Μικρή ανακούφιση αλλά και έντονος προβληματισμός για τα αποτελέσματα της σύσκεψης υπό το Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς η πολυαναμενόμενη βοήθεια από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών για τα… μπαλώματα στο υδρευτικό πρόβλημα, ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
Τα δύο εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός δεν φτάνουν ούτε για τα πολύ βασικά στον κεντρικό δήμο, πόσο μάλλον για όλη την Κέρκυρα.
Και αν οι υποσχέσεις που δόθηκαν είναι ότι μετά τις νέες συσκέψεις που θα γίνουν και τα νέα κλιμάκια που θα μας επισκεφτούν, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, είναι όλα στον… αέρα με δεδομένο ότι μετά την κήρυξη της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει σημαντικούς πόρους για χρήση με διαδικασίες fast track, έπρεπε να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα για μέτρα – ασπιρίνες και μπαίνει ήδη ο Δεκέμβριος, απέχοντας πλέον 3-4 μήνες προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Στ. Πουλημένος και Β. Χειμαριώτης εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, με το Γ. Μαχειμάρη να εκρύγνειται απέναντι στον αρμόδιο υπουργό, τόσο για την μετατόπιση της απόδοσης μεγαλύτερων κονδυλίων αλλά και της οριστικής λύσης στις… ελληνικές καλένδες, όσο και για την επιμονή για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μία!
Όπως ανακοινώθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι μόνιμες και οριστικές λύσεις αναμένεται να αποφασιστούν σε επόμενο στάδιο, τους προσεχείς μήνες. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται συνδυασμοί λύσεων που περιλαμβάνουν το ήδη προγραμματισμένο έργο φραγμάτων, η μεταφορά νερού από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές και η δημιουργία νέων σταθμών αφαλάτωσης.
Τι δήλωσε ο Στ.Γκίκας
Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν άμεσα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως, αλλά και την αποστολή κλιμακίου ειδικών από το Υπουργείο και την ΕΥΔΑΠ, ώστε σε συνεργασία με τα στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, να καταγραφούν τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες με ακρίβεια ώστε να σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις των επόμενων μηνών, ενόψει της τουριστικής σαιζόν.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας:
1.Αποφασίσθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 € από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για άμεσα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
2.Επίσης αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ και των αντίστοιχων των Εταιρειών Ύδρευσης της Κέρκυρας, η οποία μέχρι τέλος του χρόνου θα υποβάλει τεχνική έκθεση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τα απαραίτητα έργα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της λειψυδρίας το 2025.
Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι “εφόσον απαιτηθεί και νέα χρηματοδότηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, άρα, το αμέσως προσεχές διάστημα”.
Ο Στ. Πουλημένος
Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ζητούν περισσότερα κονδύλια στο μέλλον, καθώς τα απαραίτητα έργα που περιλαμβάνουν μονάδες αφαλάτωσης, αντικατάσταση δικτύων και νέες γεωτρήσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.
“Τα προβλήματα είναι γνωστά, είναι μεγάλα, έχουμε γεωτρήσεις οι οποίες έχουν στερέψει, έχουμε δίκτυα τα οποία είναι έχουν μεγάλες απώλειες, χρειάζονται χρήματα που πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ύδρευσης και αυτό είναι κάτι το οποίο θα προκύψει και από την τεχνική έκθεση”, επεσήμανε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος.
“Άμεση απόφαση του υπουργείου θα είναι η χρηματοδότηση των αναγκών της Κέρκυρας με το ποσόν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ασφαλώς δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που έχει το νησί. Γι αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση μιας επιτροπής της προερχομένων στελεχών προερχομένων από την ΕΥΔΑΠ, την Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας, οι οποίοι θα έρθουν άμεσα στην Κέρκυρα και θα συνεργαστούν με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΔΕΥΑ και των Δήμων, έτσι ώστε να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση με λεπτομέρειες και να προτείνουν λύσεις και για τον εισπρακτικό τομέα. Τον τρόπο είσπραξης των τελών τα οποία δεν έχει εισπράξει η ΔΕΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε τεχνικό επίπεδο. Τα προβλήματα είναι γνωστά, είναι μεγάλα, έχουμε γεωτρήσεις οι οποίες έχουν στερέψει, έχουμε δίκτυα τα οποία είναι έχουν μεγάλες απώλειες. Χρειάζονται χρήματα που πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ύδρευσης και αυτό είναι κάτι το οποίο θα προκύψει και από την τεχνική έκθεση”.
Ο Β. Χειμαριώτης
Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης επεσήμανε ότι για το νότο υπάρχει ήδη μια μονάδα αφαλάτωσης που θα λειτουργήσει, ενώ ανάλογα και με το βαθμό των προβλημάτων που θα καταγραφούν θα προκύψει και κάποια δεύτερη χρηματοδότηση ή κάποιες λύσεις: “Ακριβώς το πόσο θα πάρει κάθε δήμος δεν το ξέρουμε, θα συμφωνήσουμε και οι τρεις δήμαρχοι καταρχήν για το ποσό αυτό. Ανάλογα με τα προβλήματα που έχει κάθε δήμος πιθανόν να προκύψει και κάποια δεύτερη χρηματοδότηση ή κάποιες λύσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπιστεί άμεσα τουλάχιστον το πρόβλημα για την καινούρια σαιζόν. Από εκει και πέρα, τα μακροπρόθεσμα θέματα που απασχολούν την ύδρευση στο νησί μας δεν συζητήθηκαν. Δεν ήταν ώρα γι αυτό. Θα συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο. Παράλληλα θέλω να ενημερώσω ότι είχα και μια συνάντηση με τον κ. Κικίλια στην Πολιτική Προστασία, τον υπουργό το πρωί ακριβώς γι αυτό το θέμα και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει και αυτός να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι”.
Λάβρος Μαχειμάρης κατά Σκυλακάκη
Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης τόνισε από την πλευρά του πως γίνονται συνέχει αυσκέψεις και δημιουργούνται επιτροπές, για να καταγράψουν γνωστά προβλήματα, την ώρα που απαιτούνται πόροι: “Βγήκε ένα ποσό 2.000.000 για την Κέρκυρα και θα δούμε πως θα μοιραστεί. Παρά το γεγονός ότι είχαμε στείλει το σύνολο των αιτημάτων μας που υπάρχουν και, μάλιστα, με έναν ρεαλισμό για τις γεωτρήσεις, για τις αφαλατώσεις και για τα δίκτυα που δεν υπάρχουν, οι προτάσεις μας έμειναν στην άκρη. Το ποσό δύο εκατομμυρίων είναι ευτελές ποσό. Δεύτερον, δεν έγινε καμία ενέργεια και καμία κουβέντα για τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην Κέρκυρα και το μεγάλο θέμα της λειψυδρίας. Τριάντα χρόνια περιμένουμε τα φράγματα. Κανουμε επιτροπές… επιτροπών για να καταγράψουμε πάλι προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε. Δεν θέλουμε επιτροπές. Πόρους χρειαζόμαστε. Λεφτά χρειαζόμαστε. Έργα χρειαζόμαστε”, τόνισε ο κ. Μαχειμάρης ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί ριζικά με τις ενέργειες να μεταθέσουν πάλι τιος αποφάσεις για το μέλλον: “Πόσα χρόνια ακόμα; Την μεγάλη υπόθεση της λειψυδρίας της Κέρκυραςς Και πώς θα τροφοδοτηθεί η Κέρκυρα; Με τα φράγματα; Με τις γεωτρήσεις; Με λιμνοδεξαμενή. Με την μεταφορά την Αλβανία;”.