“Στις επαγγελματικές χρήσεις το 76% της αύξησης των ανταποδοτικών τελών” αναφέρει ο Δήμος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας:
Εγκρίθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2024 κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η Κανονιστική Απόφαση αναπροσαρμογής των Ανταποδοτικών Τελών που θα ισχύσουν το 2025.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης δόθηκε ευκαιρία να εκφραστούν οι απόψεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των τοπικών κοινοτήτων καθώς και εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η παράλειψη της εκ του νόμου προβλεπόμενης ετήσιας υποχρέωσης καθορισμού του δημοτικών τελών, οδήγησε στη σημερινή ανάγκη σωρευτικής αναπροσαρμογής .
Το αποτέλεσμα ήταν τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη να έρχονται από το μακρινό 2007 για τη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, και από το 1999 για τις επτά άλλες δημοτικές ενότητες (της υπαίθρου).
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αυξήθηκαν όλα τα κόστη της διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ εκτοξεύθηκαν με τη μεταφορά τους στα εργοστάσια των Ιωαννίνων και της Κοζάνης, δημιουργώντας ένα ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Μονόδρομος η αναπροσαρμογή
Αποτέλεσμα της ασφυκτικής αυτής κατάστασης ήταν όλα τα τακτικά έσοδα του Δήμου να πηγαίνουν στη «μαύρη τρύπα των σκουπιδιών» και να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ούτε για τις ελάχιστες ανάγκες του Δήμου στους τομείς της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του πολιτισμού.
Με αδήριτη την ανάγκη ισοσκελισμού των εσόδων με τα έξοδα, οι Υπηρεσίες του Δήμου, εκπόνησαν την πρώτη ολοκληρωμένη και άρτια μελέτη αναπροσαρμογής των τελών, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και την επικαιροποίηση των παρωχημένων τιμολογήσεων.
Δικαιότερη κατανομή
Με γνώμονα της αρχή της αναλογικότητας, δόθηκε έμφαση στους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, που είναι οι επιχειρήσεις που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με τον τουρισμό, οι οποίες δημιουργούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπύρου Νεράντζη, η αναπροσαρμογή εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση εσόδων, που αναλογεί κατά 76% στην επαγγελματική χρήση και μόλις κατά 24% στα νοικοκυριά.
Η νέα τιμολόγηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προβλέποντας δυνατότητα έκπτωσης από 50% έως και πλήρη απαλλαγή από τα τέλη.
Μείωση θα δουν και τα πολιτιστικά πνευματικά και κοινωνικά ιδρύματα, που μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με το επαγγελματικό τιμολόγιο.
Επίσης, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα μειωθούν σε ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς όπως ο Ζυγός, οι Σγουράδες, το Σωκράκι, που με το υφιστάμενο καθεστώς πλήρωναν περισσότερο από παραλιακές τουριστικές περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Η πρόταση για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, υπερψηφίστηκε από τους 23 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, έναντι 13 της μειοψηφίας. Επί της εισηγήσεως της πλειοψηφίας άσκησαν κριτική η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, όπως και οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Μπορμπότης, της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας» Γιώργος Καρύδης και της παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα» Τάκης Μεταλληνός.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος τόνισε για μια ακόμα φορά ότι η διάρκεια ισχύος της Κανονιστικής Απόφασης θα είναι ετήσια, καθώς είναι εκ του νόμου επιβεβλημένο να επικαιροποιείται τον μήνα Οκτώβριο κάθε χρόνου.