Συνάντηση εργασίας με θέμα την προστασία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας από έντονα καιρικά φαινόμενα είχε το πρωί της Τρίτης, στο γραφείο του, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Τρεπεκλής, με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού-Χωροταξικού Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Θωμά Βλάσση και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Βούλγαρη.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης: «Είναι η δεύτερη συνάντηση αυτή που σήμερα έχουμε τα μέλη της ομάδας, που θα κατευθύνει τις δράσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και τη θωράκιση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Κίνδυνοι από σεισμικά ή πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και πυρκαγιές, τα οποία όντας πλέον για τα καλά στην κλιματική κρίση θα πρέπει να θεωρούμε ότι ενδεχομένως να είναι συχνά. Χρειάζεται, λοιπόν, όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδοτεί τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, όπου θα εξελιχθεί το έργο, όπως και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να μπορέσουν σε συνεργασία με τον κ. Λέκκα και την επιστημονική ομάδα, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας, να προστατέψουν την Κέρκυρα».
Ο κ. Τρεπεκλής επισήμανε ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση η προστασία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε ένα ιστορικό κέντρο, το οποίο συγκαταλέγεται στον κατάλογο προστατευόμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο μας προσδίδει κύρος και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τόσο να το προστατέψουμε ιστορικά, όσο να το θωρακίσουμε αρχιτεκτονικά, όπως βέβαια πάνω απ’ όλα να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή, είτε μιλάμε για τους μόνιμους κατοίκους, είτε για τους χιλιάδες επισκέπτες μας».
Το επόμενο διάστημα θα συγκληθούν τεχνικές συσκέψεις, στις οποίες η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς θα συντονίσουν τις ενέργειες τους.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ήδη βγάλει από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου την πρόσκληση του έργου «ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΣΒΑΑ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΤΠΑ)» και ως εκ τούτου εντός του προσεχούς τετραμήνου θα εκκινήσει η μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας θα κληθεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τη θωράκιση του πολιτιστικού μνημείου της παλιάς πόλης της Κέρκυρας και την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι τον τελευταίο καιρό βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες φορείς θα κληθούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία συνθέτουν την κλιματική κρίση, με δύο στόχους.
Ο πρώτος είναι η προσαρμοστικότητα, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή η προσαρμογή στις εξελισσόμενες φυσικές διεργασίες και ο δεύτερος είναι η ανθεκτικότητα, δηλαδή η θωράκιση σε επίπεδο υποδομών, ώστε οι περιοχές και οι κάτοικοι τους να έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει τον ρόλο να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιστημονικούς, τεχνικούς και τοπικούς. Στις αρχές του νέου χρόνου θα είμαστε σε θέση, μετά τις τεχνικές συναντήσεις που θα προηγηθούν, να ξεκινήσουμε όλες τις διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Στην ίδια συνάντηση, εξάλλου, έγινε συζήτηση του Περιφερειάρχη με τον κ. Λέκκα και για το θέμα της μελέτης στο παράκτιο μέτωπο, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), καθώς μια σειρά από παραλίες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και χρήζουν προστασίας και συγκεκριμένων στοχευμένων παρεμβάσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.