Τέσσερις επερωτήσεις της παράταξης της Μαρίας Δρυ για το προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.
Αναλυτικά:
Σε λίγο και χωρίς κτηνοτροφία το νησί της Ζακύνθου
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Από το 2017 τα Δημοτικά σφαγεία στη Ζάκυνθο παραμένουν κλειστά λόγω μη συμμόρφωσης των προβλεπόμενων από τον νόμο κανόνων που έπρεπε να υπάρχουν! Κανόνες που έθεσε το ίδιο το κράτος αλλά δεν φρόντισε να προσαρμόσει τις Δημόσιες Δομές! Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τη λειτουργία των σφαγείων, ορθώς τέθηκαν και πρέπει να τηρούνται, όμως κανένας «υπεύθυνος» δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστούν τα σφαγεία της Ζακύνθου!
Το ζήτημα όμως που αφορά στα σφαγεία που λειτουργούν στις νησιωτικές περιοχές είναι πολύ πιο σημαντικό. Αφορά στην ίδια τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Η Ζάκυνθος δυστυχώς βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το στάδιο! Δεν έχει σφαγεία και πλέον είναι υπό εξαφάνιση τα επαγγέλματα του κτηνοτρόφου και τον συνοικιακών κρεοπωλών. Είναι απαράδεκτο ένα τουριστικό νησί «θαύμα» να υπόκειται σε αυτήν την ταλαιπωρία και σε αυτήν την απαξίωση!
Το 2017 είχαμε 13.499 αιγοπρόβατα , σήμερα έχουμε 10.482!
Το 2017 είχαμε 1.426 βοοειδή, σήμερα έχουμε 1.109!
Το 2017 είχαμε 262 στάβλους με αιγοπρόβατα, σήμερα έχουμε 213!
Το 2017 είχαμε 568 στάβλους με βοοειδή, σήμερα έχουμε 523!
Ένα σοβαρό πρόβλημα λοιπόν, που αφορά σε έναν κομβικό τομέα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και για το οποίο πρέπει να ληφθούν άμεσα υλοποιήσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις που θα βοηθήσουν τα νησιά μας και τους συμπολίτες μας που τώρα μας έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε!
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Έχετε την πολιτική βούληση να ενισχύσετε και τον πρωτογενή τομέα στη Ζάκυνθο;
Τι μέτρα θα πάρετε προκειμένου να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν εκσυγχρονισμένα δημόσια σφαγεία στο νησί;
Θα απετάξετε το «μπαλάκι της αρμοδιότητας» ή θα συνεργαστείτε με τον Δήμο Ζακύνθου, ώστε να λυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα;
Καθαρά νερά: όνειρο θερινής νυκτός;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε πολύπλευρη ρύπανση των υδάτων στο νησί μας πράγμα που αποτελεί εγκληματική ενέργεια για τη δημόσια υγεία και πλήττει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια της Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2024 παρατηρήθηκαν σοβαρά φαινόμενα ρύπανσης στο νησί μας όπως:
1.Στο νερό που η ΔΕΥΑΖ παραχωρεί στους κατοίκους της πόλης του νησιού παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο, τον Ιανουάριο του 2024, από αδιασαφείνιστες μέχρις στιγμής αιτίες.
2.το ίδιο νερό σύμφωνα με αποτελέσματα πιστοποιημένων εργαστηρίων δεν συμμορφούται με τα νομοθετικά όρια, καθόσον υπερβαίνουν το ανώτατο όριο χημικές παράμετροι όπως Νατρίου, Χλωριούχων και Αγωγιμότητας. Η αιτία της παραπάνω ρύπανσης οφείλεται στην υφαλμύρωση, λόγω υπεράντλησης, γεωτρήσεων κυρίως στην περιοχή του Κεριού.
3.Ρύπανση στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, από λυματολάσπη που διέρρευσε εκεί από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων που επηρέασε και τις ακτές του Αργασίου.
4.Πρόσφατα 26 Σεπτέμβρη 2024 τοπικά δημοσιεύματα εμφάνισαν αποκαλυπτικά στοιχεία από διαπιστευμένο εργαστήριο ελέγχου, που δείχνουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο στο νερό της πόλης, σε δείγμα που ελήφθη από την οδό Κ. Λομβάρδου.
5.Ρύπανση από βοθρολύματα παρατηρήθηκε, όπως επίσημα έγινε γνωστό, σε χειμάρρους στις περιοχές Καλαμάκι, Άγιος Σώστης και Αλυκανάς.
6.Τέλος, αγωνιούμε για επικείμενη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Ζακύνθου, εφόσον ακούστηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θάβονται σύμμεικτα σκουπίδια στο Λίβα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις της ενδιάμεσης λύσης επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λίβα, λειτουργούν χωρίς την τήρηση των κανόνων της ΑΕΠΟ, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον ως ΧΥΤΑ και όχι ως ΧΥΤΥ όπως προβλεπόταν.
Όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα οφείλονται σε ελλείψεις βασικών υποδομών στη Ζάκυνθο που αφορούν :
Α. Την ανάγκη αντικατάστασης του σαθρού δικτύου ύδρευσης.
Β. Την παντελή, για δεκαετίες, απουσία έργων που μπορούν να διασφαλίσουν ποιοτικό, κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό, όπως ορίζει η Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους κατοίκους της Ζακύνθου. Έργα όπως φράγματα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και λιμνοδεξαμενές για αποθήκευση βρόχινου νερού.
Γ. Την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, στα μεγάλα τουριστικά κέντρα του νησιού, καθότι ο υπάρχων βιολογικός δεν επαρκεί, είναι πολύ παλιός και δεν έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τα 3,5 εκ. € για την αναβάθμισή του δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα επεξεργασίας λυμάτων στη Ζάκυνθο. Επιπλέον ο υπάρχων βιολογικός είναι υποστελεχωμένος και στερείται Χημικού Μηχανικού.
Δ. Την επίσπευση της κατασκευής σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λίβα, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών, ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Ζακύνθου.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Έχει τη βούληση να συμβάλλει στην αγαστή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας για την λύση των παραπάνω προβλημάτων; Έχουμε ακούσει μέσα στο Περιφεραικό Συμβούλιο να μιλούν για διακριτούς ρόλους μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας όπως άλλωστε διαπιστώνουμε επίσης αδράνεια στον Προγραμματισμό της Περιφέρειας και στην συνεργασία με το Δήμο.
Έχει η Περιφέρεια σχεδιασμούς για την κατασκευή μικρών φραγμάτων στη Ζάκυνθο; Συνεργάζεται με το Δήμο Ζακύνθου γι’ αυτά;
Μπορεί να μας ενημερώσει ο κ. Ιωάννου αν έχουν προχωρήσει μελέτες έργων για ύδρευση και αποχέτευση το κόστος των οποίων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2021-2027; Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει το θέμα της λιμνοδεξαμενής στο Φιολίτη Ζακύνθου όπως έχει αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Κουρής;
Έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αυτοψίες και ελέγχους στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη γενικώς και όχι μόνο εκεί που είναι η σύνδεση με τον βιολογικό;
Έγιναν έλεγχοι στο νερό της πόλης της Ζακύνθου από το Υγειονομικό ή το τμήμα Περιβάλλοντος μετά το δημοσίευμα του Ερμή για μόλυνση του νερού;
Εμπλέκεται και με ποιο ακριβώς τρόπο η περιφέρεια στον έλεγχο των -υφιστάμενων- βιολογικών των ξενοδοχείων;
Τι ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια προς την κυβέρνηση για την στελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Υγειονομικού Ελέγχου;
Αθλητικό κέντρο Φιολιτίου: 30 χρόνια μετά και γήπεδο δε βλέπουμε… ούτε με τα κιάλια!
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Η Ζάκυνθος, εκτός από τις περιοχές που είναι τουριστικές και εκτός από την πόλη (την χώρα), έχει και τις περιαστικές περιοχές, μια εκ των οποίων είναι και η «Ρίζα». Τα χωριά που είναι σε αυτήν την περιοχή, έχουν να δουν έργο ζωτικής σημασίας για τη νεολαία…ούτε και εμείς ξέρουμε από πότε! Στα χωριά Φιολίτη και Λαγκαδάκια υπάρχει ένας ενιαίος χώρος 10 στρεμμάτων που αγοράστηκε την δεκαετία του 90 ‘από 3 Κοινότητες για την κατασκευή αθλητικού Κέντρου και που πάντα αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν έρχεται η στιγμή να υλοποιηθεί.
Αρχές του 2019 πάρθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» για τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση.
Υπάρχει ομάδα ποδοσφαίρου που παίζει Β Εθνική (ΔΟΞΑ ΠΗΑΓΑΔΑΚΙΩΝ) και ομάδα ποδοσφαίρου που παίζει στην Γ Εθνική (ΑΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ).
Οι προδιαγραφές των ήδη υπαρχόντων γηπέδων δεν είναι οι κατάλληλες τόσο αναφορικά με τα αποδυτήρια όσο και με τα μέτρα ασφαλείας των γηπέδων.
Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα κάτωθι:
Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης εδάφους.
Μελέτη στον Δήμο Ζακύνθου που περιέχει γήπεδο ποδοσφαίρου Εθνικών διαστάσεων, γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο βόλεϊ.
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου του 2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΔΩΡ1–ΤΒΓ) για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 2019 συμμετοχής του Δήμου Ζακύνθου στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II για την κατασκευή αυτής της αθλητικής εγκατάστασης, με προτεραιότητα χρηματοδότησης το γήπεδο ποδοσφαίρου (ΑΔΑ: 7ΖΓΣΩΡ1-ΔΣΗ)
Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε όλο και περισσότερο θεατές της βίας και της επιθετικότητας που διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο να εντείνεται. Μιλάμε και αναφερόμαστε στη βία, ναι… αυτή που σκοτώνει ή σακατεύει και αυτή που καταστρέφει τις ζωές όσων εμπλέκονται στον φαύλο κύκλο της. Ένας τρόπος να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της, είναι η υλοποίηση δημιουργικών παρεμβάσεων και υποδομών από πλευράς πολιτείας έτσι ώστε να βρίσκουν διέξοδο οι νέοι!
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
1.Έχετε την πολιτική βούληση να βοηθήσετε το νησί της Ζακύνθου, ώστε να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση και να αποκτήσει ένα αθλητικό κέντρο αντίστοιχο των αναγκών του νησιού;
2.Αν ναι, με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
Λίβας: ακόμη ένα από τα θύματα του ΦΟΔΣΑ!
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2020, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αποτελεσματικότητα στην επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετώπιζαν τα νησιά μας. Κατά τη αιτιολόγηση της Κυβέρνησης για την ίδρυση περιφερειακού φορέα ο ΠΕΣΔΑ είναι Περιφερειακής εμβέλειας και σχεδιασμού και αυτός πρέπει να παρακολουθείται και να υλοποιείται από ένα ενιαίο όργανο. Υποτίθεται δηλαδή πως με τη δημιουργούμενη νέα δομή, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα συντελούνταν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις!
Όραμα του Φορέα είναι η υιοθέτηση βασικών αρχών αειφορίας και του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η εφαρμογή ενός κύκλου διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή, στην κομποστοποίηση, στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. Στόχος του ΦΟΔΣΑ σε όχι μακρινό χώρο να πάψει η ανεπεξέργαστη ταφή των απορριμμάτων. 4 χρόνια μετά φαίνεται να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του Φορέα στο έπακρο!
Ωραία λόγια , μεγαλεπίβολοι στόχοι και βαρύγδουπα «οράματα» όμως η ζοφερή πραγματικότητα στα νησιά μας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το αντίθετο! «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλίως»!
4 χρόνια πέρασαν και τα % ανακύκλωσης και στοχοθεσίας του ΠΕΣΔΑ για μείωση του όγκου ταφής έμειναν στις καλένδες. Ωστόσο τα προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων παρέμειναν παρά τις αρχικές υποσχέσεις.
Το φετινό καλοκαίρι…δεν διαφοροποιήθηκε και πολύ από τα προηγούμενα! Υπήρχαν και πάλι σκουπίδια στους δρόμους, οσμές και η ανακύκλωση δεν λειτουργούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί της Ζακύνθου. Είναι αξιοσημείωτη η παρέμβαση της ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), όπου τονίζει τη μεγάλη ελλειμματικότητα στην καθαρότητα των ανακτώμενων πλαστικών και χαρτιού, γεγονός που δυσκολεύει πολύ την ύπαρξη αγοραστών με αποτέλεσμα τελικά να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ για ταφή, ή ακόμη χειρότερα στην ανεξέλεγκτη καύση στις αποθήκες ανακυκλώσιμων υλικών όπως βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Η μελέτη που είχε γίνει για την χρήση του Λίβα προέβλεπε την ύπαρξη έξι πράσινων σημείων στο νησί, δηλαδή, τα απορρίμματα να πηγαίνουν χωριστά και να συγκεντρώνονται μόνο τα οργανικά λύματα στον Λίβα τα οποία θα δέχονταν επεξεργασία, εφόσον λειτουργούσε η κομποστοποίηση, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μικρό υπόλειμμα διαθέσιμο προς ταφή στο ΧΥΤΥ. Η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΥ ήταν 10 χρόνια και πρόσφατα διαβάσαμε δημοσιεύματα ότι το ΧΥΤΥ γέμισε (βέβαια, αφού θάβεται σχεδόν το 97% των σύμμεικτων απορριμμάτων ανεπεξέργαστα και τα δεματοποιημένα απορρίμματα της ¨αμαρτωλής» ενδιάμεσης διαχείρισης) και προχωράει η κατασκευή νέου κυττάρου για το μεσοδιάστημα, σε νέο χώρο, με νέες μελέτες, νέες χρηματοδοτήσεις! Για πόσο θα αντέξει και το νέο κύτταρο με τη διαχείριση που κάνουμε; Μετά τι; Θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε ΧΥΤΥ για να θάβουμε τα απορρίμματα; Ξέρετε η Ζάκυνθος είναι νησί και η γη πολύ περιορισμένη!
Κάτω από το Λίβα ανάμεσα σε ασβεστολιθικά πετρώματα έχουμε τον υδροφόρο του νησιού μας. Είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσουμε να μην διαχειριζόμαστε σωστά τα στερεά απόβλητα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς εκεί θα πηγαίνουν όλα τα στραγγίδια.
Δεν σημαίνει ότι το νησί είναι «καθαρό», αν είναι οι κάδοι καθαροί. Τα απορρίμματα τα μαζεύουμε, αλλά πώς τα διαχειριζόμαστε και πού τα εναποθέτουμε;;;;
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
1.Πώς αποτιμάτε τη λειτουργία και αποδοτικότητα του Φορέα ως προς την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας; Πως θα δράσετε ώστε ο Φορέας να γίνει επιτέλους αποτελεσματικός και αποδοτικός για το νησί μας;
2.Σε ποια φάση βρίσκεται το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων στο Λίβα; Από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα υλοποιηθεί η κατασκευή του εργοστασίου; Μπορεί αυτή η παρωχημένης τεχνολογίας ΜΕΑ να προσαρμοστεί στις οδηγίες του ΕΣΔΑ 2020-2030 για την κυκλική οικονομία; Μήπως κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε μια μονάδα που η διαχείρισή της θα επιφέρει επιπλέον κόστη, όπως τέλος ταφής, τέλος ταφής ανακυκλώσιμων υλικών κλπ
3.Πόσο κοστίζει η διαχείριση απορριμμάτων της Ζακύνθου; Πρόσφατα έχουμε το παράδειγμα της Κέρκυρας όπου είδαμε την διαχρονική λάθος διαχείριση απορριμμάτων από μέρους των αυτοδιοιηκητικών αρχών να την πληρώνουν οι πολίτες με υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών.
4.Έχει γίνει παραλαβή του ΧΥΤΥ και του Βιολογικού; Αν ναι, από ποιον; Και ποιος έχει τη διαχείρισή τους σήμερα; Πως γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ;
5.Αληθεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος απορριμμάτων από το ΚΔΑΥ Ζακύνθου μεταφέρεται προς ταφή στο Λίβα; Ποιο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης στη Ζάκυνθο;
6.Τι θα κάνετε τους χιλιάδες τόνους CLO (Compost Like Output) μετά από την «κομποστοποίηση» των οργανικών που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στο χώρο των εγκαταστάσεων του Λίβα;