Σαφή θέση κατά των μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων στην Κέρκυρα από μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς ομίλους πήρε ο νέος δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση φωτογραφίζοντας σαφέστατα και συγκεκριμένες εταιρίες που αποψίλωσαν πράσινο για να αναπτύξουν μπετό και που δημιουργούν γκέτο υποβαθμισμένης διαμονής για εισαγόμενους εργαζόμενους ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της!
Το καμπανάκι που ήχησε στην -αδιάφορη κατά τα άλλα- συζήτηση για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κέρκυρας, φαίνεται πως κατ΄ αρχήν στέλνει τον ήχο προς… Δασιά μεριά, αν και μάλλον οι θέσεις Πουλημένου έχουν να κάνουν γενικότερα με τη στάση των διαφαινόμενων μεγάλων επενδύσεων σε όλο το νησί, αφού ήταν σαφής η αναφορά των επενδύσεων τύπου Ντουμπάι, κάτι που προφανώς αφορά (και) την υπόθεση της παραλίας Καλυβιώτη στη Νότια Κέρκυρα ή στον Ερημίτη, αφού έκανε λόγο για την αποψίλωση του πρασίνου.
“Όχι σε νέους μεγαλοεπενδυτές”
Ο Στ Πουλημένος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοίγει μέτωπο κατά των μεγαλοεπιχειρηματιών που εποφθαλμιούν να αποκτήσουν περιοχές του νησιού για να ανεγείρουν νέες μονάδες. “Έχουν μπει στο μάτι από επιχειρηματίες κάνα δυο ακόμη περιοχές του Δήμου μας και μερικές εκτός δήμου, στο βορρά και στο νότο. Μεγαλοεπενδυτές σκέφτονται να ξηλώσουν, να καταστρέψουν, να κατακρεουργήσουν το περιβάλλον, να αφαιρέσουν χιλιάδες ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και ό,τι άλλο όμορφο έχει διαθέτει η κερκυραϊκή φύση και να φυτρώσουν νέα κτήρια, νέο μπετόν”.
“Όχι σε γκέτο διαμονής για Ασιάτες εργάτες τουρισμού”
Ο Στ. Πουλημένος έκανε εκτενή αναφορά και στη σχέση της άκρατης ανάπτυξης με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που επιχειρείται να καλυφθεί με φθηνούς αλλοδαπούς εργαζόμενους μέσα σε οικιστικά γκέτο, κάτι που θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα: “Μαθαίνω ότι ετοιμάζονται καταλύματα για να υποδεχτούν εργάτες από την Ασία με τις συνθήκες που αυτοί εργάζονται στα ξενοδοχεία, το ωράριο που έχουν οι συνθήκες διαμονής. Ετοιμάζονται γκέτο σε συγκεκριμένες περιοχές. Συγκροτήματα πρόχειρων κατοικιών στα οποία εγκαθίστανται έχουν ξεκινήσει ήδη και εγκαθίστανται υπάλληλοι των τουριστικών μονάδων από την Ασία. Δεν έχω τίποτα με τους μετανάστες, αλλά με την εγκατάστασή τους σε γκέτο. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κινδύνους εγκυμονεί για τον τόπο και την κοινωνία και για την εικόνα του τουρισμού στην Κέρκυρα; Είμαστε ένας μικρός τόπος που έχει τα όριά του, τις αντοχές του, τις οποίες πρέπει να ορίσουμε. Και πρέπει να πούμε σε όσους πρεσβεύουν την άναρχη και χωρίς όρια και χωρίς περιορισμούς τουριστική ανάπτυξη, ότι αυτός ο τόπος έχει λόγο, έχει θέση, έχει άποψη την οποία οφείλουν οι επιχειρηματίες να ακούνε. Δεν είναι ασυδοσία το νησί”.
“Όχι σε επενδύσεις τύπου “Ντουμπάι”
Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι η παραλιακή ζώνη της Κέρκυρας δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και πως οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει πλέον να περιοριστούν σε επισκευή και σε ανακαίνιση παλιών τουριστικών μονάδων και ξενοδοχείων, παλαιών σπιτιών αλλά και στην αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος της ενδοχώρας, ήτοι παλιά σπίτια σε χωριά που θα μπορούσαν να δεχθούν ήπια εκμετάλλευση μέσω χρονομισθώσεων τύπου airbnb.
“Πρέπει να έχουμε καθαρή σκέψη για το τι θέλουμε στον τόπο. Εγώ τουλάχιστον λέω όχι σε νέες επενδύσεις. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει ισχυρό και καθαρό προς κάθε κατεύθυνση και στους υποψήφιους επενδυτές και ούτε επενδύσεις τύπου Ντουμπάι. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους επενδυτές. Ας πάνε αλλού, στην έρημο, στη Σαουδική Αραβία. Εδώ η φύση μας έχει προικίσει με τον πιο όμορφο τόπο που βρίσκεται στη Μεσόγειο και στον κόσμο. Η μοναδική κερκυραϊκή φύση είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να προστατέψουμε. Ξήλωσε χίλιες ελιές και φύτεψε μπετόν, μπετόν, μπετόν. Τελικά τι θα μείνει σε αυτόν τον τόπο; Τι θα μείνει, τι θα πουλήσουμε; Τι θα αφήσει να παρουσιάσουμε;”
Πόσο μπετόν ακόμα θέλουμε;
Ο κ. Πουλημένος τόσο στην πρωτολογία του όσο και στο κλείσιμο της συζήτησης, έκανε μακρά αναφορά στο κατά πόσο αντέχει η Κέρκυρα, οι υποδομές της και οι κάτοικοί της περαιτέρω αύξηση του αριθμού τουριστών ή ακόμα και το αποτύπωμα που αφήνουν αυτοί που έρχονται με συμβατικούς τρόπους ή για μερικές ώρες μέσω της κρουαζιέρας.
Τα απορρίμματα που αφήνουν οι τουρίστες που έρχονται, η διαχείρισή τους, το οδικό δίκτυο, η αποχέτευση, η παροχή νερού σε τουριστικές δραστηριότητες και πισίνες, οι προσφερόμενες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.
Αεροδρόμιο και λιμάνι δεν αφήνουν στο Δήμο τίποτα!
“Είμαστε ένας φτωχός, πάμφτωχος δήμος σ έναν πλούσιο τόπο στον οποίο εισρέουν δισεκατομμύρια, αυτό είναι το μείζον θέμα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε ο Σ. Πουλημένος, ο οποίος επιτέθηκε κατά των φορέων διαχείρισης αεροδρόμιου και λιμάνιού (Fraport και ΤΑΙΠΕΔ) αφού η κρουαζιέρα και οι αεροπορικές υποδομές και αφίξεις σεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
Έθεσε θέμα υποδομών και κάλεσε όλους να συζητήσουν και να απαντήσουν πλέον για τον κορεσμό του νησιού και την αντοχή του με βάση αυτά που μπορεί να προσφέρει σε επισκέπτες και κατοίκους: “Να ορίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε σε αυτόν τον τόπο και ποια είναι τα όριά της και πόσο αντέχει αυτός ο τόπος. Πόσους επιπλέον τουρίστες μπορούμε να δεχτούμε σε αυτόν τον τόπο; Πόσα αυτοκίνητα επιπλέον μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους μας; Πόσο νερό πρέπει να δώσουμε στις πισίνες και στα ξενοδοχεία; Το αντέχουμε; Έχουμε τα αποθέματα να το δώσουμε; Πόσο θα αντέξουν τα συστήματα αποχέτευσης αυτά που έχουμε όπου τα έχουμε αυτά για να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς να μας δυσφημίζει, χωρίς να δυσφημίζει το τουριστικό μας προϊόν;”
Φτιαξατε, (οι αρχοντες του τοπου), τετοια υπερ μαρινα “Mega Yacht” λεει στη Σπηλια και δεν θελετε τους “Αραβες επενδυτες”; Ξυλωστε τουλαχιστον εκεινες τις σιδεριες στην πανω πλατεια απεναντι απο το “Ακταιον” μηπως και ευπρεπιστουμε λιγακι, μηπως δειξουμε πολιτισμο. Ειναι ντροπη τα αχρηστα παλιοσιδερα να βρισκονται στη θεση αυτη. Εξαλλου το’χει προσταξει και το υπουργειο πολιτισμου, να φυγει απο το σημειο η καταντια, αλλα δεν βλεπω να υπαρχει ενδιαφερον.