Οι τρεις νησιωτικές Περιφέρειες ενώνουν δυνάμεις
Η ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ήταν μόνο αρχή είπε ο διοργανωτής Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής, δηλώνοντας ικανοποιημένος «γιατί ο στόχος επετεύχθη».
Και ποιος ήταν αυτός; Η συνάντηση των τριών νησιωτικών περιφερειών της χώρας προκειμένου να τεθούν από κοινού ζητήματα που ταλανίζουν τα νησιά, την οικονομία και την ανάπτυξή τους.
Διαπιστώσεις κοινές των εκπροσώπων Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και διαφορές που σχετίζονται με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τον χαρακτήρα του τουρισμού ανά περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών.
Ζητούμενο πλέον η συνέχιση της συνεργασίας διότι ως γνωστό η ισχύς εν τη ενώσει ….
Οι τοποθετήσεις των τριών Περιφερειαρχών
Γιάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ο τουρισμός καλπάζει, οι υποδομές λιμνάζουν
« Είμαστε πολλοί αυτοδιοικητικοί με μεγάλη διαδρομή και στον πρώτο βαθμό και στον δεύτερο βαθμό. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία στο σκέλος των υποδομών που μας αφορά, στον τόπο μας. Είμαστε μαζί με το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, περιφέρειες που δεχόμαστε περίπου 6,5 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.
Οι δυσκολίες είναι γνωστές και κοινές. Τα προβλήματα στις υποδομές τα ίδια. Η διαχείριση των τουριστών, η ίδια η συνεργασία επιβάλλεται με τους φορείς του τουρισμού. Όταν υπάρχει πρόβλημα στη Ρόδο, υπάρχει πρόβλημα και στην Κέρκυρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Πρέπει να το κατανοήσουμε ότι αν υπάρχει περιβάλλον, κακή διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα έχει αντίκτυπο και στα υπόλοιπα νησιά. Άρα εμείς οι τρεις περιφέρειες έχουμε αρκετά κοινά σημεία στη διαχείριση μας, γι αυτό νομίζω παίρνουμε και αυτή την πρωτοβουλία. Εκτιμώ, θα υπάρχει συνέχεια σε αυτές τις επαφές για να βάλουμε και τους δικούς μας στόχους στη διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση και από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, διότι με αυτές τις υποδομές που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να στηρίξουμε την οικονομία στον τουρισμό η οποία καλπάζει και οι δικές μας δημόσιες υποδομές δυστυχώς λιμνάζουν.
Είναι γεγονός ότι πάντοτε όταν σχεδιάζουμε για ευρωπαϊκά προγράμματα, διεκδικούμε ΕΣΠΑ και μια σειρά από τα τομεακά, από τις τομεακές χρηματοδοτήσεις, τα νησιά μένουν πίσω. Τα εθνικά δίκτυα όταν αναφέρονται, αναφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πως θα λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ανόδου και της ποιότητας των επισκεπτών. Έχουμε κοινή δράση στην τουριστική προβολή. Μπορούμε από μαζί να δουλέψουμε για σε νέες αναδυόμενες αγορές. Αγορές οι οποίες φέρνουν καλύτερο οικονομικό πορτοφόλι. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις οικονομικές, τις πολιτιστικές, τις γαστρονομικές και όλοι μαζί υπό την ομπρέλα και το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και με τον περιφερειακό δικό μας σχεδιασμό μπορούμε να κάνουμε, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δουλεύοντας σε ένα κλίμα συνεργασίας για την ευημερία του τόπου, με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα, διότι και το Αιγαίο και το Ιόνιο ήταν οι πρώτοι που ανοίξαμε το βηματισμό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην πατρίδα μας. Άρα λοιπόν έχουμε το οπλοστάσιο, έχουμε την εμπειρία, έχουμε όλους αυτούς που είναι τα στελέχη στον τουρισμό».
Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Αύξηση των τουριστών, μείωση στο εισόδημα
«Οι τρεις περιφέρειες, οι νησιωτικές πέραν της Κρήτης, έχουν και ομοιότητες και διαφορές. Ποιες είναι οι ομοιότητες; ότι είναι νησιωτικές, ότι αποκλείονται σε περιόδους θαλασσοταραχής. Αυτό ορίζω νησί. Εγώ δεν ορίζω τη Λευκάδα ως νησί, έχει οδική προσπέλαση ανά πάσα στιγμή. Η Εύβοια δεν είναι νησί αφού μπορείς να πας όποτε θες. Στη Μυτιλήνη, όμως όταν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα έρθουν τα πλοία.
Άλλη ομοιότητα είναι ότι έχουν κοινά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι έχουν νησιωτικότητα. Όλα είναι πιο ακριβά, όλα είναι πιο δύσκολα. Βέβαια η Κέρκυρα μπορεί να έχει λιγότερα τέτοια ζητήματα γιατί είναι μικρή απόσταση από την Ηγουμενίτσα.
Μια άλλη διαφορά που υπάρχει: Το Ιόνιο δεν έχει μελτέμια. Το Αιγαίο έχει μελτέμια. Η καρδιά του συστήματος ναυσιπλοΐας αναψυχής είναι το Ιόνιο. Διότι ο Ευρωπαίος ή ο Έλληνας μπορεί να προγραμματίσει στις 17 Ιουλίου να πάρει το σκάφος από την Κέρκυρα και να πάει περίπλου στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να το κάνει στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορεί να το κάνει στην Κρήτη. Δεν μπορεί να το κάνει περίοδο με μελτέμια. Θα κλειστεί το σκάφος μέσα στο λιμάνι και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.
Είχαμε κάνει μια έρευνα και η καρδιά ήταν το Ιόνιο.
Είπατε ότι ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά . Ναι, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι μεγάλος αριθμός, αλλά δεν είναι ο αριθμός των τουριστών που μετράει. Είναι το εισόδημα που μετράει. Και φέτος μπορεί να είχε κάποια αύξηση ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα, αλλά είχε πτώση το συνολικό εισόδημα. Εμείς δεν πρέπει να αποσκοπούμε σε το μόνο στην αύξηση του αριθμού των τουριστών. Αυτό που θα πρέπει να αποσκοπούμε πως θα τους τα πάρουμε περισσότερο; Διότι ο αριθμός των τουριστών, ο μεγάλος, προκαλεί φόρτιση στα δίκτυα, στο δίκτυο νερού, στο δίκτυο ηλεκτρισμού, στο οδικό δίκτυο, σε πολλά δίκτυα. Δεν είναι μόνο τα καλά του μεγάλου αριθμού τουριστών, είναι και τα κακά του.
Η Ελλάδα δέχεται 34 εκατομμύρια τουρίστες, 33 έχει 10,5 εκατομμύρια 1 προς 3,2. Είναι 3,2 επισκέπτες με έναν γηγενή. Η Ισπανία δέχεται 60 εκατομμύρια, αλλά έχει και 40 εκατομμύρια 1 ένα προς 1.50. Η Γαλλία είναι 1 προς 2. Άρα το φορτίο της χωρητικότητας είναι ένας δείκτης που πρέπει να τον κοιτάμε λίγο διότι θα πρέπει να εξυπηρετηθούμε και να μην γίνεται εις βάρος των γηγενών».
Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Θέλουμε μελέτη της φέρουσας ικανότητας, αλλά πρώτα να την προσδιορίσουμε
«Κυκλοφορούμε σήμερα και παντού είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Δεν κάνατε τίποτα με τη φέρουσα ικανότητα. Δεν λάβατε υπόψη σας τη φέρουσα ικανότητα. Δεν έχετε πάρει μέτρα για τη φέρουσα ικανότητα; Μάλιστα. Τι έχει γίνει από αυτόν τον άρρωστο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας; Έχει πειστεί ο μέσος Έλληνας ότι η φέρουσα ικανότητα υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο; Εφαρμόζεται Και μόνο αυτοί οι παράξενοι Έλληνες και κάτι αυτοδιοικητικοί που είναι και λίγο πονηροί με τους δημάρχους, όχι περιφερειάρχες λοιπόν, κάνουν το κορόιδο;
Φέρουσα ικανότητα δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη. Θέλουμε τη μελέτη της φέρουσας ικανότητας, αλλά πρώτα θα την προσδιορίσουμε. Σε ποια χώρα του κόσμου έχει προσδιοριστεί; Πουθενά. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα τι είναι μονοσήμαντα να συμφωνήσει. Σε κάθε χώρα, σε κάθε πανεπιστήμιο, κάθε χώρας υπάρχει άλλη προσέγγιση.
Καλά κάνουμε και βασανιζόμαστε σήμερα. Καλά κάνει και η κυβέρνηση και λέει στα ειδικά πολεοδομικά που γίνονται σε όλη την Ελλάδα δεν θα κλείσει κανένα ΦΕΚ χωρίς και την προσέγγιση της φέρουσας ικανότητας».