Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συντάσσεται με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας Ιωάννη Κοντό, το δικηγορικό σύλλογο Κέρκυρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Περιφερειακό τμήμα Ν. Κέρκυρας, το Οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδος -16ο Περιφερειακό τμήμα Ιονίων Νήσων, τους φορείς της Τ.Α και τις τοπικές κοινωνίες στο θέμα της κτηματογράφησης της ΠΕ Κέρκυρας.
Όπως αναφέρει ο Δήμος:
Είναι απογοητευτικό και μεγάλη πρόκληση σε μια δημοκρατία να απαξιώνονται αξιοσέβαστοι εγνωσμένου κύρους πρόεδροι, σημαντικοί φορείς του τόπου μας -ο Δικηγορικός σύλλογος-το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο – οι συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών Κέρκυρας Αυλωνίτη Αλέξανδρου , Μπιάγκη Δημήτριου , αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που επιζητούν την απαραίτητη επίσημη παράταση για την κτηματογράφηση των ακινήτων των Κερκυραίων.
Και βέβαια η απάντηση του Κτηματολογίου αδικεί και προσβάλλει τους φορείς μας ,την Κέρκυρα και τους Κερκυραίους.
Κόπτεται να υπενθυμίσει μετ επιτάσεως το Νόμο 5076/23 με την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας για όλους τους Έλληνες την 30η-11-2024 αλλά αποκρύπτει εντέχνως πως τα τελευταία 25 χρόνια το έργο της κτηματογράφησης έχει περάσει από 40 κύματα με τη μνημονιακή υποχρέωση για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός του 2020 να μην εκπληρώνεται.
Αποκρύπτει πως η πολιτεία καθυστέρησε απαράδεκτα ,πως χάθηκαν χρόνια σε ατέρμονες δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και πως περιοχές ευνοϊκά διαχειριζόμενες είχαν και 6 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Δεν αναγνωρίζει αντικειμενικές δυσχέρειες και προβλήματα χρόνων, όπως: την αιφνιδιαστική κατάργηση των υποθηκοφυλακείων ΜΈΣΗΣ και ΟΡΟΥΣ που προκάλεσε πρόσθετη αναστάτωση και τεράστια ταλαιπωρία στις συναλλαγές κυρίως των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την ακίνητη περιουσία, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, μεσιτών και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που άνοιξε το Κτηματολόγιο και χρήζουν άμεσα εγγραφής σχετικές πράξεις, χρησικτησία, δυστοκίες δήμων, πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς, έλλειψη και ευρεία διασπορά τίτλων, αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες κλπ ).
Η ασφυκτική προθεσμία της 13ης Απριλίου 2024 , η μη χορήγηση ικανής ξεκάθαρης εμπρόθεσμης παράτασης, η απαξίωση τη Κέρκυρας σε σχέση με τι άλλες περιοχές της Ελλάδας, και η ανακοίνωση του κτηματολογίου -απάντηση στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ιωάννη Κοντό, μόνο προβλήματα και αναστάτωση φέρνει στους πολίτες.
Συντασσόμαστε πλήρως με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας κ Ιωάννη Κοντό , το δικηγορικό σύλλογο Κέρκυρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Περιφερειακό τμήμα Ν. Κέρκυρας ,το Οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδος -16ο Περιφερειακό τμήμα Ιονίων Νήσων , τους φορείς της Τ.Α και τις τοπικές κοινωνίες και ισχυροποιούμε και με τη δική μας φωνή τα αιτήματα τους.
Με δεδομένο δε το γεγονός πως η κτηματογράφηση που διενεργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας κυμαίνεται σε πολύ μικρά ποσοστά, μέχρι σήμερα, ζητά από τον αξιότιμο Υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης :
1) Ξεκάθαρη παράταση –με εμπρόθεσμο χαρακτήρα- της κτηματογράφησης της ΠΕ Κέρκυρας μέχρι 31-12-2024.
2) Να επισπευσθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων Μέσης και Όρους για τη διευκόλυνση των πολιτών στην αναζήτηση στοιχείων ζητούμενων για την κτηματογράφηση.
Η Πολιτεία ας φερθεί με σοβαρότητα και ας αντιμετωπίσει την Κέρκυρα και τους πολίτες της όπως αρμόζει κι όχι σαν “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”, δίνοντας της τη δυνατότητα να κτηματογραφηθεί όπως όλες οι άλλες περιοχές της χώρας. Διαφορετικά είναι μονόδρομος η κοινή αντίδραση όλων των φορέων ενάντια σε “τιμωριτικές” για την κοινωνία αποφάσεις.
Ακόμα και πέντε χρόνια παράταση να δοθεί !! θεωρήστε το σίγουρο οτι θα υπάρξουν κάποιοι που δεν θα προφτάσουν να τα δηλώσουν …. αυτοί είμαστε και δεν αλλάζουμε …