Πολύ κακή παρουσίασε την κατάσταση όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της ανακατασκευής και επισκευής των κτιρίων του Αχιλλείου ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το έργο έχει σταματήσει, λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα για συνέχιση της εργολαβίας και τα δεσμευμένα χρήματα από το ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν!
“Η εργολαβία έχει σταματήσει και το μέλλον είναι άδηλο”, τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος ανήγγειλε πρωτοβουλία από κοινού με την Περιφέρεια ώστε μαζί να δουν με ποιο φορέα και ποια προοπτική θα γίνει η ολοκλήρωση.
Μιλάμε για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο – μουσείο της χώρας μετά την Ακρόπολη που είναι φέτος για τέταρτη σαιζόν μη επισκέψιμο, τουλάχιστον όσον αφορά τους εσωτερικούς του χώρους!
Συζητήσεις με Μενδώνη
Το θέμα (όπως και αυτό του ετοιμόρροπου κτιρίου Ασάνη δίπλα από το Σαν Τζιάκομο) συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Πουλημένος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς το Αχίλλειο αποτελεί ένα μνημείο της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρόλο που τόσο η ιδιοκτησία όσο και το έργο ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου.
Η εργολαβία έχει σταματήσει, το έργο έχει διακοπεί και δεν υπάρχει φως στο τούνελ, τουλάχιστον στο άμεσο ορατό μέλλον!
Πουλημένος αλλά και Γ. Τρεπεκλής προετοιμάζουν μία σειρά πρωτοβουλιών προς την ΕΤΑΔ και την κυβέρνηση και ζητήθηκε η συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να βρεθεί άμεση λύση στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου και ο φορέας με τον οποίο θα γίνει η ολοκλήρωση αυτή: “Η ΕΤΑΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση αυτού του υψηλού στόχου για την Κέρκυρα και έχει βάλει και σε περιπέτεια και τη σχετική χρηματοδότηση που προήλθε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Και δυστυχώς, πάει να δεσμεύσει και πόρους του νέου ΕΣΠΑ εξαιτίας της περιπέτειας στην οποία περιήλθε”.
Ο εργολάβος …κούνησε μαντήλι!
Ο εργολάβος αποχώρησε από το καλοκαίρι του 2023 (!) δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και η ΕΤΑΔ είχε ανακοινώσει από τις αρχές του Φθινοπώρου ότι θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των μελετών μέχρι το τέλος του χρόνου που μας πέρασε ώστε στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών να εντάξει τα επικαιροποιημένα έργα σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή νέου αναδόχου. Είχε μάλιστα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και τη συμμετοχή του βουλευτή της Ν.Δ. Στέφανου Γκίκα ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο, έξι μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν!
Αναπορρόφητα τα κονδύλια, θηριώδης η έκπτωση
Έως και την αποχώρησή του, ο εργολάβος είχε πληρωθεί με 1,7 εκ. Και το ποσό της σύμβασης ήταν στα 5,8 εκατομμύρια. Έχει παραδοθεί μόλις το Κτίριο Βαρώνου και μέρος των κήπων ενώ απομένουν οικοδομικές εργασίες στο κεντρικό κτίριο, στο περιστύλιο των μουσών, οι συντηρήσεις των αγαλμάτων ενώ συνεχίζεται και η αποκατάσταση του διάκοσμου…
Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2021 με ανάδοχο τη «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.» με ποσό μειοδοσίας τα 5,8 εκ. ευρώ ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 11,5 εκατ. Ευρώ (έκπτωση 49,4%).
Εγκαίνια εργασιών με Μητσοτάκη
Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πανηγυρικά τον Ιούλιο του 2020 με επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα η οποία και τον ενημέρωσε για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ανακτόρου ύστερα από την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014 – 2020”.
Ο κ.Μητσοτάκης, χωρίς καμία αναφορά ότι την εξασφάλιση των κονδυλίων και την ένταξη στο ΕΣΠΑ είχε υλοποιήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε τότε αναφέρει ότι αντίκρισε μια εικόνα απογοητευτική, η οποία δεν αρμόζει στο σπουδαίο μουσείο και ότι μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ θα παρακολουθεί στενά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού συγκροτήματος! Τρία χρόνια μετά, ο εργολάβος εγκατέλειψε στο 20% των εργασιών…
Τι γίνεται με το κτίριο Ασάνη: Πίεση στην ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της
Ποιος θα δώσει 800 χιλιάρικα για να μην κινδυνεύουν οι περαστικοί από το Σαν Τζιάκομο;
Εντός των επόμενων ημερών, οι επιτελείς του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αναμένεται να έχουν επαφή με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ τόσο για την υπόθεση του Αχιλλείου όσο και και για την υπόθεση του κτιρίου Ασάνη.
Ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη, την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, το ετοιμόρροπο κτίριο, ζητά η ΕΤΑΔ να δώσει τα χρήματα ώστε, τουλάχιστον, να γίνει άρση επικινδύνου, έστω και αν δεν ολοκληρωθούν μαζί εργασίες αποκατάστασης. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα απαιτηθεί -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου- ένα ποσόν της τάξης των 800.000 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας…
“Έχει άμεση εμπλοκή και εκεί το υπουργείο Πολιτισμού, δεν φταίει βέβαια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Και εκεί η ΕΤΑΔ εμπλέκεται και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και από επίσημα χείλη ότι το ΥΠΠΟ συμμερίζεται αυτό το οποίο εξέφρασε ως θέση αίτημα ο Δήμος να υπάρξει η αυτονόητη χρηματοδότηση για την άρση του επικίνδυνου του κτιρίου”.
Ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα για τους περαστικούς στο πολυσύχναστο σημείο της πλατείας του Σαν Τζιάκομο, αφού κόσμος περνά συνεχώς από κάτω από το κτίριο. Έχουν μεν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί η μερική ή και ολική κατάρρευση! “Έχουμε κι εμείς μια ευθύνη σε ό,τι αφορά την προστασία των διερχομένων από το ετοιμόρροπο αυτό κτίριο και πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Έχουν ληφθεί ήδη κάποια τέτοια μέτρα, χρειάζεται να ληφθούν και άλλα, αλλά η μεγάλη υποχρέωση αφορά τους ιδιοκτήτες του ακινήτου (σ.σ. ΕΤΑΔ), προς τους οποίους έχει επισημανθεί επανειλημμένα το επικίνδυνο από το 2016 μέχρι σήμερα”.