Αίτημα στην Τράπεζα Πειραιώς να αναβάλλει την τέταρτη φάση της δημοπρασίας του πρώην Εργοστασίου Δεσύλλα για ένα εξάμηνο, κατέθεσε με έγγραφό του ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προκειμένου να έχει το χρόνο να λύσει γραφειοκρατικές εκκρεμότητες αλλά και να εκδώσει ισολογισμούς παρελθόντων χρόνων ώστε να μπορεί να καταθέσει πρόταση αγοράς.
Την ίδια ώρα, μηδενική είναι η πρόοδος για την υπόθεση της UNESCO εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια αφού δεν έχει καν συσταθεί η γραμματεία διαχείρισης, ενώ αναμένεται άμεσα να συγκληθεί η Επιτροπή του Μνημονιου Συνεργασίας όπου και τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεισφέρουν τις εισφορές τους σε ένα ταμείο για τη λειτουργία της γραμματείας.
Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η υπόθεση του εργοστασίου Δεσύλλα, χωρίς να προκύψει κάτι καινούριο.
Για του Δεσύλλα
Η κα Μενδώνη είναι θετική μεν στο να περιέλθει ο χώρος στο Δήμο και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια αξιοποίησής του, χωρίς όμως να δώσει κάτι παραπάνω και, κυρίως, χρήματα.
Οι συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με το Στ. Πουλημένο να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως δύσκολη και απαιτητική.
Ο τέταρτος πλειστηριασμός αναμένεται να γίνει στις 5/5 με τίμημα 5,2 εκ., ακόμα χαμηλότερο από την τρίτη φάση της δημοπρασίας, με κίνδυνο πάντα να βρεθεί τελικά αγοραστής…
Όσον αφορά για το αν θα συνεισφέρει το ΥΠΠΟ, αυτό έχει ελάχιστους πόρους στη διάθεσή του όπως ο κ. Πουλημένος είπε: “Για αυτό δεν επιμείναμε σε αυτό. Έχει ήδη απαντηθεί αυτό το θέμα. Δεν επρόκειτο να μας δώσει διαφορετική απάντηση από αυτήν που έδωσε ήδη στη Βουλή. Είναι όμως σημαντικό για μας και ίσως είναι και καθοριστικό, γιατί εκεί κρίνεται η υπόθεση. Το ότι εκφράζει την προτίμηση του υπουργείου στο να πάρει το οικόπεδο αυτό ο Δήμος γιατί είναι ένας χώρος αρχαιολογικός. Ο χαρακτήρας αυτός του χώρου ίσως επηρεάσει και την εξέλιξη της υπόθεσης του πλειστηριασμού. Δηλαδή έναν αρχαιολογικό χώρο μπορεί να τον διεκδικεί ένας ιδιώτης για να τον κάνει τι; Σημασία για εμάς έχει να έχουμε λόγο, να έχουμε κυριότητα του χώρου και την κυριότητα του χώρου. Δεν θα μας τη χαρίσει κανείς. Θα την αποκτήσουμε με τον δικό μας τρόπο, με τη δική μας προσπάθεια, με τη δική μας αγωνία και τις δικές μας υποχρεώσεις που θα προκύψουν έναντι αυτής της σημαντικής εξέλιξης για την οποία παλεύουμε”.
Η δήλωση Πουλημένου για του Δεσύλλα
“Η υπουργός δέχτηκε την ανάγκη το κτήμα αυτό να περιέλθει στο Δήμο κυρίως για το λόγο ότι αποτελεί ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας και με την εκδοχή των αρχαιοτήτων που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και ένα τμήμα των οποίων έχει αποκαλυφθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και από την άλλη πλευρά που έχουμε τα νεότερα μνημεία, τα βιομηχανικά κτίρια, τα οποία και αυτά τελούν υπό καθεστώς προστασίας, για την καλύτερη ανάδειξη του χώρου και την αξιοποίησή του. Θεωρεί ότι η καλύτερη, η προσφορότερη λύση είναι να περιέλθει στο Δήμο.
Και δεσμεύτηκε ότι θα είναι μαζί μας. Θα είναι κοντά μας στις προσπάθειες, εφόσον αποκτηθεί προηγουμένως το ακίνητο αυτό, στις προσπάθειες αξιοποίησης του χώρου. Θα βρούμε δηλαδή στο Υπουργείο Πολιτισμού έναν πρόθυμο συμπαραστάτη και αρωγός στις προσπάθειες που θα καταβάλλουμε, εφόσον, εφόσον αποδοθεί το κτήμα στην κυριότητα του Δήμου. Για να γίνει αυτό εδώ κάνω μια παρένθεση σε σχέση με τη συνάντηση με την Υπουργό.
Μετά την επίσκεψη στην Υπουργό πήγαμε σε δύο κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς και είχαμε συναντήσεις και συζητήσεις με ανώτατα στελέχη της τράπεζας για την προοπτική να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο του εργοστασίου Δεσύλλα.
Θα σας πω ότι είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική υπόθεση. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς η εκδοχή του να διεκδικηθεί το ακίνητο αυτό στον επόμενο πλειστηριασμό είναι πάντα υπαρκτή. Διότι το τίμημα για τον τέταρτο πλειστηριασμό που έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου είναι μόνο 5,3 εκατομμύρια.
Συνεπώς, είναι πάντα πιθανό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες να αποκτήσουν το ακίνητο αυτό, παρά τις δυσκολίες που έχει η αξιοποίησή του. Ενόψει αυτής της πιθανότητας, εξετάσαμε όλες τις εναλλακτικές εκδοχές που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να παρέμβει επιτυχώς ο Δήμος και να μπορέσει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει το ακίνητο.
Θέλω να σας πω ότι παραμένουν σημαντικά τα προβλήματα και στην εσωτερική λειτουργία του Δήμου σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα συμμετοχής είτε σε πλειστηριασμό είτε σε απευθείας αγορά. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται η λήψη δανείου. Ενός δανείου το οποίο έχει προϋποθέσεις για να το λάβουμε. Και προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε. Γι αυτό αποφασίσαμε, συμφωνήσαμε και συζητήσαμε χθες την εκδοχή του να υποβάλλουμε αίτημα για την εξάμηνη αναβολή αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμού. Το έγγραφο ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Είναι αυτό το οποίο αποστέλλεται στο παράρτημα της τράπεζας, στο τμήμα της τράπεζας που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε έτοιμο και υπογεγραμμένο το αίτημα αυθημερόν, την εξάμηνη αναστολή στη διάρκεια του οποίου εξαμήνου ελπίζουμε, εκτιμάμε ότι θα πάρουμε όλες τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται. Η προσπάθεια του Δήμου για να συμμετάσχει σε μια τέτοια απαιτητική διαδικασία. Και να σημειώσω ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι ούτε στο επίπεδο των ισολογισμών που είναι προαπαιτούμενη για να μπορέσουμε να λάβουμε ένα δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα” σημείωσε ο Στέφανος Πουλημένος.
Η δήλωση Πουλημένου για την παλιά πόλη και την UNESCO
“Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αντιμετωπίσαμε ένα πολύ θετικό κλίμα, η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πλαίσιο κατανόησης των προβλημάτων της Κέρκυρας και μιας εντυπωσιακής προετοιμασίας και επίδειξης καλής διάθεσης από την Υπουργό Πολιτισμού.
Πρώτο θέμα στη συνάντηση ήταν το θέμα που αναφέρεται στην παλιά πόλη ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξεκινήσαμε από τη διαπίστωση της υπουργού ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει λάβει ο Δήμος μας εδώ και πολλά χρόνια έναντι της ΟΥΝΕΣΚΟ και επεσήμανε τον κίνδυνο να έχουμε συνέπειες γι αυτό. Εξήγησα στην Υπουργό ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι από τότε που μπήκαμε στην Ουνέσκο ως σήμερα δεν έχει συσταθεί μια γραμματεία, ένας συντονιστής και ένα ταμείο το οποίο θα υπηρετήσει τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και συνεπώς προκύπτει η ανάγκη αυτό να συσταθεί, να γίνει, να ξεπεράσουμε αυτήν τη μεγάλη αδυναμία.
Προς το σκοπό αυτό λοιπόν, συμφωνήσαμε να συγκληθεί η Επιτροπή του Μνημονίου του Μνημονίου Συνεργασίας, διότι δεν έχει συσταθεί ποτέ ο φορέας. Ένα μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί, στο οποίο συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς και το οποίο συμφωνήθηκε να συγκληθεί μέσα στον Μάιο, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις αυτές για τις οποίες συζητήσαμε.
Δηλαδή να συστήσουμε μια μόνιμη επιτροπή, μια μόνιμη γραμματεία, η οποία θα εγκατασταθεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Η Γραμματεία να έχει το συντονιστή της και οι συμβαλλόμενοι φορείς τα συμβαλλόμενα μέρη να εισφέρουν τις εισφορές τους, ένα ταμείο του οποίου θα γίνεται μια ευέλικτη και αποτελεσματική διαχείριση.
Αυτό είναι το πρώτο θετικό βήμα από τη συνάντηση. Να σημειώσω δε ότιεπέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα πυρασφάλειας της παλιάς πόλης στην παλιά Πόλη, για την οποία την προηγούμενη βδομάδα έγιναν δύο συσκέψεις εδώ, με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών οργάνων και τη συμμετοχή της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία θα χρηματοδοτήσει. Η Περιφέρεια διά της Διαχειριστικής Αρχής θα χρηματοδοτήσει έργα και παρεμβάσεις και εξοπλισμό που είναι αναγκαίος προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η πρόληψη και η προστασία από τον κίνδυνο της φωτιάς μέσα στην παλιά πόλη.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε εδώ ήταν τα θέματα της προσβασιμότητας και οι δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν εκεί και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτές” είπε ο Δήμαρχος.