Ερευνητικό έργο και λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς
Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και η Τράπεζα Πειραιώς με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την έκδοση του επετειακού λευκώματος, βασισμένου στο ερευνητικό έργο της Αναγνωστικής Εταιρίας «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Η έκδοση αυτή εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς «Ημέρες Μνήμης του Ελληνισμού, 1922-1924», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923), που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με υψηλού κύρους φορείς και προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης και του Πολιτισμού.
Η Αναγνωστική Εταιρία, το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, με αδιάλειπτη λειτουργία από το 1836, με μια εξειδικευμένη διαρκώς εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη και μοναδικές συλλογές ποικίλων αρχειακών τεκμηρίων, αναπτύσσει πολυσχιδή ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Το 2022 δημιουργήθηκε το πρώτο μέρος του ερευνητικού έργου «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» και η ομώνυμη ψηφιακή επετειακή έκθεση: (https://refugees-to-ionio1922.eu/), η οποία σημείωσε 40.000 επισκέψεις από την ημέρα της ανάρτησής της και αξιοποιήθηκε σε επιστημονικές μελέτες και εκπαιδευτικές δράσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς, αρωγός σε πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και την ενίσχυση της ιστορικής έρευνας, υποστηρίζει χορηγικά την έκδοση του λευκώματος καθώς και του δεύτερου μέρους του ερευνητικού έργου που εκπονεί η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας. Το κύριο αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η μελέτη της εγκατάστασης των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Κέρκυρα και η πρόσληψή της από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους. Οι δεκάδες μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων και παράλληλα ιχνηλατούν το ιστορικό τραύμα ως τις μέρες μας.
Η έκδοση του δίγλωσσου επετειακού λευκώματος, σε επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Ιστορίας Ευστάθιου Πουλιάση, θα περιλαμβάνει πολύτιμο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, που περιέχονται στην ψηφιακή έκθεση αλλά και νέα τεκμήρια. Η έκδοση προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στο Α’ εξάμηνο του 2024 και εντάσσεται στη διαχρονική υποστήριξη της Τράπεζας σε ερευνητικά έργα και επιστημονικά προγράμματα, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της ιστοριογραφίας.