Τα Ψηφίσματα & οι ερωτήσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας την Τετάρτη.
Αναλυτικά:
Ερώτηση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/07/2024
Θέμα: Ασφαλής λειτουργία των παιδικών σταθμών
Στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς όπως και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, είναι κοινός παρονομαστής η πολιτική περικοπής λειτουργικών εξόδων (σε συντήρηση κτηρίων, θέρμανση, κλιματισμό, καθαριότητα, όπως και ο αναγκαίος προσεισμικός έλεγχος κλπ.).
Πριν λίγες μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για λιποθυμικά επεισόδια εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς στην αρμοδιότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων λόγω ανεπαρκούς κλιματισμού. Ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες και από τη ΛΑΣΥ στη Νότια Κέρκυρα για την παντελή απουσία κλιματιστικών μέσων στον Παιδικό Σταθμό της Λευκίμμης, όπου παιδιά και εργαζόμενοι ασφυκτιούσαν από τη ζέστη για χρόνια κάθε καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα συνολικά στους παιδικούς σταθμούς δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και για τη συντήρηση των κλιμαστιστικών εκεί που υπάρχουν.
Η χθεσινή ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣΥΚΟΙΠΑ 94/2024 – 23/7/2024 (ΑΔΑ: 9Ξ3Σ46Μ2Τ2-Ξ2Η) με δαπάνη 11.869,85€ για έκτακτη προμήθεια 18 κλιματιστικών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, αποδεικνύει ότι όχι μόνο προγραμματισμός δεν υπήρξε, αλλά και ό,τι αποφασίζεται γίνεται μετά από πιέσεις και καταστάσεις απρόβλεπτες όπως οι λιποθυμίες εργαζομένων.
Καταδεικνύονται οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν -και προφανώς και οι τραγικές δυσκολίες που υπήρξαν εν μέσω καύσωνα για τα μικρά παιδιά και τους εργαζόμενους.
Η προστασία της υγείας των παιδιών, όσο και των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και δε χωράει σε λογικές κόστους οφέλους.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1.Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την προμήθεια και τοποθέτηση των παραπάνω κλιματιστικών και αν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αιθουσών των βρεφικών – παιδικών σταθμών και των μαγειρείων τους.
2.Πόσα είναι τα τμήματα – αίθουσες νηπίων και βρεφών και σε πόσα αυτή τη στιγμή υπάρχει κλιματισμός ; Πόσα κλιματιστικά είναι πεπαλαιωμένα ή μη λειτουργικά;
3.Θα υπάρξει δέσμευση προγραμματισμού συντήρησης- απολύμανσης των κλιματιστικών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου ;
4.Τι μέτρα θα πάρει για την παρακολούθηση των εργαζομένων των παιδικών σταθμών από Ιατρό Εργασίας.
5.Αν θα αξιοποιηθεί ο Τεχνικός Ασφαλείας για καταγραφή προς επισκευή κτηριολογικών προβλημάτων σε εξοπλισμό και λοιπές υποδομές των σταθμών ;
Θέμα: Για τις τραγικές ελλείψεις υδροδότησης και μέτρα αντιμετώπισης
Πολλές περιοχές και χωριά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές νερού. Ιδιαίτερα στις περιοχές, όπου σύμφωνα με την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΚ, οι γεωτρήσεις στερεύουν. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι μεταμεσονύκτιες διακοπές νερού και στην πόλη της Κέρκυρας.
Η Δημοτική Αρχή επιστρατεύει τη γνωστή και εύκολη λύση της κλιματικής αλλαγής, προκρίνοντας ως αιτία των ελλείψεων στην επαρκή υδροδότηση, την μείωση των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την μείωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων.
Ωστόσο οι βασικές – πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στο απαρχαιωμένο και ανεπαρκές δίκτυο, με αμιαντοσωλήνες, τις συνεχείς διαρροές και βλάβες, απώλεια νερού από το διάτρητο και ασυντήρητο δίκτυο. Σε συνδυασμό με τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της κατανάλωσης, λόγω του τουρισμού και τις ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων. Ενώ δίνονται άδειες για τουριστικά καταλύματα, πισίνες κτλ, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης των βασικών υποδομών από τη μεριά του κράτους και των κυβερνήσεων του, αλλά και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση που απαιτείται. Ταυτόχρονα το κόστος για έργα τέτοιου είδους τα κάνει μη επιλέξιμα, αφού δεν είναι ανταποδοτικά.
Η λογική κόστους – οφέλους, ο ελλιπής σχεδιασμός, η αλλά και η υποταγή στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν αφήσει τελικά ένα από τα νησιά με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στη χώρα από τη μία να πνίγεται με την πρώτη δυνατή βροχή και από την άλλη να μένει χωρίς, όχι πόσιμο, αλλά ούτε καν τρεχούμενο νερό και την ίδια ώρα ετοιμάζονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
Έτσι 30 χρόνια μετά ( από το ΄92 υπάρχει αυτή η συζήτηση) και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μετά, που δόθηκαν σε μελέτες και σε αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την δημιουργία των φραγμάτων, βλέπουμε ανακοινώσεις για νερό στην Κέρκυρα από το Γαλάζιο Μάτι ή από την Σαγιάδα και τον πρωθυπουργό να μιλάει για λύση από μηδενική βάση. Από την άλλη στη Βουλή, η κυβέρνηση δηλώνει ότι μόνο η λύση των φραγμάτων είναι αυτή που ισχύει και προχωράει
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1.Τι μέτρα θα πάρει για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Κέρκυρα, ώστε να διεκδικηθούν άμεσα από το κράτος έκτακτη χρηματοδότηση και η παροχή κάθε τεχνικής ή άλλης βοήθειας ώστε να βρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν επαρκές, φθηνό και ποιοτικό νερό για το λαό. Να απαιτήσει την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της ΔιαΔΕΥΑΚ.
2.Γιατί για το υποέργο της αποσκλήρυνσης του νερού 29,1 εκατομμύρια ευρώ, που είναι δημοπρατημένο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση,
3.Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρήσουν σε αυτόνομη λύση υδροδότησης και να μην υπερφορτώνουν το δίκτυο.
4.Ποια είναι η επίσημη ενημέρωση που έχει για το μέλλον του έργου των φραγμάτων και της μεταφοράς νερού από τις απέναντι ακτές;
Θέμα: Τα προβλήματα, που κάνουν την ζωή των κατοίκων στο Μαθράκι αβίωτη, δεν έχουν τελειωμό!
Στα τεράστια χρόνια προβλήματα που οι κάτοικοι των Διαποντίων αντιμετωπίζουν (ανεπαρκείς και άθλιες συγκοινωνίες, λιμάνια προβληματικά, υπερβολικά δύσκολος και πανάκριβος εφοδιασμός τους με προμήθειες, υποτυπώδης και ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, εγκαταλελειμμένα – όπου υπάρχουν— ελικοδρόμια, υποτυπώδης ύδρευση και παντελής έλλειψη αποχέτευσης, τρισάθλιο οδικό δίκτυο, υποτυπώδης ηλεκτροφωτισμός, παντελής έλλειψη πυρασφάλειας και ζωνών πυροπροστασίας, προβληματική αποκομιδή στερεών αποβλήτων κ.ά.) κάθε χρόνο προστίθενται και νέα. ΄Ετσι σε όλα αυτά τα προβλήματα έχουν προστεθεί, τελευταία:
α) Προβλήματα σχετιζόμενα με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη θαλάσια περιοχή ανάμεσα στα τρία νησιά.
β) Προβλήματα από την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσια περιοχή των Διαποντίων όπως π.χ. πιθανοί κίνδυνοι από τις σεισμικές έρευνες ( ήδη δεκάδες ζηφιοί υπήρξαν οι πρώτες παράπλευρες απώλειες των ερευνών αυτών), σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης του περιβάλλοντος και στο στάδιο των ερευνών αλλά κύρια στο στάδιο της εξόρυξης εφόσον οι έρευνες ευοδωθούν.
γ)Προβλήματα από τους υπαρκτούς κινδύνους από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ όταν δεν μπορούσαν να τις ρίξουν στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία τις άδειαζαν στη θαλάσσια περιοχή των Οθωνών.
δ)Τέλος προβλήματα δημιουργούνται και με τη μειωμένη επήρεια (30%) που η Ελληνική κυβέρνηση κακώς αποδέχτηκε στη συμφωνία που υπογράφτηκε με την Ιταλία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη τεράστια προβλήματα και ανυπέρβλητες, δυσκολίες δημιούργησαν στους κατοίκους των Διαποντίων, οι νόμοι για τους Δασικούς Χάρτες αφού αυτοί μετέτρεψαν σε δασικές εκτάσεις το 80-90% της συνολικής έκτασης των νησιών τους!
Ειδικά, τώρα, το Μαθράκι αντιμετωπίζει επιπλέον και τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα:
1. Το « λιμάνι» : Μια ιδιαίτερη αλλά χαρακτηριστική περίπτωση των προβλημάτων αυτών και πως οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, τα αντιμετωπίζουν «ελαφρά τη καρδία», είναι το παράδειγμα του «λιμανιού» στο Μαθράκι. Το «λιμάνι» αυτό, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει σαν αλιευτικό καταφύγιο με πολύ μικρή χωρητικότητα. Μικρή χωρητικότητα που σχεδόν κάθε χρόνο, όμως, ελαχιστοποιείται μέχρι εξαφάνισης, αφού με τις πρώτες τρικυμίες του χειμώνα , κυριολεκτικά «μπαζώνεται» από εκατοντάδες τόνους φύκια που τα κύματα στοιβάζουν μέσα σε αυτό (Φωτογραφία 1). Τα φύκια αυτά, όπως είναι φυσικό, σήπονται, αναδύουν οσμές έντονα δυσάρεστες που γίνονται αντιληπτές σε όλο το νησί, αλλά αποτελούν και εστίες κουνουπιών και άλλων εντόμων. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων αυτοί παραπέμπονται από τον ΄Αννα στον Καϊάφα. Η ΠΙΝ στο Δήμο, ο Δήμος στον ΟΛΚΕ και ο ΟΛΚΕ στη Κυβέρνηση και τανάπαλιν. Στη καλύτερη περίπτωση παίρνουν υποσχέσεις για οριστικές λύσεις αλλά οι λύσεις που δίνονται μέχρι τώρα είναι πρόχειρες, προσωρινές και εμβαλωματικές. Κάθε 2-3 χρόνια γίνεται ένας πρόχειρος καθαρισμός του λιμανιού που βέβαια κρατάει λίγους μήνες μέχρι να ξαναμπαζωθεί ….και πάλι ξανά από την αρχή!
Φέτος έγιναν κάποιες κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημοπράτηση του λιμανιού. Επειδή όμως όποιος έχει καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι εμείς ζητάμε πλήρη ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση, σχέδια της επέκτασης, χρονοδιαγράμματα κλπ.
2. Ηλεκτροδότηση : Είναι γνωστό πως το Μαθράκι, σε αντίθεση με τα άλλα 2 νησιά, ηλεκτροδοτείται από την Κέρκυρα με υποβρύχιο καλώδιο. Πριν ένα μήνα περίπου λόγω «βλάβης» του καλωδίου αυτού, το Μαθράκι έμεινε για μερικές μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Λίγες μέρες, ικανές όμως να αναγκάσουν κατοίκους να πετάξουν δεκάδες κιλά ευαίσθητα τρόφιμα που χρειάζονταν για να διατηρηθούν ψυγεία και καταψύκτες. Μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη η ΔΕΗ έστειλε γεννήτριες στο νησί για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι, όμως, να έρθουν και να εγκατασταθούν στο νησί οι γεννήτριες πέρασε πολύτιμος χρόνος. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν υπάρχουν εφεδρικές γεννήτριες στο νησί για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων καταστάσεων.
3. Αφαλάτωση : Η υδροδότηση του νησιού ήταν πλημμελής γιατί οι γεωτρήσεις στη περιοχή « Ποτάμι» του νησιού δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες του νησιού. Όταν πριν μερικά χρόνια αποφασίσθηκε να εγκατασταθεί αφαλάτωση σαν λύση που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας οριστικά, οι κάτοικοι είδαν την λύση αυτή σαν « Μάννα εξ ουρανού». Πολύ σύντομα, όμως, οι προσδοκίες τους διεψεύσθησαν. Συνεχείς βλάβες στο εργοστάσιο αφαλάτωσης που οδηγούσαν σε πολύωρες ή και πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης ( η τελευταία μάλιστα διακοπή κράτησε πάνω από 15 μέρες).έκανε τους πάντες να πιστεύουν πως «…κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…». Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε ειδικοί σας ζητάμε σαν Δημοτική Αρχή να επιβεβαιώσετε ¨η να διαψεύσετε τα εξής που οι κάτοικοι καταμαρτυρούν στην Εταιρεία που εγκατάστησε την αφαλάτωση :
1. Ο σωλήνας που αναρροφά το θαλασσινό νερό τοποθετήθηκε απευθείας στη θάλασσα με αποτέλεσμα κάθε τόσο να βουλώνει από φύκια και άλλα φερτά υλικά. Έτσι έπρεπε να γίνει ή θα έπρεπε να γίνει πρώτα γεώτρηση δίπλα στη θάλασσα και ο σωλήνας αναρρόφησης να τοποθετηθεί μέσα στη γεώτρηση ούτως ώστε να αναρροφά θαλασσινό νερό, κεκαθαρμένο, όμως, από φύκια και φερτά υλικά. Κι αν αυτό είναι το σωστό , ποιοι έχουν την ευθύνη που δεν έγινε έτσι;
2.Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη εταιρεία πληρώνεται για τη μηνιαία συντήρηση της όλης εγκατάστασης με ένα σεβαστό ποσό αλλά ελάχιστες φορές παρουσιάστηκε εκπρόσωπος της για να κάνει τη συντήρηση αυτή;
Για όλα τα ερωτήματα που διατυπώνονται στο κείμενο και αφορούν το λιμάνι, την ηλεκτροδότηση του νησιού και την προβληματική λειτουργία της αφαλάτωσης καλούνται ο κύριος Δήμαρχος και οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι να απαντήσουν.
Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της αύξησης των εργατικών αυχημάτων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με σοβαρότερους ή και ελαφρύτερους τραυματισμούς. Ενώ μόλις μέσα σε ένα μήνα μετράμε στο νησί μας δύο θανατηφόρα ατυχήματα, δύο συμπολίτες μας δεν θα γυρίσουν ξανά στις οικογένειές τους.
Ατελείωτα ωράρια, χωρίς διαλείμματα και ρεπό, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της εξάντλησης. Η υπερκόπωση, η ζέστη, η ένταση των ρυθμών εργασίας, η ελλιπής σύνθεση προσωπικού, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να προκύψουν νέα εργατικά ατυχήματα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καλεί και απαιτεί από την κυβέρνηση:
Να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εξωτερικών εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω.
Να προχωρήσει στη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΤΕΑΥΕ) στη Κέρκυρα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάγεται σε Υπηρεσία με έδρα τα Ιωάννινα. Γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια λόγω απόστασης στην επίβλεψη και τους ελέγχους που απαιτούνται ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που οι κύκλοι εργασιών πολλαπλασιάζονται.
Να προχωρήσει στην αναγκαία χρηματοδότηση απαιτείται και στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να διενεργούν τους αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους αλλά και κατασταλτικούς ελέχους στους χώρους δουλειάς που μπορεί να σώσουν ζωές.
Προτεινόμενο Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας
Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το δίδυμο , Αμερικάνο -Νατοϊκής έμπνευσης έγκλημα (χουντικό πραξικόπημα – τουρκική εισβολή) που δημιούργησε τη Κυπριακή τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς , χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους και στη τουρκική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει το δίδυμο αυτό έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού λαού και τους ενόχους αυτού του εγκλήματος, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Διεκδικεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού και στον άμεσο τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για ένα κράτος στην Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις.