Τι μέτρα θα πάρετε για να μην επαναληφθεί η περσινή απαράδεκτη κατάσταση, να μην εκτελούνται μαθητικές μεταφορές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ρωτά η παράταξη της Αλεξάνδρας Μπαλού.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τα πρώτα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών παρουσιάστηκαν στις Π.Ε Ζακύνθου και Π.Ε. Κέρκυρας. Τι μέτρα θα πάρετε για να μην επαναληφθεί η περσινή απαράδεκτη κατάσταση, να μην εκτελούνται μαθητικές μεταφορές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς; Η παιδεία είναι δικαίωμα του λαού και υποχρέωση του κράτους.
Είμαστε δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα πρώτα προβλήματα στα μαθητικά δρομολόγια έκαναν την εμφάνισή τους:
Με βάση το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης του Διαγωνισμού στις 14.08.2024 για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων Α’ Βάθμιας και Β ‘ Βάθμιας Εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας της ΠΕ Κέρκυρας για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026,το οποίο επικύρωσε, με ομόφωνη Απόφασή της, η Περιφερειακή Επιτροπή της Π.Ι.Ν. στην 39η συνεδρίαση της, στις 21.08.2024,έμειναν αδιάθετα διότι δεν κατατέθηκαν ηλεκτρονικές προσφορές 25 δρομολόγια που αφορούν 18 σχολεία και 706μαθητές (μεταξύ αυτών 1 Ειδικό Σχολείο και 2 Σχολεία στους Παξούς)
Με βάση την απόφαση 3/2024/20.06.2024 του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ζακύνθου. ακυρώνεται η 240-11/20.03.2024 Απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Π.Ι.Ν. που κατακύρωσε το 16/2023(2024) Πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού της Π.Ε. Ζακύνθου για 81 Μαθητικά δρομολόγια.
Η ανησυχία είναι εύλογη αφού όλοι γνωρίζουμε ότι μετά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς επαναλαμβάνονται τα ίδια σοβαρά προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών. Η περσινή μάλιστα κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Να τελειώνει η σχολική χρονιά και εκατοντάδες μαθητές να πηγαίνουν σχολείο με τους γονείς τους, τους παππούδες τους, με τα πόδια ή να μην πηγαίνουν καθόλου σχολείο.
Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) στις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για την έγκαιρη αντιμετώπιση, και την απαίτηση να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της, προσπάθησε να μας καθησυχάσει, με το επιχείρημα της ανεπάρκειας και των παραλείψεων της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τεχνικό η διαδικαστικό. Είναι άκρως πολιτικό. Προκύπτει από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, το κράτος να αφαιρεί αρμοδιότητες που του αναλογούν, η Παιδεία να αντιμετωπίζεται με την πολιτική «κόστους-οφέλους» και να γίνεται πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτών.
1.Το κράτος επιλέγει να διαθέτει εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα, αφήνοντας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στις ορέξεις των ιδιωτών ιδιοκτητών μέσων μεταφοράς αντί της μόνιμης λύσης ενός στόλου υπό δημόσιο χαρακτήρα, με μόνιμους οδηγούς και συνοδούς στα πλαίσια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους..
2.Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν «άγονα» στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.
3.Οι προσπάθειες και η δουλειά των εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ι.Ν., σκοντάφτει στις διαθέσεις και τις επιλογές των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, για το αν θα διαθέσουν τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν θα συμφωνήσουν στις προσφερόμενες τιμές και δεν θα κρίνουν ασύμφορα τα δρομολόγια, αν δεν παραιτηθούν και δεν αποσύρουν ξαφνικά τα μέσα μεταφοράς που έχουν κλπ.
4.Η άνοδος του τουρισμού, η δυνατότητα των ΚΤΕΛ να λειτουργούν κι ως τουριστικά γραφεία κ.α. ήταν αυτά που όξυναν τα προβλήματα σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία, στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στη σχολική μεταφορά φέρνουν στο προσκήνιο τη μοναδική λύση που πρέπει να δοθεί. Η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση με επαρκή κονδύλια, έτσι ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο “σύστημα” αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και άθλησης, άλλα δρομολόγια κ.λπ.). Το υπουργείο Παιδείας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλουν να εξασφαλίσουν την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Τι μέτρα θα πάρει για τα δρομολόγια της Π.Ε Κέρκυρας που ήδη βρίσκονται στον αέρα;
2. Τι μέτρα θα πάρει για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Π.Ε Ζακύνθου;
3. Ποια είναι η εικόνα από τις άλλες Π.Ε.
4.Θα συμφωνήσει, θα στηρίξει και θα προωθήσει στην ΕΝΠΕ, το αίτημα της δημιουργίας δημόσιου φορέα με μόνιμο προσωπικό και στόλο;