Τρεις ερωτήσεις θα πραγματοποιήσει η ΛΑΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ 14η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ»
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από εκπροσώπους ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, που χρησιμοποιούν του Ναυσιθόειο, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα αναφέροντας ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι οφειλές τους προς το Δήμο το αργότερο έως 30/06 ώστε να έχουν δικαίωμα χρήσης για την επόμενη χρονιά. Τα χρέη αφορούν 14.600 € από 16 σωματεία συν την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ.
Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο κατά γενική ομολογία. Η έλλειψη του μαζικού αθλητισμού από οργανωμένες δομές του κράτους (π.χ. σχολείο, Δήμος κλπ) οδηγεί πολλές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους στα δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία που υπάρχουν στο νησί. Όπως, είναι γνωστό και μετά την περικοπή κάθε χρηματοδότησης από το κράτος, το βάρος της λειτουργίας τους πέφτει κυρίως σε γονείς και κηδεμόνες σε εποχές που το 40 % του Ελληνικού λαού (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αδυνατεί να εξοφλήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή θέσπισε κανονισμό λειτουργίας (Αριθμός Απόφασης: 25-321 στις 9/9/2020) όπου σύμφωνα με το άρθρο 7, ορίζει ως «ανταποδοτικό τέλος» 7 ευρώ την ώρα για χρήση της κλειστής αίθουσας των Λυκείων, 5 € την ώρα γι’ αυτήν του 7ου Γυμνασίου και αντίστοιχα για τους άλλους χώρους. Τις χρεώσεις αυτές τις είχαμε καταψηφίσει ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ως μία νέα επιβάρυνση των σωματείων που θα μετακυληθεί τελικά στους γονείς και τα παιδιά.
Επίσης, από όσο ξέρουμε, οι δημοτικές υπηρεσίες δεν δέχονται αιτήματα για οικονομική ενίσχυση εκδηλώσεων ούτε από αθλητικά ούτε από πολιτιστικά σωματεία για το 2024, λόγω «των δυσμενών οικονομικών του Δήμου».
Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία λειτουργίας των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και κυρίως στην νεολαία. Τη δυσμενή κατάσταση πολλών εξ αυτών, ειδικά μετά την πανδημία και ταυτόχρονα τη μηδενική ενίσχυση από το κράτος.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1.Προτίθεται να διαγράψει τα χρέη που υπάρχουν δίνοντας έτσι μία οικονομική ανάσα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;
2.Προτίθεται να επανεξετάσει τον κανονισμό λειτουργίας, και δη το άρθρο 7 μηδενίζοντας το «ανταποδοτικό τέλος», αποδεικνύοντας στην πράξη τον σεβασμό του Δήμου στο τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελούν;
3.Τι θα κάνει ώστε να ενισχυθεί ο κωδικός του προϋπολογισμού για τις επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων που μέχρι τώρα ανέρχεται σε μόλις 15.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τα ελάχιστα;
ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΖ ΤΟΥ ΜΟΝ ΡΕΠΟ»
Στις 28/05/2024 και στη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, μετά από σχετική εισήγηση που καταθέσαμε, πάρθηκε μία απόφαση σχετικά με την πλαζ του Μον Ρεπό. Το σώμα ομόφωνα αποφάσισε για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης στην πλαζ του Μον Ρεπό και την πραγματοποίηση σύσκεψης μεταξύ Δήμου, μισθωτή και των φορέων, όπως τοποθετήθηκαν την ημέρα της συνεδρίασης, για να εξευρεθεί ο κατάλληλος τρόπος λειτουργίας της πλαζ.
Στις 07/06/2024 δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου από τον Δήμο ενημερώνοντας ότι από 06/06/2024 και για όλη τη θερινή περίοδο, η πλαζ του Μον Ρεπό, θα είναι ανοιχτή για τους λουόμενους, από τις 9.00 π.μ έως τις 9.00 μ.μ.
Εξ όσων γνωρίζουμε, η σύσκεψη που είχε ομόφωνα αποφασιστεί δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και συνεπώς η απόφαση αυτή είναι παντελώς αυθαίρετη. Προκύπτει, με αυτό τον τρόπο, θέμα καταστρατήγησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και αξιοπιστίας της Δημοτικής Αρχής που επιλέγει για τους δικούς της λόγους να συνομιλεί μόνο με όσους η ίδια επιθυμεί.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1.Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που ομόφωνα είχε αποφασιστεί και αν ναι ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες και τι ειπώθηκε σε αυτήν;
2.Αν η σύσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε με την σύνθεση που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, πότε προβλέπετε να την συγκαλέσετε;
ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο Τμήμα Καθημερινότητας, που στεγάζεται στις Κουλίνες, διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την άσχημη κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η εικόνα του κτιρίου, ακόμη και μακροσκοπικά, σε καμία περίπτωση δε ταιριάζει σε μία σύγχρονη και ασφαλή υπηρεσία του Δήμου, με δεκάδες εργαζόμενους.
Αν και το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο εδώ και χρόνια, δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή παρέμβαση που να βελτιώνει την κατάσταση.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η στέγη του κτηρίου είναι φτιαγμένη από αμιαντοσανίδες (ελενίτ) που η κυκλοφορία τους έχει απαγορευτεί από το 2005, λόγω των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία (καρκίνο, αμιάντωση κα).
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1.Έχει στα άμεσα σχέδιά της την αντικατάσταση του αμιάντου στην οροφή του κτιρίου του Τμήματος Καθημερινότητας;
2.Έχει στο σχεδιασμό της και με ποιο τρόπο να βελτιώσει συνολικά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου τμήματος;