Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (Παλιά Νομαρχία), η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Κέρκυρας με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2024», υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας, Αλέξανδρου Δήμου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. Ειδικότερα επισημάνθηκε η υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην πραγματοποίηση καθαρισμού της βλάστησης κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, στην απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και στην ενεργή συμμετοχή των Εθελοντικών Ομάδων.
Επιπλέον, συζητήθηκαν δράσεις για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη λειτουργία της πλατφόρμας διαχείρισης της πράξης Πρόγραμμα «ΛΑΕΡΤΗΣ», από την οποία οι πολίτες και οι υπηρεσίες μπορούν να αντλήσουν πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών και συγκεκριμένα ενημέρωση για την ύπαρξη αισθητήρων ανίχνευσης καπνού που είναι τοποθετημένοι και θα συνεχίσουν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι εν λόγω αισθητήρες μόλις ανιχνεύσουν φωτιά στέλνουν ειδοποίηση στην πλατφόρμα και ειδοποιείται αυτόματα η Πολιτική Προστασία.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Κέρκυρας υπογραμμίστηκε, εξάλλου, η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.
Τέλος, το συντονιστικό όργανο εξουσιοδότησε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας να λάβει την απόφαση σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης, κυκλοφορίας (με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει), επίσκεψης και διαμονής σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση σε συγκεκριμένες περιοχές της Π.Ε. Κέρκυρας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έως 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι υψηλός (κατηγορία 3-κίτρινο), πολύ υψηλός (κατηγορία 4-πορτοκαλί) ή κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5-κόκκινο).
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας, Αλέξανδρο Δήμου και οι ακόλουθοι εμπλεκόμενοι φορείς:
Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Νομού, Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κέρκυρας, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, Υπολιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Νομού Κέρκυρας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Νομού Κέρκυρας, Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κέρκυρας, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Νομού Κέρκυρας, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βόρειας Κέρκυρας, Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Π.Π. Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νότιας Κέρκυρας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Νότιας Κέρκυρας και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Κέρκυρας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Β’ Κέρκυρας, Ειδική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης, Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άφρας.