Τέσσερις επερωτήσεις θα πραγματοποιήσει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο η παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ.
Αναλυτικά:
Μεταφορές μαθητών: όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Κανένας μαθητής και κανένας γονιός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο. Η εξασφάλιση της καθημερινής πρόσβασης για όλους πρέπει να είναι αυτονόητη στα νησιά μας. Το πρόβλημα των σχολικών μεταφορών είναι κάτι που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο γονείς και μαθητές. Το σχολικό έτος 2023-2024 έκλεισε με άγονα δρομολόγια!
Αυτό σημαίνει ή ότι οι μαθητές έχαναν μαθήματα ή ότι οι γονείς επωμίζονταν τη μεταφορά των παιδιών τους προς και από το σχολείο με όσα αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την εργασία τους, το κόστος και τις αποζημιώσεις που αργούν 3 και 4 μήνες.
Οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους να εξοικονομήσει πόρους και να συγχωνεύσει πολλές σχολικές μονάδες αναθέτοντας στις Περιφέρειες τις σχολικές μεταφορές και διαθέτοντας περιορισμένους πόρους, δημιουργούν διαχρονικά προβλήματα.
Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετικό σχεδιασμό στις αλλαγές της κάθε κυβέρνησης. Στα νησιά, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και δυνατότητες με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Κύριο μέλημά της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ» είναι να δρομολογηθεί τριετής διαγωνισμός για τις μεταφορές με στόχο εξασφαλισμένα τα περισσότερα από τα δρομολόγια, κάτι για το οποίο είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις στην συνάντηση που είχαμε με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, ότι έιχαν δρομολογήθεί οι διαδικασίες για τον τριετή διαγωνισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι να εγγραφούν και οι μεταφορείς στο δυναμικό σύστημα αγορών (Δ.Σ.Α.).
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον τριετή διαγωνισμό από ένα δελτίο τύπου του Κου Ζήκου στις 10/07/2024… «Την επικαιροποίηση των στοιχείων των μεταφορέων μαθητών και την δήλωση στοιχείων νέων μεταφορέων ως τις 14 Ιουλίου ζητά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διεξαγωγή της διακήρυξης για τις μεταφορές των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας τη νέα σχολική χρονιά. Μετά την πάροδο λίγων ημερών είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή και της σχετικής διακήρυξης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι οποίες σημειωτέον για πρώτη φορά θα αφορούν συμβάσεις όχι ετήσιες αλλά για δύο και πλέον χρόνια….»
Σε 1,5 μήνα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά! Θα είναι όλα έτοιμα; Ή θα ψαχνόμαστε έχοντας τους μαθητές στο δρόμο;
Η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση μεταφορέων με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς το κέρδος από την μεταφορά τουριστών είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα τα δρομολόγια των μαθητών να μένουν άγονα. Ως Περιφέρεια οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το πρόβλημα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά τον τριετή διαγωνισμό.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Γιατί έπρεπε να φτάσει Ιούλιος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον τριετή διαγωνισμό ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για την άνοιξη;
2.Ποιο το χρονοδιάγραμμα της Περιφερειακής αρχής για να ξεκινήσει ομαλά με όλα τα δρομολόγια η σχολική χρονιά;
3.Προτίθεστε σαν Περιφερειακή αρχή να ελέγχετε την ποιότητα και καταλληλόλητα των δρομολογίων για να αποφεύγονται φαινόμενα σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε πέρσι (μαθητής ΑΜΕΑ χωρίς μεταφορά 54 ημέρες, δρομολόγια χωρίς συνοδούς κλπ);
4.Την αύξηση του κόστους των μαθητικών δελτίων αρχικά, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου, το επωμίζετο η Περιφέρεια κάτι που τελικώς ανετράπη μετά από παρέμβαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Πότε προβλέπεται να έρθει το κονδύλι από το κεντρικό κράτος. Πριν ή μετά τη λήξη του σχολικού έτους 2024-2025;
Ναυάγιο Ζακύνθου: σώζεται;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Στις 29/06/2024 Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή Ιωάννη Χατζηγεωργίου παρουσίασε τα αποτελέσματα της Μελέτης του ΕΜΠ για τη διάσωση στου Ναυαγίου της Ζακύνθου με ορίζοντα διάσωσης 20 έτη. Η μελέτη έχει διττό́ στόχο:
1. τη διάσωση και αντιδιαβρωτική́ προστασία και
2.την ασφαλή́ επισκεψιμότητα των επισκεπτών.
Οι βασικές κατευθύνσεις της μελέτης περιλαμβάνουν την συντήρηση, ανάδειξη και προστασία του πλοίου, την αναπλήρωση της ακτής, ώστε να μην καταπονείται από τον κυματισμό το πλοίο, την δημιουργία ζώνης ασφαλούς πρόσβασης και την δημιουργία παρατηρητηρίων στα πρανή των βράχων γύρω από τον ακτή.
Η πρόταση του Ε.Μ.Π. στους κύριους άξονές της έχει ως εξής:
• Ισχυρή αντιδιαβρωτική προστασία του Ναυαγίου.
• Μείωση της μηχανικής καταπόνησης του Ναυαγίου λόγω της κυματικής αναρρίχησης με την ηπιότερη δυνατή μέθοδο παρέμβασης, αυτή της τεχνητής αναπλήρωσης ακτής (artificial nourishment), με κατάλληλο ίζημα και ταυτόχρονη υιοθέτηση προγράμματος παρακολούθησης.
• Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα του Ναυαγίου διά θαλάσσης, αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τα διεθνώς παραδεκτά επίπεδα ασφαλείας με προσεκτικά μελετημένη επιλογή της ελάχιστης επιτρεπόμενης απόστασης από τις απόκρημνες ακτές και της διαδρομής προσέλευσης και αποχώρησης από το σημείο και με την αυστηρή εφαρμογή των σχετικών μέτρων ασφαλείας για τους επιβάτες.
• Όσον αφορά στη θέαση, από το «φρύδι» των γκρεμών, του Ναυαγίου πρέπει να αντιμετωπισθεί ως αυτοτελές θέμα.
• Άμεσα μέτρα προστασίας στα κρίσιμα σημεία θέασης, τα οποία επισημαίνει η γεωτεχνική έρευνα.
Η παράταξη «ΜΕΝΟΥΜΕ Ιόνιο» προτείνει:
Να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες η ΠΙΝ για την άμεση αποκατάσταση του Ναυαγίου.
Η υλοποίηση να γίνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Να γίνει χωριστός διαγωνισμός μελέτη – κατασκευή για την παραλία που θα αφορά στην επισκευή και συντήρηση του σκάφους και χωριστός διαγωνισμός μελέτη – κατασκευή που αφορά στη χερσαία περιοχή, διότι έτσι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες στη χερσαία περιοχή.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Γιατί έως τώρα δεν έχετε εκδηλώσει το απαραίτητο ενδιαφέρον για το τοπόσημο «Ναυάγιο» του Ιονίου και της Ελλάδος;
2.Τι θα πράξετε για την αποκατάσταση του Ναυαγίου, μετά την παρουσίαση της μελέτης;
3.Έχετε ορίσει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του Ναυαγίου;
4.Ποια είναι η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής για το δρόμο διαφυγής του Ναυαγίου;
Βιολογικός Λευκάδας: καν’ το όπως η Ζάκυνθος!
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Εδώ και πολλά χρόνια συντελείται ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Διαύλου – Ανατολικό Παραλιακό Μέτωπο της Λευκάδας, με σημαντική μόλυνση του θαλάσσιου χώρου σε Καρυώτες, Λυγιά και Νικιάνα, κυρίως λόγω του τρόπου λειτουργίας του απαρχαιωμένου βιολογικού καθαρισμού και της απαγωγής του επεξεργασμένου «προϊόντος» στον δίαυλο.
Η υποχρηματοδότηση της λειτουργίας του, η μικρότερη δυναμικότητα από την τελική ποσότητα που δέχεται ο βιολογικός, η έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της λειτουργικότητάς και της αποτελεσματικότητάς του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
Το έργο που οδηγήθηκε σε απένταξη, αξίας 11.500.000€, περιελάμβανε αρκετές παρεμβάσεις που πλέον είναι παραπάνω από αναγκαίες, όπως αποχετευτικά δίκτυα σε χωριά-οικισμούς, την βελτίωση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού και τον αγωγό για την απαγωγή του «προϊόντος» στην ανοιχτή θάλασσα, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση στην ανατολική πλευρά του νησιού, που σήμερα το καθιστά μια ωρολογιακή υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα.
Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βρεθεί άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιηθεί το έργο, με όρους και προδιαγραφές αντίστοιχες με τις δυνατότητες που μας δίδει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, ώστε να παράγεται ένα αποτέλεσμα (προϊόν), με τους λιγότερους δυνατούς χημικούς και βιολογικούς ρύπους, το οποίο και θα διατίθεται με ασφάλεια σε κατάλληλη θέση στην ανοιχτή θάλασσα, προς όφελος της υγείας των κατοίκων και του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι επικουρικός, συμβουλευτικός αλλά και προληπτικός, δηλαδή προλαμβάνει ώστε προβλήματα που έχουν ήδη ταλαιπωρήσει ένα νησί μας να μην επαναληφθούν αντίστοιχα και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας, έχοντας το “know how” από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος να μην επαναλαμβάνονται.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης Πώς θα συνδράμει η Περιφερειακή Αρχή ώστε:
να αποφευχθούν φαινόμενα “σαν της Ζακύνθου” και στη Λευκάδα;
να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα το έργο;
να υλοποιηθούν στο μεσοδιάστημα έργα σύνδεσης των δικτύων αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς που πρόκειται να συνδεθούν με το νέο βιολογικό καθαρισμό, με σύγχρονες σωληνώσεις;
Καραβόμυλος – Αγία Ευφημία:
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Το οδικό έργο Καραβόμυλος – Αγ. Ευφημία Κεφαλονιάς εντάχθηκε το 2017 και επί 7 ολόκληρα χρόνια έμεινε στα λόγια με δελτία τύπου βαρύγδουπων ανακοινώσεων γεμίζοντας υποσχέσεις τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς και στα χαρτιά στα γραφεία των Περιφερειακών Αρχών με αποκορύφωση την απένταξή του το 2024! Ένα έργο πνοής αλλά και ασφαλείας για τους κατοίκους και του επισκέπτες του νησιού μας, πήρε το δρόμο του για τα «αζήτητα»…
Το έργο περιελάμβανε εργασίες που αφορούσαν την οδική ασφάλεια του δρόμου καρμανιόλα έχοντας προβλεφθεί η βελτίωση–διαπλάτυνση της επαρχιακής οδού Καραβόμυλου – Αγίας Ευφημίας και η σύγχρονη κατασκευή πεζόδρομου–ποδηλατοδρόμου. Για το έργο λοιπόν είχαν δεσμευθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) της ΠΙΝ 7.200.000€ για την υλοποίησή του.
Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι έχει στοιχίσει τουλάχιστον πέντε ανθρώπινες ζωές και μέχρι τώρα έχει μείνει στις καλένδες.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Για πόσο ακόμη θα μένει ένα έργο για την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών στις καλένδες;
2.Ποιο το χρονοδιάγραμμα επανένταξης του έργου και ποιος ο ορίζοντας υλοποίησης του;