Η εισήγηση του αντιδήμαρχου Τουρισμού Σπύρου Χαλικιόπουλου για την τουριστική προβολή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κινήθηκε στην πεπατημένη. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν τόσο το πλαίσιο που έχει θέσει στους Δήμους η κυβέρνηση τόσο χρονικά όσο και θεσμικά, είναι τόσο ασφυκτικό που, μαζί με την πλήρη έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης, δεν δίνει κανένα άλλο περιθώριο;
Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Αν και επικεφαλής άλλων παρατάξεων ζήτησαν λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου να επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση για να προλάβουν να μελετήσουν το σχέδιο και να υποβάλλουν προτάσεις (Μεταλληνός, Καρύδης), κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να γίνει δεκτό καθώς ο ΕΟΤ ζητά τώρα την απόφαση και, μάλιστα, χωρίς να δίνει το δικαίωμα για τροποποιήσεις στη συνέχεια!
Οι βασικοί στρατηγικοί άξονες
Σύμφωνα με τον κ. Χαλικιόπουλο, οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού αφορούν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέγγιση των προτύπων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση των τουριστικών ροών με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της ενίσχυσης του πράσινου τουρισμού και των θεματικών εμπειριών οι οποίες υποστηρίζουν την επέκταση της σεζόν.
Ως βασικό στοιχείο της πολιτικής προβολής θα είναι η συναίνεση με τους φορείς της αγοράς ενώ συμπεριέλαβε έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό για την τουριστική προβολή που, όπως είπε, έχει καταρτιστεί με σεβασμό στα οικονομικά του Δήμου (αφορά ποσό που δεν θα ξεπεράσει τελικά τις 250.000 ευρώ).
Πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων
Προανήγγειλε την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων από πλευράς Δήμου, φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα όσα έγιναν με τις φωτιές το καλοκαίρι που μας πέρασε: “Μπορέσαμε και ξεφύγαμε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να έχει μια άλλη έκβαση”.
Θέλει αυτόνομο περίπτερο στις εκθέσεις
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η προσπάθεια για βελτιστοποίηση της τουριστικής προβολής με συνέχιση της διαδικτυακής προβολής από την προηγούμενη δημοτική περίοδο με ιδία μέσα αλλά και η αναβάθμιση της παρουσίας στις τουριστικές εκθέσεις, όσο το επιτρέπουν οι πόροι, με διακριτό περίπτερο στις κύριες από αυτές.
“Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια, διότι ακούμε ότι η Περιφέρεια θα πάρει μεγάλο χώρο στην έκθεση, ότι έχει ήδη συμφωνήσει, αλλά επίσημα δεν το έχουμε ακόμα”, είπε ο κ Χαλικιόπουλος στους δημοτικούς συμβούλους.
Έντυπα ή ψηφιακά;
Μικρή διαφωνία παρουσιάστηκε μεταξύ Χαλικιόπουλου – Βαρούχα για το αν θα πρέπει να αποστέλλονται έντυπα διαφημιστικά στις εκθέσεις όπως εισηγείται ο νέος αντιδήμαρχος ή το αν είναι αντιοικονομικά και μη παραγωγικά και πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της ηλεκτρονικής προβολής μέσω qrcode, όπως είπε ο προκάτοχός του. Ο Στ. Πουλημένος “έκοψε το καρπούζι στη μέση”, αναφέροντας μεν ότι “θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με τις αποστολές τεραστίων δεμάτων, τα οποία χρυσοπληρώνουμε στις τουριστικές εκθέσεις” αλλά έντυπα θα υπάρξουν, λίγα όμως: “Θα περιοριστούμε σε λίγα φυλλάδια τα οποία παίρνουμε στις αποσκευές μας και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά”.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Παναγιώγης Βαρούχας (πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού, παράταξη Υδραίου):
Δεν αρκούν τα χρήματα
◘ Θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τον προϋπολογισμό μόνο για τις εκθέσεις. Γι αυτό δεν αρκούν σε καμία περίπτωση 40.000 ευρώ για να πάμε με ξεχωριστή παρουσία στις εκθέσεις. Ακόμα και αν νοικιάσουμε εμείς ξεχωριστά από τον ΕΟΤ το περίπτερο και καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό που το κάναμε εμείς για δύο χρόνια.
◘ Συνεργασία με τις πύλες εισόδου όπως ο ΟΛΠ και η Fraport. Αυτό στο παρελθόν μας βοήθησε στη γνωστή μελέτη που κάναμε με τον ΟΛΚΕ και στην ουσία πιέσαμε να χρηματοδοτήσει ΟΛΚΕ και η Ένωση Κρουαζιέρας, σχετικά με το εσωτερικό περιβάλλον της Κέρκυρας και την ανοχή που μπορεί να έχει στον τουρισμό.
Μυρσίνη Χαραλάμπους (ΛΑΣΥ):
Η κυβέρνηση δουλεύει για τους μεγάλους
◘ Δεν είναι η κυβέρνηση με συγχωρείτε που δίνει το νομικό πλαίσιο να υπάρχουν ΜΚΟ, δουλεμπορικά γραφεία που παίρνουν από τις προσφυγικές δομές τους εργαζόμενους για να τους εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο; Δεν είναι η κυβέρνηση που φέρνει το νομικό πλαίσιο με το οποίο δίνει το φως στους ομίλους να καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην υπάρχουν, να μην υπάρχουν ωράρια; Κέρδισαν οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι από αυτή την τουριστική ανάπτυξη;
◘ Υπάρχουν μεγάλοι τουρ tour operators οι οποίοι κατευθύνουν αν θέλετε και σε συγκεκριμένους ομίλους κάθε φορά. Αυτοαπασχολούμενοι με περισσότερη δουλειά, με 18 ώρες τη μέρα, πολλές φορές μέσα στο μαγαζί τους, να προσπαθούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους που δεν μπορούν να φυτοζωούν γιατί ό, τι βγάζουν το καλοκαίρι τους το τρώει η φορολογία και φυσικά πρέπει να βγάλουν όλο το χειμώνα. Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει η ίδια πολιτική για τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους. Έχουμε τεράστιες φοροαπαλλαγές.
◘ Είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα ο τουρισμός σήμερα, το οποίο συμπαρασύρει μαζί του και άλλα. Τα κάνει πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι η λαϊκή στέγη. Ποιος μπορεί να πάει να βρει σπίτι να μείνει στην Κέρκυρα και όχι μόνο στην Κέρκυρα;
◘ Πόσες ελεύθερες παραλίες έχουν μείνει που κλείνονται από τα μεγάλα ξενοδοχεία ή από τα μπαρ; Πόσες; Πόσες περιοχές έχει; Που μπορεί να πάει ο Κερκυραίος που μένει στην πόλη να κάνει μπάνιο; Θέλουμε να πούμε ότι όλα αυτά δεν είναι για να τα διαπιστώνουμε, γιατί έχουν μία αιτία από πίσω τους. Έχουν πολιτική αιτία, κατεύθυνση, προοπτική, σχεδιασμό που έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Τάκης Μεταλληνός:
Γιατί δεν έγινε διαβούλευση;
◘ Αισθάνθηκα ότι αυτή η πρόταση ήταν σαν μια υποχρέωση να βγάλει το δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθεί από τον ΕΟΤ. Εγώ αυτά δεν μπορώ να τα καταλάβω, ούτε μπορώ να τα αποδεχτώ.
◘ Πίστευα ότι θα υπάρξει μια διαβούλευση κατ αρχήν του Σπ. Χαλικιόπουλου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να βγει μια πρόταση η οποία να είναι πρόταση εμπλουτισμένη και από τις άλλες παρατάξεις και από άλλες απόψεις.
Γιώργος Καρύδης:
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν δίνουν ευρώ!
◘ Μία βασική συνιστώσα αυτού του προγράμματος για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας είναι η συνεισφορά αυτών που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα από την τουριστική προβολή. Βλέπω εδώ μέσα ότι, παραδείγματος χάρη, μεγάλο ξενοδοχείο της Κέρκυρας και ο σύλλογος των ξενοδόχων δε δίνει ούτε ένα ευρώ για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας και αυτό δεν έχει απαντηθεί και δεν έχει αξιωθεί όπως πρέπει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνοδεύουν και τις αρχές στην περιφερειακή και τη δημοτική αρχή, στις εκθέσεις τουριστικής προβολής και πηγαίνουν και σε κεράσματα και σε φαγοπότια με χρήματα του Δήμου και της Περιφέρειας.
◘ Και αυτό το σχέδιο που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ένα επιπλέον πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση. Πάλι το κεντρικό κράτος μας έχει δεμένους και μαζί και μας λέει, αυτό θα κάνετε και θα το πληρώσετε κιόλας. Είναι θέμα πολιτικό: πρέπει να αντιδράσουμε και να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την πλευρά σας, ούτως ώστε του χρόνου τουλάχιστον να πιεστούν και να έχουν και συνέπειες εάν δεν το δεχτούν, να συνεισφέρουν στην τουριστική προβολή αυτοί οι οποίοι κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα από την εκμετάλλευση της τουριστικής προβολής αλλά και του τουρισμού στην Κέρκυρα.