◙ Σύσταση Οργανισμού Περιφέρειας έστω και στο… και πέντε για να δημιουργηθεί ντόπια επιστημονική ομάδα που θα στηρίζει με μελέτες τα απαραίτητα έργα-
◙ “Λογοδοσία και ανοικτές πόρτες στους πολίτες όχι μόνο από εμένα αλλά και από τους συνεργάτες μου”
◙ Δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη στην παράκαμψη Τρία Γεφύρια Βρυώνη, παρότι ο δρόμος περνά πάνω από λιμνοθάλασσα. Πρόβλημα και με τη μη πρόβλεψη του Κτηματολογίου
◙ “Το κράτος κάνει οδικά έργα στην απέναντι ηπειρωτική περιφέρεια. Είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτήσει και τις δικές μας ανάγκες”
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μιλά στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Corfupress.com. Τι παρέλαβε, ποια έργα είναι πιο πίσω απ΄ ό,τι περίμενε, ποιες οι προτεραιότητες για τους οδικούς άξονες. Τι θα γίνει με το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που έχει μπει σε περιπέτειες.
Γ. ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ: Η κατάσταση με τα αναγκαία έργα στην ΠΙΝ είναι δύσκολη, αλλά όπως ξέρετε εμείς δεν γυρίζουμε στο χθες. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη πλέον. Οι αδυναμίες υπάρχουν. Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας κατ αρχάς με τις υπηρεσίες μας κυρίως, τα στελέχη, τους εργαζόμενους. Συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η Περιφέρεια για να είναι επιτυχημένη στα αποτελέσματα της πρέπει να έχει αφήσει και αποτύπωμα μέσα από τον πρώτο βαθμό- βεβαίως και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Υπήρχαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες ήταν παρκαρισμένες ή προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Προσπαθούμε να καλύψουμε ημερομηνίες οι οποίες είναι ασφυκτικές, σταματάνε χρηματοδοτήσεις ή προγράμματα. Να χειριστούμε το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο δυστυχώς είναι υποθηκευμένο διότι πάρα πολλά έργα είναι μεταφερόμενα με αποτέλεσμα να χάνονται χρηματοδοτήσεις από σοβαρά έργα στο σκέλος των υποδομών, όπως είναι τα δίκτυα οδικής ασφάλειας. Βλέπουμε την περιπέτεια που περνάμε με το δρόμο Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, ο οποίος είχε εξαγγελθεί ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο και πάμε για δημοπράτηση. Δυστυχώς αυτό που σήμερα ισχύει είναι ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε μια μελέτη η οποία είχε πάρα πολλές αδυναμίες. Εκτός ότι λείπουν υποέργα όπως είναι η Υδραυλική Μελέτη αφού περνάει ένας δρόμος μέσα στη λίμνη χωρίς να έχει τέτοια. Το σημαντικότερο είναι ότι η όδευσή της, μετά την κτηματογράφηση, βρίσκεται πάνω από σπίτια, μεγάλες κατοικίες, σοβαρές υποδομές τις οποίες έπρεπε να λάβουν. Η χάραξη ήταν εδώ και μια εικοσαετία. Δυστυχώς κανείς δεν επισκέφτηκε το χώρο για να δει που εξελίσσεται το οδόστρωμα
ΕΡ.: Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τις υπηρεσίες και από εσάς, είστε μηχανικός κιόλας: είμαστε κοντά στο τελευταίο στάδιο ή θα πάει πιο πίσω αυτό το έργο;
Γ.ΤΡ.: Εγώ υπέγραψα προχθές, όπως ξέρετε ως Περιφερειάρχης, την ένταξη του γέφυρα στη νέα μεταφορά του στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως και το έργο Αεροδρόμιο Κρανιά στη, Κεφαλονιά. Δυστυχώς και εκεί μια τοπογράφηση έχει γίνει. Χρειάζονται περιβαλλοντολογικές μελέτες, υδραυλικές και μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είναι στο πρώτο στάδιο.
ΕΡ.: Η εκτίμηση είναι;
Γ.ΤΡ.: Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή εκτίμηση, διότι πρέπει πρώτα να δούμε με τους μελετητές με τους οποίους συζητήσαμε πως προσεγγίσουν το έργο. Ήδη υπάρχουν σήμερα εκπρόσωποι από γραφεία από την Αθήνα για να μας δώσουν προσφορές. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε χρόνο. Δεν είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις.
Και βέβαια χρειάζεται ένας σχεδιασμός. Πως μπαίνει κανείς σε αυτό τον δρόμο; Όχι με φανάρια. Γιατί άμα δεν κάνουμε κόμβο, θα μεταφέρουμε το πρόβλημα από τα Τρία Γεφύρια λίγο πιο κάτω απ΄ τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, όπως και να δούμε τη σύνδεση μετά με το άλλο έργο, το οποίο είναι σημαντικό και κορυφαίο, Ποντή – Τζάκι Μπενιτσών, όπου είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης να μας χρηματοδοτήσει για να γίνει το έργο. Επίσης, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και με το έργο του Σκριπερού, έτσι ώστε να πούμε ότι πραγματικά έχουμε βάλει τα θεμέλια στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων. Η Εθνική Λευκίμμης το καλοκαίρι είναι ένας δρόμος από τον οποίο δεν έχει κανείς τύχη να προσεγγίσει την πόλη σε ώρες αιχμής.
ΕΡ.: Η παράταξη Μπενιτσών είναι ένα άλλο “γεφύρι της Άρτας” στην Κέρκυρα, όπου και εδώ έχουμε δει και απαλλοτριώσεις και χάραξη.
Γ.ΤΡ.: Σε αυτό είμαστε τυχεροί: έχουν γίνει απαλλοτριώσεις, λείπει επικαιροποίηση μελέτης. Ήδη έχω δώσει εντολή να επικαιροποιηθούντα τεύχη δημοπράτησης , και βεβαίως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που θα έρθει στο νησί, αλλά και με τον κ. Σταϊκούρα που θα έρθει το επόμενο δεκαπενθήμερο να πάμε με μία ατζέντα έτσι ώστε να διεκδικήσουμε κι εμείς υποδομές τις οποίες έχουν υποχρέωση να μας αποδώσουν. Είδατε το θέμα με τα φράγματα; Δυστυχώς δεν προχώρησε. Βλέπουμε και το ταχυδιυλιστήριο, η μονάδα αποσκλήρυνσης στη Χρυσηίδα που κι αυτή ακυρώθηκε. Είναι η επιπολαιότητα που δείχνουμε πολλές φορές κι εμείς οι Αυτοδιοικητικοί. Έχουμε ευθύνη. Οι προηγούμενες αρχές στην προκειμένη περίπτωση, που δημοπράτησαν ένα έργο όταν ξέρανε ότι δεν υπήρχε η ανάλογη χρηματοδότηση. Ήθελαν να μιλήσουν για ένα έργο πριν από τις εκλογές αποδείχτηκε ότι απεδείχθη ότι ήταν στον αέρα κι ήταν μόνο μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.
ΕΡ.: Η πόλη ασφυκτιά. Η παράκαμψη της πόλης, με όποιο σενάριο, είναι κάτι το οποίο συνεχώς οι κάτοικοι ζητάμε τόσα χρόνια. Τι γίνεται εδώ;
Γ.ΤΡ.: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, αλλά καταλαβαίνετε ότι το κορυφαίο έργο για την ανάπτυξη του τόπου προηγείται -και έχουμε τη χρηματοδότηση- είναι ο άξονας Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, και η παράκαμψη του Σκριπερού. Επίσης σημαντικά έργα είναι η παράκαμψη στις Αργυράδες και αυτή του Ύψου. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι ο εξωτερικός δακτύλιος της πόλης μας, Τρία Γεφύρια- Καθολικές Καλόγριες. Και εδώ έχουμε καθυστερήσει πολύ. Πρέπει να δούμε σε μια παλιά αποτύπωση που υπήρχε, τι κατοικίες έχουν γίνει, ποιες είναι οι παρεμβάσεις στο οικοδομικό σκέλος. Είναι ένα έργο το οποίο μαζί με το Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, πρέπει να το δούμε άμεσα, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η μελέτη για να προχωρήσουμε. Γιατί χωρίς αυτά τα έργα, οδικούς τους άξονες, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας για την ασφάλεια. Όταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κύρια αρτηρία για να προσεγγίσεις την πόλη, ούτε ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται και ταλαιπωρούμε και τους επισκέπτες μας που το καλοκαίρι που αγανακτούν. Οι επισκέπτες νοικιάζουν αυτοκίνητα και μετά δεν μπορούν να φύγουν από τα ξενοδοχεία διότι δεν μπορούν να φτάσουν στην πόλη. Και όταν τα καταφέρνουν με κάποιο τρόπο, δεν βρίσκουν χώρους στάθμευσης.
ΕΡ.: Λεφτά υπάρχουν;
Γ.ΤΡ.: Δεν υπάρχουν, με το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα έργα. Θα είμαι μαζί με τον κύριο Πρωθυπουργό στα εγκαίνια του οδικού άξονα Αμβρακία – Βόνιτσα (σ.σ. έγινε την Τετάρτη). Στην Περιφέρεια απέναντι, γίνονται διάφορα έργα, η κάθε Περιφερειακή ενότητα δημιουργεί δυνατά δίκτυα στο σκέλος των υποδομών σε οδικούς άξονες. Οφείλει λοιπόν κι εδώ η κεντρική κυβέρνηση, τουλάχιστον, αφού φράγματα δεν έγιναν, να μας κάνει δύο μεγάλα, σοβαρά έργα στο σκέλος της οδοποιίας.
ΕΡ.: Για τα ακυρωμένα έργα, ή τα έργα που έχουν πάει πιο πίσω όπως η ύδρευση, τα φράγματα, ο σχεδιασμός ο δικός σας, ποιος είναι τώρα, τι μπαίνει σε προτεραιότητα;
Γ.ΤΡ.: Πρώτο μπαίνει το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι πρόβλημα σε όλα τα νησιά. Εσείς μιλάτε μόνο για την Κέρκυρα. Ως Περιφερειάρχες πρέπει να βάζω και λίγο την περιφερειακή διάσταση. Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε όλους τους οδικούς άξονες και στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, όπως και κάποιες παρακάμψεις πρέπει να γίνουν και στη Λευκάδα. Από κει και πέρα σοβαρό θέμα είναι το πρόβλημα της ύδρευσης. Όλα τα νησιά υποφέρουμε άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα έχουνε πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε ότι δεν υπάρχει νερό κι έχουμε χωριά τα οποία μένουν για μέρες χωρίς. Η Ζάκυνθος έχει και πολύ χειρότερο πρόβλημα με εμάς, βλέπετε τα τελευταία γεγονότα. Άρα λοιπόν πρέπει ο πρώτος βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με μας, με τις δικές μας χρηματοδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το ΠΕΠ, πρέπει στο θέμα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, γιατί αφορά το περιβάλλον, να υπάρχει μια συνεργασία για να γίνουν αυτές οι βασικές υποδομές. Δρόμοι, αποχέτευση, ύδρευση και βέβαια το μεγάλο έργο, το απορρίμματα. Το οποίο ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά έχει δρομολογηθεί η απάντηση. Εδώ η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα ιδίως υποφέρουν πάρα πολύ. Πάνω από 15 εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο στη μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο.
ΕΡ.: Θα γίνουν τα Φράγματα;
Γ.ΤΡ.: Δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός, δεν το έχουμε αναλάβει εμείς το έργο, αλλά ξέρετε ότι εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε, θέλουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα ύδρευσης. Βρισκόμαστε μέσα στην κλιματική αλλαγή. Βλέπουμε τις βροχοπτώσεις, με ραγδαία ακραία καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες, αλλά η βροχή αυτή με αυτή την πυκνότητα μας δίνει όλο και λιγότερο νερό
ΕΡ.: Θα διεκδικήσετε ως Περιφέρεια να αναλάβετε ίσως εσείς ευθύνες σε σχέση με έργα ύδρευσης.
Γ.ΤΡ.: Εμείς δεν μπορούμε να λάβουμε το μεγάλο έργο των φραγμάτων. Αυτό είναι ένα εθνικό έργο το οποίο έχει υποχρέωση το κράτος να μας το αποδώσει και εμάς, διότι μας το έχουν υποσχεθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις απ όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, Νομαρχιακά και περιφερειακά. Το έργο κρίνεται ως κορυφαίο στο σκέλος της ανάπτυξης του τόπου αλλά και της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αυτό το έργο δεν μπορεί να σέρνεται από τη μία προγραμματική περίοδο στην άλλη, στα τομεακά της κεντρικής κυβέρνησης και να μην έχει αποδοθεί σε εμάς μια σοβαρή παρέμβαση. Μας δώσανε κάτι πολύ μικρό που είναι η παρέμβαση στους Παξούς. Εδώ λιμνάζει το πρόβλημα. Εξαγγελίες, ξανά εξαγγελίες. Πρέπει τώρα που θα έρθει ο Πρωθυπουργός να έχουμε μια εικόνα για το τι θα κάνουμε. Σε άλλη περίπτωση, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε.
ΕΡ.: Ένα ζήτημα στην αυτοδιοίκηση και στον περισσότερο βαθμό είναι η λειτουργία των υπηρεσιών. Προσπαθούσατε και ως δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε με την έλλειψη προσωπικού και με προσωπικό το οποίο πολλές φορές δεν είναι εξειδικευμένο για θέσεις που χρειάζεστε για να προωθούνται τα πράγματα πιο γρήγορα. Πως λύνεται αυτό;
Γ.ΤΡ.: Ότι είναι υποστελεχωμένη η Περιφέρεια, είναι γεγονός. Όταν βρέθηκα με τον Υπουργό Λιβάνιο που βάζει τα στάνταρ για την αξιολόγηση, του είπα, ‘’πολύ σωστά να μας αξιολογήσετε αλλά να μας δώσετε και τη δυνατότητα να έχουμε το ανάλογο προσωπικό για να μπορείτε να μας πείτε μετά αν δουλεύουμε η όχι’’. Δεν είμαστε αποτελεσματικοί. Οι υπηρεσίες κάνουν αυτό που μπορούν με τις δυνάμεις που έχουμε. Όντως δεν υπάρχει πολύ προσωπικό, αν και υπάρχει φιλότιμο. Εγώ το βλέπω όλο αυτό το διάστημα ότι αν δεν έχεις καλή συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό, δεν μπορεί να έχεις αποτελέσματα. Όταν έχουν μεγάλο φορτίο και οι υπάλληλοι μας, δεν είναι εύκολο να εξειδικεύονται και να μπορούν να εξελίσσονται εύκολα στη νέα γραφειοκρατία. Στην πατρίδα μας υπάρχει πάρα πολλή γραφειοκρατία, κυρίως γύρω από τα έργα. Εκεί δεν έχουμε τη γνώση, ο νομοθέτης μας δίνει τη δυνατότητα να την να την πάρουμε, να δανειστούμε, να την πληρώσουμε. Όμως, χάνουμε μεγάλο χρονικό διάστημα και πάρα πολλά χρήματα μέχρι να δημοπρατήσουμε μία μελέτη. Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα το δούμε. Ήδη με αίτημα μου, πέρασε τροπολογία προχθές στη Βουλή και έδωσε παράταση και έτσι εμείς θα φτιάξουμε τον Οργανισμό για τον οποίο είχε λήξει η προθεσμία. Αυτό σημαίνει ότι θα τον στελεχώσουμε με συμπολίτες μας, επιστήμονες, τεχνοκράτες από την Κέρκυρα, από τη Ζάκυνθο, από την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα. Με προγραμματικές, θα δίνουμε σε αυτή την εταιρεία τα έργα τα οποία θα τα δουλεύουν επιστήμονες δικοί μας. Τα χρήματα θα μένουν εδώ, θα δημιουργείται τεχνογνωσία στο στελεχιακό δυναμικό και δεν θα ψάχνουμε κάθε φορά να βρίσκουμε τις εταιρίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρω που, στην Κρήτη ή στο Βόλο για να μας κάνουνε έργα τα οποία όπως σας είπα και πρωτύτερα, έχουνε πάρα πολλές αστοχίες, διότι δεν υπάρχει επιμέλεια και αγάπη. Τώρα, για να μην μπερδευτούμε, για εξειδικευμένα έργα όπως η παράκαμψη της πόλης αναγκαστικά θα παμε σε μεγάλα τεχνικά γραφεία, τα οποία έχουν την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει ένα έργο της τάξεως των πολλών εκατομμυρίων.
ΕΡ.: Δύο τελευταία πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα κοινοτικά κονδύλια και τους και τους όποιους πόρους μπορούν να βρεθούν. Το ΕΣΠΑ έχει δρομολογηθεί ουσιαστικά. Μπορούν να γίνουν αλλαγές; Σχεδιάζετε εσείς τέτοιες αλλαγές ή έχει κλειδώσει;
Γ.ΤΡ.: Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν γιατί υπάρχει η επιτροπή παρακολούθησης η οποία διαμορφώνει το κλίμα. Και βέβαια έχουμε κάποιες σκέψεις αλλά δεν μπορώ τώρα να σας τα ανακοινώσω αν διότι είναι το πρώτο μας διάστημα. Στα παλιά έργα υπάρχουν πάρα πολλές πληγές που δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν. Και δεν είναι μόνο στο ΕΣΠΑ αλλά και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδυσεων, το ΕΠΑ . Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά κυρίως να δούμε πως μπορούμε να θεραπεύσουμε πράγματα για να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις.Το νέο ΕΣΠΑ έχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο είναι δεσμευμένο. Μπορεί να πούμε ότι αγγίζει σχεδόν το 30%. Τώρα, στο υπόλοιπο θα δούμε τι θα κάνουμε. Λυπάμαι που δεν ολοκληρώθηκαν έργα την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο και έτσι χάθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες δεσμεύουν το επόμενο ΕΣΠΑ. Παράδειγμα, το Καφέ Γυαλί αλλά μια σειρά από άλλα έργα θα δεσμεύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λεφτά που λείπουν από την πατρίδα μας, όταν εμείς αυτά μπορούσαμε να τα είχαμε πάρει από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
ΕΡ.: Είχατε μιλήσει προεκλογικά αρκετές φορές για λογοδοσία, διαφάνεια που θέλετε να φέρετε στην Περιφέρεια προς τους πολίτες, τόσο για εσάς όσο και για τους αντιπεριφερειάρχες. Πως θα υλοποιηθεί η δέσμευσή σας αυτή;
Γ.ΤΡ.: Είχα πει προεκλογικά ότι το γραφείο του Περιφερειάρχη και των συνεργατών μου θα είναι ανοιχτό. Εμείς εδώ είμαστε και τα απογεύματα και έχουμε ραντεβού. Η πόρτα μου είναι ανοικτή, στη διάθεση των συμπολιτών μας. Οι πολίτες μας επέλεξαν, μας έδωσαν αυτή την ισχυρή εντολή παρακάμπτοντας βούληση κομματικών μηχανισμών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, το αισθανόμαστε και θα το υπηρετήσουμε στο ακέραιο. Βεβαίως ο έλεγχος θα έρθει. Για να καταλάβετε, αυτή την ώρα δεν έχουμε καν ισολογισμούς από το 2019. Στα τυφλά προχωρούμε. Δεν έχουμε εσωτερικό έλεγχο, όπως επιβάλλεται. Εμείς αμέσως στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα ανοίξουμε πρόσκληση για συνεργάτη εσωτερικού ελέγχου. Όλα αυτά είναι είναι εργαλεία τα οποία όχι μόνο θα μας προστατεύουν και θα βοηθούν στη διαφάνεια, αλλά παράλληλα βοηθούν και το δικό μας στελεχιακό δυναμικό να μη γίνονται λάθη. Άρα θα υπάρχει και έλεγχος και διαφάνεια. Και βεβαίως οι συνεργάτες μου, το ξαναλέμε αυτό, κρίνονται από τη συμπεριφορά τους και από την εργατικότητα τους.
Πάμε στο θέμα των σκουπιδιών. Το εργοστάσιο φαίνεται πως αποτελεί για την ώρα τουλάχιστον παρελθόν με τρεις δημοπρατήσεις αν δεν κάνω λάθος που έχουνε γίνει και δεν απέδωσαν. Δεν είναι αυτό πλέον βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Κέρκυρας;
Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, είχα τονίσει πολλές φορές ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες αυτοδιπικητικές αρχές δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Οι δημοπρασίες δεν είχανε την καθαρότητα και την επιστημονική και ποιοτική τεκμηρίωση έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις όποιες ενστάσεις. Δυστυχώς, γυρίζουμε στο 2014, στο έργο το οποίο είχα δημοπρατήσει επί της θητείας μου ως Δήμαρχος μαζί με τον κύριο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Αυτός κατάφερε και το ολοκλήρωσε και σήμερα εμείς μεταφέρουμε τα απορρίμματα στα Ιωάννινα. Στην αυτοδιοίκηση υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν είναι εύκολο να αλλάζει ένας σχεδιασμός. Και εγώ όταν παρέλαβα από άλλους δημάρχους αυτά που είχαν δρομολογηθεί, μπορεί να μη συμφωνούσα στην προσέγγιση που είχανε κάνει, σεβάστηκα όμως τις αποφάσεις αυτές γιατί αυτά τα έργα κρύβουν από πίσω αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Με απόφαση του τότε δημάχου ακυρώθηκε το έργο το 2014, το οποίο εμείς είχαμε την τύχη όχι μόνο να το δημοπρατήσει αλλά και να μην έχουμε τότε προσφυγές. Ήμασταν να ανοίξουμε τις προσφορές και θα είχαμε το εργοστάσιο εδώ και μια πενταετία. Δυστυχώς έχουν περάσει 10 χρόνια και οι επόμενοι δεν είχαν την ικανότητα να δημοπρατήσουν ένα έργο το οποίο έχουμε πολύ ανάγκη σε σχέση με άλλες περιοχές. Σε εμάς, στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά αυτή η διαχείριση. Οι Δήμοι σήμερα οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή, δεν μπορούν να δώσουν στους πολίτες έργα που έχουν ανάγκη για την καθημερινότητα, γιατί τα χρήματα αυτά μεταφέρονται τα σκουπίδια στα Γιάννενα, την Κοζάνη, την Πάλαιρο. Δυστυχώς πληρώνει ο Κερκυραίος τα λάθη σχεδιασμού, στρατηγικής και κακών δημοπρασιών. Εδώ υπάρχει ευθύνη βεβαίως και των επιτρόπων και αυτών που πληρώσαμε για να κάνουνε τους διαγωνισμούς. Εμείς τότε τον κάναμε τον διαγωνισμό με τις υπηρεσίες του Δήμου. Η προηγούμενη Περιφερειάρχης με το ΦΟΣΔΑ πήραν και συμβούλους για να κάνουν τη δημοπρασία υποτίθεται καλύτερη, γιατί είχαν την εμπειρία. Δυστυχώς, οι παρατηρήσεις ήταν τραγικές από την Ανεξάρτητη Αρχή. Άρα, κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους: και το πολιτικό προσωπικό, και οι υπάλληλοι και οι αξιολογητές αυτών των αποτελεσμάτων. Οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν με το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου. Ο κόσμος κατάλαβε ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια κοροϊδία. Και αν δεν είχε γίνει αυτό το ρουσφέτι, να το πούμε σε εισαγωγικά, του πρωθυπουργού να μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τα απορρίμματα, καταλαβαίνετε ποια θα ήταν τραγική εικόνα στο νησί μας.
Τώρα τι γίνεται;
Δεν έχω αναλάβει ακόμα το ΦΟΣΔΑ. Όλο αυτό το διάστημα έχω δώσει κάποιες οδηγίες. Θα σεβαστώ και το συμβούλιο το οποίο θα έρθει για να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες. Θα έχουμε και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, η εμπειρία που έχω κι εγώ στη διαχείριση και την παρακολούθηση όλα αυτά τα χρόνια στα θέματα των απορριμμάτων, νομίζω θα είναι χρήσιμη και για τους συναδέλφους και για τους δημάρχους και έτσι, πιστεύω, θα παρθούν αποφάσεις τέτοιες σε μια κατεύθυνση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διότι τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το βαρύ κόστος μεταφοράς.