Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα, προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.
Ο Γιάννης Τρεπεκλής επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής τη σπουδαιότητα του έργου της, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και όλες οι Περιφέρειες θα συνταχθούμε με τον Εθνικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε και πρέπει να παίξουμε ρόλο στη συνδιαμόρφωσή του».
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΕΝ.Π.Ε. υπογράμμισε ότι σκοπός αυτής της Επιτροπής δεν είναι αποκλειστικά η τουριστική προβολή των Περιφερειών, αλλά παράλληλα η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του τουρισμού, τόσο συνολικά, όσο και επί μέρους σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. Όπως είπε με νόημα ο Γιάννης Τρεπεκλής: «Απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, καθώς οι Δήμοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου».
Σ’ αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, τέθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων το θέμα της ισότιμης προβολής των Περιφερειών της χώρας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με τον Γιάννη Τρεπεκλή να «καυτηριάζει» αφενός τον μικρό χώρο που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τον ΕΟΤ, τόσο στην World Travel Market του Λονδίνου, όσο και στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Κύπρου, αφετέρου τη συμμετοχή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ. Όπως είπε προς τα μέλη της Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Η τουριστική προβολή των Περιφερειών πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη θέση όλων των Περιφερειών στις τουριστικές εκθέσεις. Υπάρχει μια δυσκολία, μπορώ να κατανοήσω και τον ΕΟΤ. Βάζει εντός του περιπτέρου του πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ αυτές θα μπορούσαν να έχουν δικό τους χώρο εκτός περιπτέρου. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν αυτόνομα στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Εμείς, ως Περιφέρειες, οφείλουμε να βοηθήσουμε τις μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Θα ζητήσω από την Υπουργό Τουρισμού να δώσει διαφορετική κατεύθυνση στον ΕΟΤ, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες και σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του, διότι τον Ιανουάριο μάς δίνει την έγκριση για τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του α’ εξαμήνου, ενώ για το β’ εξάμηνο ακόμα και σήμερα δεν έχουμε την αντίστοιχη έγκριση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε από νωρίς εισιτήρια, χώρους κλπ και ως εκ τούτου όταν αυτό γίνεται τελευταία στιγμή το κόστος είναι αυξημένο».
Ο Γιάννης Τρεπεκλής, στην πρώτη του ομιλία προς τα υπόλοιπα μέλη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αναφέρθηκε ακόμα στη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών της χώρας και στην αναγκαία βελτίωση των δημόσιων υποδομών. «Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για παράδειγμα, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 230.000 και μέσα στο εξάμηνο της τουριστικής περιόδου δεχόμαστε σχεδόν 3.500.000 τουρίστες. Αυτή η σχέση είναι ένα προς δεκαπέντε, δηλαδή οι επισκέπτες που δεχόμαστε είναι 15 φορές ο πληθυσμός μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντέχουν οι υποδομές μας. Άρα, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι από τη στιγμή που θέλουμε μεγάλη επισκεψιμότητα, η κυβέρνηση να φροντίζει παράλληλα για τις υποδομές του κάθε τόπου. Οι υποδομές μας δεν είναι αντίστοιχες του αριθμού των τουριστών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε έτσι όπως θέλουμε και όπως πρέπει απέναντι τους, παρά το ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία καλπάζει και ανεβάζει διαρκώς τον πήχη σε επίπεδο υπηρεσιών. Οι δημόσιες υποδομές, όμως, δεν ακολουθούν στο ίδιο επίπεδο», είπε προς τα μέλη της Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αφήνοντας εξ αρχής το στίγμα του αναφορικά με τις διεκδικήσεις που πρέπει να υπάρξουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς την Κεντρική Διοίκηση.
Τέλος, ο Γιάννης Τρεπεκλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότητα που έχει το άνοιγμα σε νέες αγορές προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να έχει αυξανόμενες τουριστικές ροές και τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Πρέπει να συζητήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου και τη δυνατότητα ανοίγματος νέων αγορών, καθώς είναι επικίνδυνο να βασιζόμαστε διαρκώς στις παραδοσιακές αγορές, όπως πχ η βρετανική. Ήδη έχουμε χάσει μια σημαντική αγορά λόγω του πολέμου, τη ρωσική. Πρέπει να μπούμε δυναμικά στην αμερικανική αγορά, αλλά και να τονώσουμε και πάλι τη γαλλική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω. Το Υπουργείο οφείλει να μας βάλει δυναμικά στις νέες, μεγάλες, αγορές, καθώς γι’ αυτές είναι μεγάλο το κόστος και εμείς ως Περιφέρειες δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε με τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία».