Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Λεωνίδα Τράντο, είχε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Τρεπεκλής, το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου, στο γραφείο του στην έδρα της ΠΙΝ, παρουσία του αρμόδιου Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα Παιδείας, Γιάννη Ζήκου.
Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν διαδικτυακά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από άλλα νησιά της Περιφέρειας πλην της Κέρκυρας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ενόψει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, με τους εκπροσώπους των Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων να ενημερώνουν τον Περιφερειάρχη για συγκεκριμένα ζητήματα.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, άκουσε με ενδιαφέρον τις ανησυχίες και τις προτάσεις του Προέδρου και των μελών της Ομοσπονδίας και από την πλευρά του τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής.
Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στις σχολικές μεταφορές στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο παρελθόν. Όπως τονίστηκε, εξάλλου, τις προσεχείς ημέρες θα βγει νέος διαγωνισμός και για τα δρομολόγια εκείνα, τα οποία προς το παρόν έχουν χαρακτηριστεί «άγονα», ούτως ώστε όλοι οι μαθητές στην Κέρκυρα να έχουν εξασφαλισμένη τη μεταφορά τους προς τις σχολικές τους μονάδες.
Παράλληλα έγινε αναφορά στη δρομολογημένη μεταστέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Κέρκυρας, όπως και στη δημιουργία για πρώτη φορά στα Ιόνια Νησιά του Κέντρου Καινοτομίας Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας, ή στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η ΠΙΝ είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια στους Δήμους εφόσον, βέβαια, εκείνοι είναι έτοιμοι από τη δική τους πλευρά σε επίπεδο μελετών.
Όπως τόνισε ο κ. Τρεπεκλής, η Περιφερειακή Αρχή είναι στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και στηρίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Στις 30/8 τα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδία μας καθώς και καλεσμένοι εκπρόσωποι από όλες τις Ενώσεις Συλλόγων Γονέων συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κέρκυρας κ. I.Τρεπεκλή και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο παιδείας κ. Ι.Ζήκο. Τα σοβαρά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας είναι οι σχολικές μεταφορές που όσον αφορά το νομό Κέρκυρας ναι μεν βρίσκονται σε ένα καλύτερο επίπεδο όσον αφορά τη σύγκρισή τους με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα σχολεία υπολείπονται ακόμη 25 δρομολόγια που αφορούν σε 18 σχολικές μονάδες και αντιστοιχούν σε 706 μαθητές. Από την εμπειρία μας είμαστε σίγουροι ότι με το πρώτο κουδούνι αυτά τα δρομολόγια δεν θα καλυφθούν όλα και τα παιδιά μας θα βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στο δρόμο ή στο σπίτι και όχι στο σχολείο τους. Για άλλη μια φορά τονίσαμε στους αρμόδιους ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να βρει οριστική λύση είναι το νομοθετικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν μέχρι τώρα και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι σχολικές μεταφορές γίνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, που όταν οι ιδιώτες κρίνουν ότι έχουν κέρδος τα εκτελούν ενώ όταν δεν συμφέρουν αυτά μένουν «άγονα». Εκφράσαμε την πάγια θέση μας που θα λύσει οριστικά αυτό το πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορούν οι Περιφέρειες να έχουν το δικό τους στόλο λεωφορείων και οδηγών έτσι ώστε να μεταφέρονται με ασφάλεια όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτου του τόπου κατοικίας τους.
Όσον αφορά την στέγαση των ΚΕΔΑΣΥ και ΕΚΦΕ Κέρκυρας ο κ. Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι αυτές τις μέρες «τρέχει» διαγωνισμός για την ανεύρεση κατάλληλων χώρων και σύντομα θα υπάρχουν νεότερα.
Στη συνάντηση έκαναν παρέμβαση και εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας από την Ζάκυνθο και το Ληξούρι. Για την Ζάκυνθο τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα όσον αφορά το 2ο Δημοτικό σχολείο μαζί με το παράρτημα νηπιαγωγείου που κρίθηκαν κτιριακά ακατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τώρα τίθεται σοβαρό ζήτημα που και πως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για πάνω από 160 μαθητές, όπως επίσης και με ποιον τρόπο θα μετακινηθούν οι μαθητές αυτοί.
Για το Ληξούρι Κεφαλονιάς εκφράστηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους γονείς: 1) Αρχικά η λειτουργία του μοναδικού ειδικού σχολείου στα Περάτατα Κεφαλονιάς, καθώς το κτίριο θέλει ανακατασκευή σε πολλά σημεία αφενός για να μην είναι επικίνδυνο και αφετέρου να είναι λειτουργικό για τους μαθητές που φιλοξενεί και με σωστή πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους. 2) Οι μεταφορές των μαθητών που είναι ένα πρόβλημα που συζητήθηκε από όλες τις Ενώσεις. Ακόμη όμως πιο σοβαρό είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κατά την προσέλευση και αναχώρηση των Μαθητών στους κεντρικούς δρόμους του Ληξουρίου με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού και νηπιαγωγείου, του 2ου Δημοτικού, καθώς και του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου.
3) Την κατασκευή νέου Γενικού Λυκείου Ληξουρίου ,που περιμένουμε από το 2014 καθώς παρότι ακατάλληλο επισκευάστηκε μετά τους σεισμούς και είναι πια πάρα πολύ μικρό για να φιλοξενεί τόσους μαθητές. Συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Ληξουρίου και μοιράζονται εγκαταστάσεις όπως το Γυμναστήριο (που χρειάζεται επειγόντος παρέμβαση στο πάτωμα) με αποτέλεσμα τα παιδιά και των δύο σχολείων καθώς και οι καθηγητές τους να δυσκολεύονται στην διάρκεια των μαθημάτων και να είναι αντίξοη η εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Περειφερειάρχη αν υπάρχουν πόροι και κονδύλια από την Περιφέρεια που μπορούν να διατεθούν για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και η απάντηση του ήταν θετική εφόσον οι αρμόδιοι Δήμοι κάνουν τις αντίστοιχες μελέτες και προτάσεις.
Για μας τους γονείς είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί από κανέναν αρμόδιο και ειδικά όταν το υπουργείο παιδείας προτείνει «καινοτόμες» ιδέες ενός ψηφιακού σχολείου ενώ κάνει ότι δεν βλέπει τα γερασμένα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, τα πολυπληθή τμήματα που δημιουργεί και τις τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό. Η διεκδίκηση και ο συλλογικός μας αγώνας μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία μας θα είναι αυτή πουν θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στα πολλά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης των παιδιών μας.