Η δημοτική ομάδα «Λαϊκή Συσπείρωση» κατάθεσε στη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας δύο ερωτήσεις στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου, οι οποίες αφορούν την αγροτική οδοποιία και την ύδρευση-αποχέτευση, καθώς και ένα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό.
Το τελευταίο έγινε ομόφωνα δεκτό ως είχε η εισήγησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Ερώτηση για την αγροτική οδοποιία
Οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι στα χωριά του Δήμου μας έχουν υποστεί φθορές απ’ τις καιρικές συνθήκες κι έχουν φραγεί από τη βλάστηση, με αποτέλεσμα η διέλευση να έχει καταστεί από δυσχερής έως και αδύνατη.
Το πρόγραμμα των έργων για την αγροτική οδοποιία αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα του δικτύου αγροτικής οδοποιίας και δεν καλύπτονται με αυτό τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι δρόμοι.
– Επειδή η αύξηση της τιμής του λαδιού δίνει το έναυσμα σε αρκετούς δημότες να καλλιεργήσουν τις ελιές τους
– επειδή η εξασφάλιση του λαδιού των νοικοκυριών αλλά και η ενδεχόμενη εξασφάλιση εισοδήματος είναι μεγάλη υπόθεση για τους δημότες μας,
– επειδή η δυσκολία ή η αδυναμία διέλευσης από και προς τον ελαιώνα λειτουργεί αποτρεπτικά για την καλλιέργεια,
– επειδή η διέλευση κι η προσπελασιμότητα στους αγροτικούς δρόμους, πέραν της ελαιοκαλλιέργειας, είναι αναγκαία και για την προστασία από τις πυρκαγιές.
– επειδή πρέπει τώρα να γίνουν ενέργειες και να ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση του Δήμου για έργα συντήρησης του αγροτικού οδικού δικτύου,
– επειδή τα όποια έργα πρέπει να εκτελεστούν άμεσα,
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
α) Αν την έχει απασχολήσει το θέμα, αν έχει κάνει κάποιο σχεδιασμό και αν ναι, ποιος είναι αυτός.
β) Αν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος με δικά του μέσα να κάνει κάποιες διανοίξεις και βελτιώσεις στους δρόμους.
γ) αν θα συγκαλέσει η Δημοτική Αρχή λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες, τους αγροτικούς συλλόγους και την ΟΑΣΚ, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες και να διαμορφωθεί δυναμική που θα ενισχύσει το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου.
δ) Τέλος, ζητάμε να ενημερωθούμε σχετικά με το τι έχει προβλεφθεί για την δακοκτονία, σε ποια φάση βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα και με ποια μέθοδο θα εκτελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
2. Ερώτηση για την ύδρευση – αποχέτευση
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, τα χρέη, η έλλειψη προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικά και η μέχρι τώρα αδράνεια της πολιτικής εκπροσώπησης της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της Ύδρευσης – Αποχέτευσης, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, έρχονται να σημάνουν καμπανάκια ανησυχίας για το καλοκαίρι που όπως φαίνεται θα είναι θερμό.
Στον Άγιο Πέτρο, στον Κάβο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καιρό για βλάβες στους αγωγούς του βιολογικού σταθμού, με ορατό τον εφιάλτη της περυσινής διαρροής των λυμάτων στα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα της περιοχής.
Στην Άνω Παυλιάνα, το Πεντάτι και τον Παραμόνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης.
Στις Αργυράδες οι κάτοικοι επιμένουν και ζητούν την επαναφορά του πόσιμου νερού στις βρύσες στα Βρεττά και στον Αϊ-Γιώργη.
Ερωτάται ο αρμόδιος σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Κουρής:
α) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για να έχουμε νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις χωρίς διακοπές; Έχουν καταγραφεί τα συνήθη προβλήματα που οδηγούν σε διακοπές, έχετε πάρει μέτρα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης;
β) θα αξιοποιηθούν οι πηγές του Γαρδικιού για την υδροδότηση του Δήμου μας, με δεδομένο ότι εκεί υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού τα οποία μπορούν να αντληθούν με χαμηλό κόστος λόγω του μικρού βάθους;
γ) θα αξιοποιηθεί η λιμνοδεξαμενή του Μοσχόπουλου και ποιες ενέργειες έχει κάνει η Δημοτική Αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση;
δ) Γνωρίζετε το πρόβλημα στον Άγ. Πέτρο και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
ε) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού;
στ) Έχει αποφασίσει η Δημοτική Αρχή αν θέλει διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ και ποιες ενέργειες κάνει ώστε να οδηγηθούμε σε αυτή, προκειμένου να δημιουργήσουμε υπηρεσία ύδρευσης αποχέτευσης του Δήμου στην υπηρεσία των δημοτών;
ζ) Πώς σκοπεύετε να δώσετε οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Άνω Παυλιάνα, το Πεντάτι κι ο Παραμόνας; Ενημερωθήκατε σχετικά με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις των κατοίκων της Άνω Παυλιάνας, που εκφράστηκαν στη λαϊκή συνέλευση της 7ης Απριλίου, στην οποία λάμψατε δια της απουσίας σας, ενώ το χωριό δοκιμαζόταν από τις διακοπές νερού;
η) Θα επαναφέρετε άμεσα το πόσιμο νερό στις βρύσες στα Βρεττά και στον Αϊ-Γιώργη Αργυράδων; Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και λένε ότι δεν συναίνεσαν ποτέ στην ανάμειξη του πόσιμου νερού με το νερό του υδραγωγείου και ζητούν άμεση επαναφορά του πόσιμου νερού. Τι θα πράξετε;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΘΕΜΑ:ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Εισήγηση:
Η κοινωνική σύνθεση στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας διαμορφώνεται κυρίως από τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου, τους συνταξιούχους και την νεολαία, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες με μικρότερη συμμετοχή όπως οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα , οι αγρότες και άλλοι.
Οι εργαζόμενοι στην κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα , τα οποία οξύνονται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τουριστικής οικονομίας στην περιοχή μας.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι (πενιχρό εισόδημα, αδυναμία κάλυψης των αναγκών) έχουν να αντιμετωπίσουν την εποχικότητα και την ασύδοτη δράση ενός εργοδοτικού κατεστημένου όπου λειτουργεί ευκαιριακά επιδιώκοντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος.
Ειδικά οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αδιαφορούν για τον τόπο που τους φιλοξενεί , τους ανθρώπους που ζουν σ αυτόν , την οικονομική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας , την πρόοδο και την προκοπή του λαού.
Επενδύουν συνήθως με κρατικές επιδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τροφοδοτούμενα από τον ιδρώτα και τον μόχθο των λαών και της εργατικής τάξης και σφετερίζονται το περιβάλλον, το κλίμα, την θάλασσα, τις παραλίες, τα βουνά, τα δάση, τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Πουλούν λοιπόν τις ομορφιές του τόπου μας και εκμεταλλεύονται σκληρά τους εργαζόμενους, ντόπιους και ξένους, στραγγαλίζουν τους μικροεπαγγελματίες με τον ανταγωνισμό, την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας, τον κατευθυνόμενο τουρισμό και τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που φορτώνουν στην μικρή επιχείρηση οι κυβερνήσεις των μονοπωλίων και το τραπεζικό κατεστημένο.
Η μεγάλη κοινωνική ομάδα στο δήμο μας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, βιώνει απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με παραβιάσεις τόσο των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στην εργατική νομοθεσία, όσο και των στοιχειωδών όρων εργασίας που προβλέπουν οι εναπομείνασες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Την τελευταία 30ετία οι εργαζόμενοι στον τουρισμό υπέστησαν το απόλυτο ξεζούμισμα. Από το 1990 έως το 2010 ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας μειώθηκε στο μισό, ενώ το ίδιο διάστημα διπλασιάστηκαν οι τουριστικές κλίνες. Ο ίδιος αριθμός εργαζομένων παραμένει αμετάβλητος από το 2010 έως και σήμερα όταν στο ίδιο διάστημα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αφίξεις τουριστών και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα οι αποδοχές υπέστησαν δραματική πτώση το 2012, αφού μειώθηκαν επίσημα κατά 15% και ανεπίσημα γύρω στο 40% την ίδια περίοδο που κάλπαζε η τουριστική οικονομία και τα κέρδη των ομίλων ενώ σήμερα έχει επανέλθει ο μεικτός μηνιαίος μισθός στα επίπεδα του 2011, χωρίς όμως να έχει την ίδια αγοραστική αξία, όπως πριν από 15 χρόνια, λόγω των ανατιμήσεων και της καλπάζουσας ακρίβειας.
Η ΒΙΑ – Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ – ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ – ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ, ΗΤΑΝ Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑΥΜΑ , ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, δηλαδή να ανατραπούν βασικοί κανόνες της εργασίας στην οικονομία.
Στα παραπάνω βέβαια συνέβαλλε το ευνοϊκό κλίμα που δημιούργησαν για την μεγαλοεργοδοσία οι αντεργατικοί νόμοι, οι πολιτικές των κυβερνήσεων και η συναλλαγή του τοπικού και κεντρικού πολιτικού κατεστημένου με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το επίδομα ανεργίας των εποχιακών, που αντιστάθμιζε τις συνέπειες της εποχικότητας, περικόπηκε τα προηγούμενα χρόνια κάτω από το μισό κι αυτό που έμεινε διασώθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων.
Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρείχαν τα ταμεία περικόπηκε δραματικά όπως και άλλες παροχές που είχαν κατακτηθεί στο παρελθόν από τους εργαζόμενους.
Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν υπονομευτεί όπως και ρόλος του οργανισμού μεσολάβησης-διαιτησίας. Στην Κέρκυρα ι εργοδοτικές οργανώσεις αρνούνται να κάνουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ποσό δε μάλλον να υπογράψουν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν μεγάλο μέρος νέων ανθρώπων να ακούν για τουριστικά επαγγέλματα και να φεύγουν όσο πιο μακριά γίνεται, με αποτέλεσμα σήμερα οι ξενοδόχοι να ζητούν πανελλαδικά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για τον τουρισμό και μην τους βρίσκουν παρότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία είναι πάνω από το 10%.
Στον τόπο μας στην Νότια Κέρκυρα παρότι έχει επικρατήσει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, παρότι καταγράφεται συνεχώς αύξηση και της τουριστικής κίνησης και των κερδών, την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και αλλού, όπως υπάρχει και πληθυσμιακή μείωση που πλησιάζει το 20% την τελευταία 30ετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής.
Η μείωση αυτή είναι μία σοβαρή ένδειξη των συνεπειών της υπογεννητικότητας και της μεταναστευτικής διαρροής του πληθυσμού σε μία περιοχή που εμφανίζεται να αναπτύσσεται οικονομικά και επιχειρηματικά, αλλά ο πλούτος της να μην μένει στους κατοίκους του δήμου.
Με απλά λόγια, μία χούφτα επιχειρηματικών ομίλων αρπάζουν τον πλούτο της περιοχής, εκμεταλλεύονται την τοπική κοινωνία και την οδηγούν στην φτώχεια, τον μαρασμό και τον αφανισμό.
Έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια εδώ θα έχουμε μεγαλοξενοδοχεία, νησιά τύπου Ντουμπάι, μαρίνες και μεγαγιότ και δεν θα έχουμε Λευκιμμιώτες, Αργυραδήτες και Αγιομαθήτες.
Ενώ λοιπόν έχουν δημιουργηθεί όλες οι αρνητικές προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να απομακρύνονται από αυτόν, αλλά και από τον τόπο τους, αντί οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθούν κίνητρα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Οι μεγαλοεργοδότες υπονομεύουν ευθέως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιδιώκουν με διάφορους τρόπους, μεθοδεύσεις και τεχνάσματα να υφαρπάξουν την συναίνεση και τις υπογραφές των εργαζομένων σε ατομικές συμβάσεις και συμφωνίες με δυσμενέστερους της κλαδικής ΣΣΕ όρους και αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων. Όσο για την έλλειψη προσωπικού φορτώνουν τη δουλειά στο εναπομείναν εργατικό δυναμικό και αναζητούν τη λύση σε τρίτες χώρες.
Τις τελευταίες ημέρες μία τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση έχει στηθεί στον τόπο μας, στο Ξενοδοχείο SANDY, στον Αϊ-Γιώργη Αργυράδων, όπου οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με συνεχείς πιέσεις της εργοδοσίας, για απεμπόληση των δικαιωμάτων τους. Η εργοδοσία απαιτεί να πάρει τις υπογραφές των εργαζομένων σε έντυπα τα οποία αρνείται να τους τα δώσει προς έλεγχο πριν τα υπογράψουν. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το «νόμο» της επιχείρησης αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η πρόσληψη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αναβάλλεται η πρόσκληση για εργασία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει ευθέως στην διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο ως κυρίαρχο πολιτικό όργανο στον τόπο έχει την ευθύνη να λάβει θέση, να εκφράσει άποψη και να πιέσει πολιτικά, ώστε να σταματήσει η ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων δημοτών μας.
Γι’ αυτό καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση στήριξης των αιτημάτων και του αγώνα για την επιβίωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας:
Απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να σέβονται χωρίς καμία απόκλιση τις κλαδικές ΣΣΕ και τις προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Καταδικάζει κάθε ενέργεια που στόχο έχει να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν εργασιακούς όρους δυσμενέστερους από τις ισχύουσες συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα να υποχρεώνονται άνθρωποι να θέσουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε έγγραφο που δεν έχουν πριν παραλάβει προς έλεγχο για όσο χρόνο απαιτείται αυτός.
Καλεί τις εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την σύναψη τοπικών ΣΣΕ που θα διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα επαναφέρουν τις απώλειες των μισθών της τελευταίας 15ετίας ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται από την ακρίβεια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση:
Να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό στο 80% του ακαθάριστου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, να καταβάλλεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία του εποχιακού και να δοθεί σε όλους τους εποχιακούς που εργάζονται στις τουριστικές περιοχές.
Να επαναφέρει το επίδομα προϋπηρεσίας και τις τριετίες από το 2011 και μετά.
Να επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Να καταργηθούν όλοι οι αντιεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων 35 ετών.
Να επαναφέρει το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.
Να ιδρύσει στη Νότια Κέρκυρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και να γίνει υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η εκπαίδευση ή η μετεκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα.