Με κατηγορηματικό «όχι» απαντούν οι τέσσερις Δήμαρχοι της Κέρκυρας και των Παξών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ενοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης και Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης της περιοχής.
Οι Δήμαρχοι αναφέρουν πως το υφιστάμενο σύστημα ύδρευσης της Κέρκυρας, που βασίζεται σε δεκάδες αυτοτελή υδραγωγεία, είναι ήδη εξαιρετικά προβληματικό, ενώ η λειψυδρία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το νησί, το οποίο έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Επισημαίνουν ότι το μοντέλο της ενιαίας ΔΕΥΑ, το οποίο είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν, οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση, μειωμένη παροχή υπηρεσιών και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους.
Όπως υπογραμμίζουν, οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου δεν λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της Κέρκυρας, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία ουσιαστική υποδομή, όπως το έργο των φραγμάτων που σχεδιάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει της τουριστικής περιόδου, όπου το νησί καλείται να καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων επισκεπτών.
Οι Δήμαρχοι ζητούν τη διατήρηση αυτοτελών ΔΕΥΑ ή υπηρεσιών ύδρευσης ανά Δήμο, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξουν άμεσες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Τονίζουν ότι δεν θα αναλάβουν την ευθύνη για την κατάρρευση της ύδρευσης, καλώντας την κυβέρνηση να επωμιστεί τις συνέπειες.
Ανακοίνωση Δημάρχων
Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
«Οι δήμοι της Κέρκυρας, όπως είναι γνωστό, έχουν επίσημα κηρυχτεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε, καθώς πολλές από τις γεωτρήσεις μας έχουν στερέψει, με άμεση απειλή σοβαρότατων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, χωρίς να έχουμε άλλη λύση στο πρόβλημα ύδρευσης του Νησιού μας.
Η εναλλακτική λύση που εδώ και τρεις 10ετίες μελετάται και συχνά εξαγγέλλεται από το αρμόδιο Υπουργείο, ως έργο εθνικής κλίμακας με κεντρική διαχείριση, είναι αυτό των Φραγμάτων και των συνοδών έργων (νέα δίκτυα, ταχυδιυλιστήρια, δεξαμενές, εργοστάσια αποσκλήρυνσης κλπ.) από τα οποία δεν έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ».
Αποτυχία της ενιαίας ΔΕΥΑ
«Ταυτόχρονα, το μοντέλο της μιας ΔΕΥΑ με τρεις Δήμους στην Κέρκυρα, το έχουμε ζήσει με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτών είναι:
- Η πλήρης οικονομική κατάρρευσή της, καθώς χάθηκε ο έλεγχος των παροχών νερού και επήλθε μεγάλη δυσκολία στην έκδοση και είσπραξη των λογαριασμών κατανάλωσης.
- Η άκρως προβληματική παροχή υπηρεσιών στους καταναλωτές λόγω της μεγάλης έκτασης και της αντικειμενικής αδυναμίας παρέμβασης σε πολλές από τις Δημοτικές μας Ενότητες.
- Η διαρκής συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και η γήρανση του προσωπικού, κυρίως στο τεχνικό τμήμα της Διαδημοτικής ΕΥΑ, αφού οι τακτικές προσλήψεις βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.
- Η αδυναμία της Επιχείρησης να καλύψει, μέσα στις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, τις απαιτήσεις ανανέωσης των πεπαλαιωμένων και διάτρητων δικτύων, από τα οποία χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού».
Η αναγκαιότητα αυτοτελών ΔΕΥΑ
«Η υπόθεση της ύδρευσης του νησιού μας με αυτά τα δεδομένα, που γίνεται τιτάνια προσπάθεια να ανατρέψουμε, παίρνει δραματική τροπή ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου.
Η Κέρκυρα, εκτός από τις 100.000 μόνιμους κατοίκους της, καλείται να καλύψει και τις ανάγκες σε νερό, τεσσάρων εκατομμυρίων επισκεπτών, όχι μέσω ενός ενιαίου συστήματος ύδρευσης με κεντρικές και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις, αλλά με πολλές δεκάδες αυτοτελή υδραγωγεία, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται από την εποχή των κοινοτήτων και των “καποδιστριακών” δήμων».
Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις
«Σε περίπτωση, που δεν υπάρξει αλλαγή στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και δεν καταστεί δυνατή η δημιουργία αυτοτελών ΔΕΥΑ, ή υπηρεσιών ύδρευσης ανά Δήμο, κατόπιν αποφάσεων των δημοτικών μας συμβουλίων, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς των νησιών μας.
Δεν θα αναλάβουμε την ευθύνη εφαρμογής της προδιαγεγραμμένης πλήρους κατάρρευσης και καταστροφής που θα επιφέρει απόλυτη αδυναμία παροχής των βασικών υπηρεσιών».