έχουμε ένα σενάριο που το γράφει κάποιος με αυστηρή τήρηση των γραπτών του κατά την πορεία και τις πρόβες που κάνουμε και διαπιστώνουμε ή βρίσκουμε και άλλα κωμικά στοιχεία για να το διαθέσουμε καλύτερα.
Υπάρχει συμμετοχή νέων ανθρώπων, μεγαλύτερων; Έρχονται κάθε χρόνο που σας βλέπουν κάποιοι που σας λένε, θέλω και εγώ να μπω μέσα;
Για να είμαστε ειλικρινείς, στο κρασοδικείο με δυσκολία βρίσκουμε νεότερα άτομα. Αλλά όλο και κάποιοι καινούργιοι έρχονται. Περισσότερα άτομα έχουμε στη μαζική μας εμφάνιση στο καρναβάλι που γίνεται τις δύο τελευταίες Κυριακές.
Τώρα κλείνετε σε λίγο ακριβώς 45 χρόνια από την ίδρυση της Ομάδας Σατιρικού Καρναβαλιού. Τι σας κρατάει ζωντανούς;
Το κέφι και η συντροφικότητα. Έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη κοινωνικότητα μεταξύ των μελών και αυτό δεν είναι την ομάδα. Είναι μια μεγάλη οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς.