Η παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ γνωστοποίησε τις επερωτήσεις που έθεσε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο της Λευκάδας.
ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Περιφερειακός Καλαμιτσίου Λευκάδας
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Ό περιφερειακός δρόμος Καλαμιτσίου, είναι ένα έργο σπουδαίο και αναγκαίο για την Λευκάδα. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες κάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν κίνηση και καθυστερήσεις έχοντας να διασχίσουν τον στενό δρόμο του χωριού, με ακραία και λυπηρή επιβεβαίωση της σκληρής ανυπόφορης κατάστασης που επικρατεί, με το δυστυχές περιστατικό να έχει χαθεί και μια ανθρώπινη ζωή εξαιτίας της καθυστέρησης του ασθενοφόρου στον μποτιλιαρισμένο δρόμο του Καλαμιτσίου.
Η χρηματοδότηση της παράκαμψης εξασφαλίστηκε, στο τέλος του 2018 μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει υλοποιηθεί το έργο! Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και έστω και μια ανακουφιστική λύση δεν έχει βρεθεί, αφού και οι φωτεινοί σηματοδότες από όταν τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν.
Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από ένα δημοσίευμα ήταν στις 06/11/2023 είναι ότι κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση και για τις ιδιοκτησίες για το έργο της Παράκαμψης Καλαμιτσίου, τόσο για τις εντός, όσο και για τις εκτός οικισμού ιδιοκτησίες.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
εκδόθηκε το ΦΕΚ με την δημοσίευση της κήρυξης των απαλλοτριώσεων στο Καλαμίτσι;
Έχουν προχωρήσει οι καταβολές αποζημιώσεων στους δικαιούχους;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;
Κινδυνεύει με απένταξη από τη χρηματοδότηση αν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για το φετινό καλοκαίρι για μια πιο ομαλή διέλευση αυτοκινήτων στο Καλαμίτσι;
Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Η μόνιμη οδική σύνδεση της Λευκάδας με την ηπειρωτική χώρα είναι επιβεβλημένη, για τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών (μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών), την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με τη διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων και επίσης για τη μείωση του κόστους μεταφορών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του σημαντικού σε έκταση και σημασία για την εθνική οικονομία πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής.
Η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας θα αποτελέσει μια νέα σύγχρονη πύλη από και προς το νησί του Ιονίου, το οποίο το καλοκαίρι υποφέρει από κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η νέα αυτή υποδομή, θα αντικαταστήσει την πλωτή γέφυρα, που για δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες πρόσβασης.
Το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας, είναι μια διεκδίκηση σχεδόν 35 ετών. Το 2013 είχε βγει στον αέρα ένας διαγωνισμός παραχώρησης ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως είχε ακυρωθεί τρία χρόνια αργότερα.
Είναι προφανές, πως η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά, για την υλοποίηση του έργου. Άρα, δόκιμο θα ήταν να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, το ενδεχόμενο μετά την παρέλευση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος «ωρίμανσης του σχεδιασμού» του έργου, να φθάσουμε στο αποτέλεσμα μη υλοποίησής του, διότι στο μεταξύ, θα έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα και θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια αναμονής.
Για το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης, είναι γνωστό, πως δεν έχει γίνει ακόμη μελέτη προκαταρτικού υπολογισμού του κόστους κατασκευής, γνωρίζουμε όμως θα είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων. Από ποιες πήγες χρηματοδότησης, εκτός του Π.Δ.Ε., μπορούν να αντληθούν τα κονδύλια για να μη δεσμευθούν όλοι οι πόροι του Π.Δ.Ε. που δύναται να δοθούν στη Λευκάδα;
Αν επίσης σκεφτούμε, πως δεν υπάρχει καν ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, που να αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης κινδυνεύει να γίνει μια πανάκριβη «τρύπα στο νερό».
Είναι περίπου δεδομένο, ότι η ζεύξη από μόνη της, δεν θα επιλύσει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα σε ότι αφορά την πρόσβαση από και προς τη Λευκάδα, αν δεν συνδυαστεί με έργα υποδομών στο εσωτερικό του νησιού. Η ολοκλήρωση του περιφερειακού της πόλης – είτε ως έχει, είτε με νέα χάραξη που θα λαμβάνει υπόψη της, τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια – είναι για παράδειγμα προαπαιτούμενο.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Τι ενημέρωση έχετε για την ολοκλήρωση του έργου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Έχουμε ξαναδεί το 2013 να δημοπρατείται, να δεσμεύεται η χρηματοδότηση, και στο τέλος να απεντάσσεται το έργο και τελικά να μένει στα χαρτιά. Ποια η στάση της περιφερειακής αρχής; Θα πιέσει για την άμεση υλοποίηση του έργου;
Υπάρχουν συνοδά έργα υποδομών που χρειάζεται να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια, σε τι στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της ΠΙΝ;
Πηγή Χρηματοδότησης “Π.Δ.Ε. ΣΕΙΣΜΟΣ” ΠΕ Λευκάδας
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Η Λευκάδα είναι ένα νησί που έχει πληγεί πολλές φορές από τον εγκέλαδο. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που συγκλόνισε το νησί της Λευκάδας ήταν στις 17-11-2015. Η ζημιές ήταν μεγάλες και δόθηκαν χρηματοδοτήσεις από το Π.Δ.Ε. για επείγουσες αποκαταστάσεις οδών, σχολικών κτηρίων, δημοσίων κτηρίων, λιμενικών έργων, ναών, κλπ που προκλήθηκαν από το σεισμό.
Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, η απορρόφηση είναι ελάχιστη. Απομένουν ακόμη ενταγμένα είκοσι τέσσερα (24) έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.598.000€.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Κινδυνεύουν να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις;
Τι προτίθεστε να πράξετε για την υλοποίηση των εν λόγω έργων και την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων από το Π.Δ.Ε. Σεισμός στην ΠΕ Λευκάδας;
Τουριστικό/Αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Νικόλαου Βολιμών Ζακύνθου
Ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ζάκυνθο που έρχεται από το παρελθόν είναι αυτό του λιμανιού Αγ. Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θαλάσσια πύλη εισόδου του νησιού.
Πρόκειται για ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς με την αποπεράτωσή του θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ζακύνθου, μέσω του εκσυγχρονισμού των υποδομών του νησιού και ιδιαιτέρως της βελτίωσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης, αλλά και στην ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Πρόκειται για ένα έργο σε χρόνια αναμονή που πλέον δημιουργεί ως και αμφισβητήσεις για την αίσια ολοκλήρωσή του. Η μελέτη του ανατέθηκε αρχικά το 2005 και βρισκόταν σε τελματωμένη κατάσταση επί 10 και πλέον χρόνια εωσότου καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί, στις αρχές του 2019 εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου με το ποσόν των 8.800.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΙΝ, και το 2021 παρουσιάστηκε ως έτοιμο για δημοπράτηση.
Στην πορεία όμως προέκυψαν διάφορα ζητήματα με τον καθορισμό χερσαίας ζώνης και ζώνης λιμένος που έως σήμερα εμποδίζουν την έναρξη αυτού του τόσο σημαντικού έργου.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Έχουν αντιμετωπιστεί οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την έναρξη της υλοποίησης του έργου;
Που οφείλεται η επιπλέον καθυστέρηση;
Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η από το 2019 εξασφαλισμένη χρηματοδότηση;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του;
Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε την λειτουργία του?