Σε μετωπική για την υπόθεση των προβλημάτων ύδρευσης αλλά και της λειψυδρίας, μετατράπηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας την Πέμπτη. Μρτά από ερώτηση της Μυρσίνης Χαραλάμπους από τη ΛΑΣΥ, ο Στ. Πουλημένος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, με τη Μερόπη Υδραίου να υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο υπάρχει μόνο μία ήπιας μορφής λειψυδρία και φταίνε άλλα πράγματα για τα προβλήματα στην υδροδότηση.
Ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος απάντησε στην προκάτοχό του για την κακή κατάσταση που παρέλαβε τόσο με τα υπέρογκα χρέη όσο και με το ότι δεν έχουν γίνει καθόλου έργα στο δίκτυο ούτε είχαν προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις ή μελέτες, με το διάλογο των δύο να είναι ιδιαίτερα εντονος.
Ο κ. Πουλημένος, εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου και τους επιχειρηματίες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, προτροπή που έρχεται μετά τη σφοδρής επιθετικότητας επιστολή που έλαβε από τους πέντε τουριστικούς φορείς του νησιού.
Τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα έχει και υποχρεώσεις: “Οι άδειες για τα τουριστικά καταλύματα και τις πισίνες δυστυχώς δεν περνούν από το δήμο. Είναι μία υπόθεση που τη χειρίζονται σε άλλο επίπεδο άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, η επισήμανσή είναι σωστή: όταν προστίθεται μια ξενοδοχειακή μονάδα και χρειάζεται 500 κυβικά νερό την ημέρα, πρέπει να ξέρει από πού θα τα λάβει”.
Χαραλάμπους: Χρόνια εγκατάλειψη από τη μεριά του κράτους
Ενώ δίνονται άδειες για τουριστικά καταλύματα και πισίνες, ταυτόχρονα δεν παίρνεται κανένα μέτρο για το πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, υπογράμμισε στην ερώτησή της η Μυρσίνη Χαραλάμπους, επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης των βασικών υποδομών: “Εμείς δεν λέμε ότι ξαφνικά δημιουργήθηκαν φέτος, αλλά αφορούν τη χρόνια εγκατάλειψη από τη μεριά του κράτους”.
Τόνισε ότι έχουμε αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές νερού: “Με βάση την ενημέρωση της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΚ, οι γεωτρήσεις στερεύουν. Έχουμε μεταμεσονύκτιες διακοπές νερού στην πόλη της Κέρκυρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Η δημοτική αρχή επιστρατεύει τη γνωστή και εύκολη λύση για μας της κλιματικής αλλαγής, προκρίνοντας ως αιτία των ελλείψεων την επαρκή υδροδότηση, τη μη επαρκή υδροδότηση, τη μείωση των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Θεωρούμε ότι οι βασικές πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στο απαρχαιωμένο και ανεπαρκές δίκτυο με αμίαντο σωλήνες, στις συνεχείς διαρροές και βλάβες.
Να έρθουν εδώ συνεργεία, εφόσον δεν φτάνουν τα δικά μας, να ζητήσουμε αντίστοιχη τέτοια στήριξη. Να απαιτήσουμε την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού εργατικού δυναμικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τη Διαύγεια”.
Ερωτήσεις
Η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΣΥ προχώρησε και σε σειρά ερωτήσεων:
Τι μέτρα θα πάρει η δημοτική αρχή για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε να διεκδικηθεί άμεσα από το κράτος έκτακτη χρηματοδότηση;
Γιατί το υποέργο του νερού 29,1 εκατομμυρίων ευρώ ενω έχει ήδη δημοπρατηθεί, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση για να ξεκινήσει;
Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος ώστε οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρήσουν σε αυτόνομη λύση υδροδότησης και να μην υπερφορτώνεται το δίκτυο;
Ποια είναι η επίσημη ενημέρωση τελικά που έχει για το μέλλον του έργου των φραγμάτων και της μεταφοράς του νερού από τις απέναντι ακτές;
Πουλημένος: Υπερανάπτυξη χωρίς νέες υποδομές
“Η τουριστική ανάπτυξη έχει τη συμβολή της”, ανέφερε ο Στ. Πουλημένος ο οποίος είπε ότι το φαινόμενο το έζησε στην περίπτωση του Αη Γιώργη, όταν έφυγε από το Δημαρχείο το 2006. “Το υδραγωγείο της περιοχής ήταν αυτό που είδα σήμερα, που βλέπω τώρα αυτή την εποχή, το ίδιο και απαράλλαχτο. Οι γεωτρήσεις, το δίκτυο διανομής, η δεξαμενή που φτιάξαμε στην περιοχή του Δήμου Αχιλλείου για να ερωτηθούν όλα τα ίδια. Εκείνο που άλλαξε είναι η τεράστια αύξηση της κατανάλωσης στην τουριστική ζώνη με τη δημιουργία πάρα πολλών επιχειρήσεων, πολλών νέων επιχειρήσεων εστίασης, αναψυχής, κατοικίας, διακοπών κλπ. Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές. Πολλαπλασιάστηκε η κατανάλωση. Το δίκτυο διατηρήθηκε με τα όποια προβλήματα του από τότε έως σήμερα, χωρίς καμία μεταβολή”.
Προσέθεσε ότι στον Άη Γόρδη, φορτώθηκε η κατανάλωση σε ένα υδραγωγείο που φτιάχτηκε για την κοινότητα και κάποια στιγμή έγιναν πισίνες, έγιναν μονάδες τουριστικές, μικρά ή μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα:”Παλιά μπορούσε να τα καλύψει γιατί ακόμα είχε τις δυνατότητες. Είχαμε πλούσια υδροφορία. Δεν την έχουμε τώρα. Γι αυτό παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Είναι αλήθεια ότι πρέπει να υπάρχει ένας πιο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην κάλυψη των αναγκών. Δηλαδή, αν μας έρθουν τώρα άλλες δέκα καινούργιες επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη τουριστική περιοχή και τα δίκτυα μας δεν τη σηκώνουν, δεν πρέπει να έχουμε λόγο; Από πού θα υδροδοτηθούν; Μπορεί να χρειαστεί να τους πούμε πάρτε θαλασσινό νερό και κάντε αφαλάτωση”.
Δεν είναι δυνατόν μια προβληματική επιχείρηση, όπως είναι η ΔΕΥΑΚ, να καλείται συνεχώς να καλύπτει τις όποιες ανάγκες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Πρέπει να κρατήσουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο επίπεδο ζωής που πρέπει να διασφαλίσουμε στους ντόπιους και στα όρια των αντοχών του τόπου για την τουριστική ανάπτυξη. Και θέλω να σημειώσω με την ευκαιρία, ότι το σχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο έχει δοθεί σε διαβούλευση και στο οποίο πρέπει να κάνουμε και μια συνεδρίαση και να τοποθετηθούμε επ΄ αυτού.
Υδραίου: Το Υπουργείο λέει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μια χαρά
“Από τον Απρίλη μήνα που διακόπτονταν το νερό στην πόλη, μας έφταιγε από τότε η λειψυδρία; Δεν μπορώ να δεχτώ λειψυδρία από τον Μάρτη”, ανέφερε από την πλευρά της η πρώην δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, η οποία επικαλέστηκε μία δήλωση και ένα δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Σπ. Ιωάννου που είδε στο διαδίκτυο, ο οποίος λέει, μετά από συνεργασία με το Διευθυντή Υδάτων και το Υπουργείο ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μια χαρά: “Γι αυτό πρότεινα να έχουμε κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με επίσημους επιστήμονες, με επιστημονικό και επίσημο και τεκμηριωμένο τρόπο. Ποιος μας δουλεύει τώρα; Η Περιφέρεια και το Υπουργείο ή ο Δήμαρχος και η ΔΕΗ; Το υπουργείο προβλέπει ήπια λειψυδρία για την Κέρκυρα, πολύ μεγάλη λειψυδρία για τη Λευκάδα. Έχει μελέτη μέσα το έγγραφο αυτό και μάλιστα λέει και προληπτικά μέτρα ότι γεωτρήσεις και άλλα μέτρα έπρεπε να είχαν γίνει όχι τον Ιούλιο, μήνα που βράζει ο τόπος και η επιχείρηση και ο κόσμος είναι χωρίς νερό”.
“Αν ο δήμαρχος έφερε τη λειψυδρία να τον αποκεφαλίσετε”
“Μου κάνει κατάπληξη όταν ακούω συμπολίτες μας να αμφισβητούν την έλλειψη νερού, τη λειψυδρία και το ότι στέρεψαν οι πηγές, ότι είναι δικαιολογία αυτό που επικαλούμαστε”, είπε στην απάντησή του ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δικαιολογία, είναι μια πικρή πραγματικότητα. “Δείτε τα υδατικά αποθέματα στη Δυτική Ελλάδα συνολικά. Δείτε τι συμβαίνει με την ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα και τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις της. Δείτε τι γίνεται στη Νότια Κέρκυρα που έχουμε τα ίδια προβλήματα στις εγκαταστάσεις υδροληψίας στο Νεοχώρι και τις Αργυράδες. Αν το πρόβλημα είναι ο δήμαρχος που έχει τη διαχείριση αυτής της κατάστασης έξι μήνες, να τον αποκεφαλίσετε. Αν ο δήμαρχος έφερε τη λειψυδρία, τις μειωμένες βροχοπτώσεις, εάν έφερε την καταστροφή στα υδραγωγεία σε ένα εξάμηνο, τότε να τον αποκεφαλίσετε. Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα”
Προσέθεσε ότι οι μεταμεσονύχτιες διακοπές στην πόλη της Κέρκυρας έγιναν για να προστατέψουν το δικαίωμα της υδροδότησης στις περιοχές που έχουν υψηλό και σε μεγάλο υψόμετρο, στα πιο υψηλά σημεία της πόλης: “Εάν δεν κάναμε αυτή τη δίωρη διακοπή, η στάθμη στη δεξαμενή θα έπεφτε πολύ χαμηλά και η υδροδότηση των υψηλών σημείων της πόλης θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Πέραν κάποιας μικρής δυσκολίας αυτές τις ώρες, δεν νομίζω ότι γενικά η υδροδότηση στην πόλη σήμερα έχει πρόβλημα. Είναι σε καλό επίπεδο, μάλιστα θα έλεγα σε πολύ καλύτερο από άλλες από άλλες εποχές”.